Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шахматист, художник и фотограф стават почетни граждани на Мездра

Снимка: Община Мездра

Майстор на спорта и изявени художник и фотограф ще бъдат удостоени с отличието „Почетен гражданин на Мездра“. На редовното заседание за месец април общинските съветници одобриха и трите постъпили предложения.

Във връзка със Статута на символите и отличията на Община Мездра отличието  „ Почетен гражданин на Община Мездра" т.г. ще бъде присъдено на Тошко Кирков, Николай Кучков и Борис Кръстев.

М.с. Тошко Кирков е носител на медал „Алеко Константинов", присъден от Централния съвет на Български туристически съюз. Изявеният спортист ще бъде удостоен с почетното звание за постигнати спортни отличия на национално и европейско ниво, като организатор, треньор и състезател.

Със своята богата и разнообразна дейност в областта на спорта и туризма, десетките медали, отличия и призови места на него самия и възпитаниците му на национални и международни първенства, Тошко Кирков има висок принос за издигане авторитета на България и Община Мездра.

В Общината Тошко Кирков ежегодно организира над 10 турнира по шахмат в различните му направления, четири поредни мандата е член на УС на Българската федерация по кореспондентен шах, където е председател на Арбитражната и Етична комисии, а от две години е и финансов отговорник на федерацията. Назад в годините е организирал и провел стотици туристически прояви. Негово дело са: единствения в света  велопоход-обиколка на България със сърдечно оперирани; единственото засега градско първенство по ски алпийски дисциплини, проведено на хижа „Пършевица";гребна регата“ Видин- Свищов“ и е главен ръководител на Международна туристическа регата /ТИД/ по р. Дунав.

Известният художник-живописец и илюстратор Николай Кучков е вторият, който ще получи отличието „Почетен гражданин на Мездра“. Със своята богата и разнообразна дейност в областта на живописта, сценографията, иконографията, приложната графика, илюстрацията и монументалната пластика, популяризирана в самостоятелни изложби в България и на международната културна сцена г-н Кучков има висок принос за издигане авторитета на България и община Мездра. Той е организирал редица изложби в родната си община и е дарил много от произведенията си на общината.

Третият почетен приз ще бъде връчен на фотографа Борис Кръстев за безспорния му принос за развитието на изкуството.

Борис Кръстев е популярен в цяла България. Човек с изразена гражданска позиция по обществено значими теми, местен краевед в цялото Искърско дефиле. Сам финансира закупуването на снимачната си техника и е неразделна част от културните събития и чествания в региона. Чрез обектива си пресъздава величието и красотата на природата в община Мездра и Искърското дефиле. Борис Кръстев влага душата и сърцето си при отразяване на различни мероприятия. Моментите, запечатани от неговия обектив, достигат до всяка точка на земното кълбо, прославяйки достойнствата на хората и природата на община Мездра и остават за поколенията ни.

Неговата безкористна и благородна дейност в полза на обществото и община Мездра чрез популяризиране красотата на родния край, съчетани със скромност и човечност, са пример за патриотизъм на всеки един от нас.

В Деня на Мездра- 6 май,  кметът на Общината инж. Генади Събков, ще връчи наградите на новите почетни граждани.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 28 юни 2024 година

Обещание : До края на годината участъкът между Мездра и Ботевград ще е завършен.  До края на годината пътният участък между Мездра и Ботевград, част от скоростния път Видин - Ботевград, ще бъде завършен, увери от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова.  Президентът Румен Радев ще..

публикувано на 28.06.24 в 18:05

СУ "Иван Вазов" - Мездра спечели тазгодишното издание на Патриотичните игри в област Враца

Отборът на СУ „Иван Вазов“ - Мездра стана победител в шестото издание на Патриотичните игри в област Враца . Домакин на атрактивното състезание тази година беше Археологически комплекс „Калето“ в гр. Мездра. Родолюбивата инициатива е част от Програмата за патриотично възпитание в област Враца, която се реализира ежегодно от 2012 г. насам под..

публикувано на 28.06.24 в 16:35

Тежка катастрофа край Монтана взе две жертви

Тежка катастрофа край Монтана отне живота на двама души. Други трима са пострадали. Пътният инцидент е станал вчера, 27 юни, към 17:30 часа на пътя за Чипровци, в района на разклона за "Балова шума" . Лек автомобил, управляван от 50-годишен жител на село Георги Дамяново, движещ се в посока от Монтана за Превала, навлиза в насрещната лента и се..

публикувано на 28.06.24 в 16:09

Възстановено е движението по околовръстния път на Видин

Възстановено е движението по път I-1 на околовръстния път на гр. Видин в участъка от разклона за Новоселци до разклона за Слана бара, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". То беше ограничено заради пътен инцидент. 

публикувано на 28.06.24 в 16:01

Наградиха изявени ученици на видинската математическа гимназия

В последния учебен ден във видинската Профилирана природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" наградиха ученици и учители за спортните им успехи и постижения на олимпиади и национални състезания. Всички те доказаха, че гимназията е лидер в образованието, спорта и обществените ангажименти на младите хора, каза в словото си Ваня Минева ,..

публикувано на 28.06.24 в 15:33

Временно е ограничено движението по околовръстния път на Видин

Временно е ограничено движението по път I-1 на околовръстния път на гр. Видин, в участъка от разклона за Новоселци до разклона за Слана бара поради пътнотранспортно произшествие, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Трафикът  се осъществява по обходен маршрут през градската пътна мрежа на Видин. Тежкотоварните автомобили над 12 тона..

публикувано на 28.06.24 в 15:18

Обещание: До края на годината участъкът между Мездра и Ботевград ще е завършен

До края на годината пътният участък между Мездра и Ботевград , част от скоростния път Видин - Ботевград, ще бъде завършен, увери от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова . Тя беше изслушана в Народното събрание за напредъка на строителството на пътя. "Имаме осигурено финансиране и..

публикувано на 28.06.24 в 15:16