Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Повишено внимание" във Видин заради покачването на Дунав

Снимка: Радио ВИДИН

Въведен е първи етап "Повишено внимание" от Плана за провеждане на високите води на река Дунав в област Видин. Мярката се въвежда заради покачването на нивото на реката вчера вечерта до потенциално опасните 750 сантиметра в района на Видин, обяви областният управител Албена Георгиева на заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия.


"Първият етап "повишено внимание" е превантивна мярка, чрез която се цели засилване на наблюдението на състоянието на дигите, както и на корекциите на реките, за да се гарантира безопасното провеждане на водите на река Дунав в случай, че продължи повишаването", каза областният управител Албена Георгиева и допълни:



"Снощи съм издала заповед да се въведе в действие първият етап "повишено внимание". Планът включва ежедневно наблюдение на всички участъци на дунавските диги за несвойствени явления. Управителят на "Напоителни системи"- клон Видин да организира всички мероприятия по наблюдението на защитните съоръжения по река Дунав, въвеждането на денонощно дежурство в помпените станции и отводняването на подпочвени води при необходимост. Директорът на "Пожарна безопасност" да организира следенето и измерването на нивото на река Дунав три пъти в светлата част от денонощието - в 8, в 12 и в 18 ч."


Кметовете на общините Брегово, Ново село, Видин и Димово трябва да вземат превантивни мерки, допълни Албена Георгиева.


Няма опасност за хората към момента, каза директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Станислав Генчев и даде повече информация относно етапите на действие:


"Надяваме се да не се стига до неприятни ситуации и на този етап няма опасност за населението. Тези превантивни мерки бяха задължителни, за да можем да сме сигурни при следващото повишаване. Имаме три етапа - първият е настоящият, когато водите са между 750 и 850 сантиметра при рейката на град Видин. При този етап дейностите се ръководят и изпълняват изцяло от щатния персонал на "Напоителни системи", въвежда се денонощно дежурство в помпените станции. При достигане на ниво 850 сантиметра дейностите се ръководят отново от "Напоителни системи" и при дадени хора от кметствата. Ако река Дунав достигне 840 сантиметра, се затваря пътят в участъка Дунавци-Арчар. Третият етап е бедственото положение."


Кризисният щаб е активиран от вчера, каза управителят на „Напоителни системи“ – Видин Здравко Младенов:


"Започна изпълнението на плана за високи води. Извършва се непрекъснато наблюдение над дунавските диги. Констатациите към момента са, че нивото е добро. В следващите дни се очаква повишение. Отводнителните помпени станции работят денонощно, те са шест на брой. Язовирите са под контрол, осъществява се контролируемо изпускане."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 28 юни 2024 година

Обещание : До края на годината участъкът между Мездра и Ботевград ще е завършен.  До края на годината пътният участък между Мездра и Ботевград, част от скоростния път Видин - Ботевград, ще бъде завършен, увери от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова.  Президентът Румен Радев ще..

публикувано на 28.06.24 в 18:05

СУ "Иван Вазов" - Мездра спечели тазгодишното издание на Патриотичните игри в област Враца

Отборът на СУ „Иван Вазов“ - Мездра стана победител в шестото издание на Патриотичните игри в област Враца . Домакин на атрактивното състезание тази година беше Археологически комплекс „Калето“ в гр. Мездра. Родолюбивата инициатива е част от Програмата за патриотично възпитание в област Враца, която се реализира ежегодно от 2012 г. насам под..

публикувано на 28.06.24 в 16:35

Тежка катастрофа край Монтана взе две жертви

Тежка катастрофа край Монтана отне живота на двама души. Други трима са пострадали. Пътният инцидент е станал вчера, 27 юни, към 17:30 часа на пътя за Чипровци, в района на разклона за "Балова шума" . Лек автомобил, управляван от 50-годишен жител на село Георги Дамяново, движещ се в посока от Монтана за Превала, навлиза в насрещната лента и се..

публикувано на 28.06.24 в 16:09

Възстановено е движението по околовръстния път на Видин

Възстановено е движението по път I-1 на околовръстния път на гр. Видин в участъка от разклона за Новоселци до разклона за Слана бара, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". То беше ограничено заради пътен инцидент. 

публикувано на 28.06.24 в 16:01

Наградиха изявени ученици на видинската математическа гимназия

В последния учебен ден във видинската Профилирана природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" наградиха ученици и учители за спортните им успехи и постижения на олимпиади и национални състезания. Всички те доказаха, че гимназията е лидер в образованието, спорта и обществените ангажименти на младите хора, каза в словото си Ваня Минева ,..

публикувано на 28.06.24 в 15:33

Временно е ограничено движението по околовръстния път на Видин

Временно е ограничено движението по път I-1 на околовръстния път на гр. Видин, в участъка от разклона за Новоселци до разклона за Слана бара поради пътнотранспортно произшествие, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Трафикът  се осъществява по обходен маршрут през градската пътна мрежа на Видин. Тежкотоварните автомобили над 12 тона..

публикувано на 28.06.24 в 15:18

Обещание: До края на годината участъкът между Мездра и Ботевград ще е завършен

До края на годината пътният участък между Мездра и Ботевград , част от скоростния път Видин - Ботевград, ще бъде завършен, увери от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова . Тя беше изслушана в Народното събрание за напредъка на строителството на пътя. "Имаме осигурено финансиране и..

публикувано на 28.06.24 в 15:16