Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Видин отбелязаха Световния ден на поезията

| обновено на 21.03.18 в 15:06
4
Поети от различни поколения отбелязаха Световния ден на поезията във Видин.
Снимка: Радио ВИДИН

Световният ден на поезията - 21 март, беше отбелязан с Поетично матине във Военния клуб във Видин. Представиха се творци от няколко поколения, сред които членове на Дружеството на писателите, Литературен клуб "Иван Деспотов", Детска творческа група "Жар" и Военния клуб. Програмата беше открита със стихотворения на Сашо Лазаров, бивш военен, който пише повече от 30 години.

"Не съм започнал да пиша от добро. Преживял съм разни неща, за които не ми се говори. Тогава пишех повече за живота ми в армията, в службата, а сега пиша всичко. Даже съм написал, че "Нямам стил определен, Богът пише с мен". През нощта написах за мразовитата пролетна утрин. Обичам да пиша за птички, за пчелички, за децата...От живота съм страшно критичен към всички..."


Стихотворението "Пролет" от Сашо Лазаров беше прочетено от Росица Еленкова, главен експерт във Военния клуб. Поздрав към видинските поети отправиха най-младите творци - второкласници от училище "Любен Каравелов".

Председателят на Видинското дружество на писателите Ненчо Славчев прочете стихотворенията "Мъгла" и "Мартенско" от най-новата си стихосбирка - "И сенките на птиците летят". Стихове и скечове бяха представени от млади творци от Видин. Програмата е много шарена, обясни поетесата Диана Сиракова, която е и ръководител на Литературния клуб "Иван Деспотов". Според нея в последно време се наблюдава тенденция към едно по-модерно писане на поезия, но и повече са станали хората, които посягат към белия лист:

"Шаблони и правила няма, защото творчеството въобще е вдъхновение. Винаги прави впечатление, че малките посягат много, пишат, но това е нормално, те копират по някакъв начин, но пък това е начин да се срещнат с поезията. Има момент, в който те спират, но тогава ние започваме да ги срещаме с класиката, със съвременните автори... Все пак в основата стои класическата поезия, истинският стих, който е създаден от време оно, както се казва... За един поет е най-важно да бъде честен към себе си и към това, което пише, тоест, ако това, което пишем не е истинско, то не оцелява, времето го отсява... Пожелавам на всички творци да са здрави, да вярват в себе си и да продължават да пишат."


Събитието се организира за трета поредна година с цел да се популяризира четеното, писането и публикуването на поезия във Видин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50