Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За кучетата и хората или как бе кастрирана една добра идея

Снимка: Радио ВИДИН

Обявената преди дни безплатна кастрация на бездомни и домашни животни в Мездра се провали. Манипулацията беше спряна от Областната дирекция по безопасност на храните след подаден сигнал. Причината е, че сдружението "Ветеринари в действие", което трябваше да извърши кастрацията, няма регистрирана практика в Мездра. Кметът на общината Генади Събков заяви, че лични интереси на ветеринарен лекар са попречили кучетата да бъдат обработени:


"Такова поне е моето обяснение и на хората от екипа, които месеци наред подготвяха тази акция. Отговорили сме на всички изисквания, които "Ветеринари в действие", организацията, която искаше да ни помогне в случая с кастрирането на максимален брой животни на територията на общината, при това абсолютно безплатно. Купихме транспортни клетки, осигурихме помещение, направихме всичко възможно да се случат нещата по най-добрия начин, със съответната публичност... И в последния момент да дойдат специалисти от Областната дирекция по безопасност на храните да съставят актове на лекаря, който водеше екипа, защото няма регистрирана практика на територията на града, смятам че е изцяло и в услуга на определени лични интереси. Постъпил е сигнал от заинтересовано лице, което смятало, че в една или друга степен ще бъдат ощетени неговите интереси. А какви са неговите интереси? Да кастрира животни на цени 50 и над 50 лева."


Регистрирането на практика се изисква по закон, но според Генади Събков нормативите не са в услуга на хората.


"Щом законът позволява такава реакция да има, пожелавам им да бъдат толкова критични към всички други дейности, които са им предписани, а не да действат избирателно. Лошото е, че законодателството в страната е толкова объркано и толкова в ущърб на хората, пък и на животните бих казал, че повече не може и да бъде и затова сме в това състояние."


Служителите на Областната дирекция по безопасност на храните са действали законосъобразно, е становището на Българската агенция по безопасност на храните.

Ветеринарният лекар, който е трябвало да извърши кастрацията- д-р Константин Антов от Сдружение "Ветеринари в действие", досега не се е сблъсквал с такъв проблем, защото предварително са му е били осигурявани разрешителните за практикуване, като и сега е очаквал, че няма да има пречки:

"Понеже ме увериха от Общината, че няма да има проблеми, че всичко е наред, всички са съгласни, понеже беше за една седмица... Друг е въпросът защо беше нужен целият този цирк, защото в крайна сметка спокойно контролиращите органи  можеха да вдигнат един телефон да кажат какво не е наред, за да не се издъни работата. Така, че по принцип, не че колегите нямат право да го направят, въпросът е чисто принципен, мислех, че на добра воля сме се събрали да свършим нещо хубаво."


Д-р Антов обясни защо трябва да бъде регистрирана практика, за да се извърши кастрацията:

"Те, колегите малко ги бъркат нещата. Едно е да има регистрирана практика, в която всеки един практикуващ ветеринарен лекар всеки ден ходи и отваря, и работи. Друго е това, което ние правим, защото то е кампанийно, за една седмица или десетина дни. Не отварям практика, за да я развивам. Практика трябва да има, защото те са на категории и спрямо категорията на практикуващия лекар му се позволява да извършва повече манипулации, колкото е по-висока категорията, тъй като трябва да отговаря на изисквания- санитарно-хигиенни, за плочки, за вода, квадратура на помещението, стационар и така нататък. И, за да извършваш такива и такива процедури, трябва да имаш еди каква си категория. Нормално е да има такива изисквания. Тук обаче проблемът е по-скоро в това, че някои хора нямаха желание да се осъществи този проект."


Колкото повече се насърчават кампаниите за кастрация, толкова по-малко улични кучета ще има, допълни д-р Антов:

"Проектът цели не само да облекчи популацията на улични кучета, но има за цел и чисто кампанийно на хората да им се обясни как да бъдат по-отговорни стопани. Защото трябва да се работи с основния източник на този проблем с уличните кучета- това сме ние, хората, които ги изхвърлят. Кампанията е временно решение. Трайното решение е- трябва да има кастрации, регистрации (на домашни кучета- бел. авт.), да се търси отговорност на стопаните, които сега в момента се усещат абсолютно безнаказано."


Преброяване през миналата година е показало, че бездомните кучета в община Мездра са над 250. Решение за тяхната кастрация ще се търси, каза кметът на общината Генади Събков:


"Ще търсим решение, разбира се, и смятам, че ще намерим в близко бъдеще. Жалко и обидно е това, което се случи от гледна точка на тази безкористност, която демонстрира екипът от София, който беше дошъл да извърши безплатно тази кастрация, осигурил медикаменти за над 5 хиляди лева и консумативи. И в крайна сметка си отидоха огорчени от това, че в Мездра, в България нещата се случват по този начин- със завист, със злоба, с егоизъм, с неразбиране."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40