Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от Видин ще представят България на най-голямото младежко събитие в Европа

Снимка: Радио Видин

Ученици от езиковата гимназия във Видин ще присъстват на третото издание на Европейското младежко събитие, което ще се проведе в Европейския парламент. За Страсбург заминават 20 ученици от клуб „Дебати“ в училището, които са класирани за участие след състезание за средните училища от областите Видин, Враца, Монтана и Плевен. В събитията от програмата на първи и втори юни ще участват 14 групи от България, като тази от Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ е единствената от училище. Видинските ученици са получили субсидия, за да представят България на най-голямото младежко събитие в Европа, каза преподавателят Валентина Александрова, ръководител на евроклуба в училището:

 

„В Страсбург 8 хиляди младежи ще представят своята страна, дебатирйки по актуални проблеми. Ние тръгваме за Страсбург с голямо послание. Каузата, с която ние спечелихме, част от точките, които получихме, е „Северозападът, нашият град Видин и нашата гимназия“. Тръгваме за Страсбург като посланици на този Северозапад и на нашия град Видин, за да покажем, че има все още много, много достойни хора в този край и в този регион на Европейския съюз и бъдещето на тези младежи ще го докаже.“


В Страсбург младежите ще дебатират по теми, които ги вълнуват. За участието си Михаела Войденова е избрала темата „Безопасно и опасно, оцеляване в бурни времена“.


„Смятам, че това е един много актуален въпрос за времето, в което живеем. Смятам, че ще е много ценно за мен, за останалите в групата, както и за участниците от други държави. Ще споделим идеи.“


По темата „Млади и стари в крак с цифровата революция“ ще дискутира Росен Петков:


„Ще трябва да търсим начин да направим самотата на старите хора по-малка, начин, по който те да могат да комуникират с внуци.“


„Надявам се гласът ни да бъде чут и да имаме възможност да представим своите идеи за бъдещото и да ни чуят как искаме да изглежда Европа и кои са нещата, които ни засягат, и които ни тревожат“ – каза преди заминаването Ивана Тодорова.


„Очаквам да се случи един много активен културен обмен, да се запозная с интересни хора от цяла Европа. Надявам се в обмяната на идеи, на впечатления, на гледни точки, в това разнообразие на идеи и подходи да се роди нещо ползотворно, нещо различно, нещо, което е продукт на европейската младеж. Нещо, което е дръзко, иновативно и затова пък адекватно към нашето съвремие“- отбеляза Стилиян Стефанов.

 

Преди да отпътуват, учениците от езиковата гимназия се срещнаха с кмета на Видин Огнян Ценков. На тях той подари книга – луксозно издание за България с пожеланието да я представят в Европейския парламент, за да разкаже за природните, културни и исторически богатства на страната ни:


„Моята заръка е да помните, че пътят ви тръгва оттук – от нашия красив крайдунавски старопрестолен град, с богата хилядолетна история и прекрасни хора, а вие сте неговото бъдеще.“


Директорът на езиковата гимназия Любомир Георгиев обеща, че в Европейския парламент учениците ще отворят книгата на страниците за Северозапада.


„Тя ще бъде връчена на първия заместник- председател на Европейския парламент и ще отворим точно тази страница, да я види първо нея- откъде идваме ние. Идваме от прекрасния крайдунавски град Видин.“


Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни ще открие пленарната сесия на Европейското младежко събитие в Страсбург. В семинарите и дебатите заедно  с младежите ще участват и 50 евродепутати.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Автомобил самокатастрофира във Враца

Лек автомобил е  самокатастрофирал  на кръстовището на бул. “Мито Орозов“ и ул. “Околчица“ във Враца тази нощ, около 03:10 часа. Колата е била управлявана от 38-годишна жителка на село Алтимир. Пробата ѝ за алкохол е била положителна – 1,76 промила. Образувано е бързо полицейско производство.

публикувано на 30.09.24 в 11:01

Павилион за билети е разбит в село Гара Орешец

Неизвестен извършител е разбил будка-контейнер за продажба на билети , която се намира в градинката до жп гарата в с. Гара Орешец . Престъплението е извършено във времето от 28-и до 29 септември. Откраднати са 392 лева, мобилен телефон и служебен печат. Оперативна група е извършила оглед на местопроизшествието. По случая работи полицията в..

публикувано на 30.09.24 в 10:56

Детски конкурс събира творби в Берковица

Община Берковица участва в Националната кампания за превенция на насилието и злоупотребата с деца, под мотото „Бъди смел, бъди добър!“, организирана от Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД). Целта на кампанията е да се обърне внимание към случаите на насилие над деца и между деца, да се промени обществената нагласа по темата, за да има..

публикувано на 30.09.24 в 10:07
Бюро по труда Враца

311 са били продължително безработните лица в общините Враца и Криводол през август

П родължително безработните лица в общините Враца и Криводол през август са били 311 мъже и жени. Броят им се увеличил в сравнение с юли с петима. Прави впечатление, че на борсата за работа чакат 254 висшисти. Нужда от помощ от властите за намирането на работа са потърсили 616 души със средно образование и 563-има с основно и по-ниско..

публикувано на 30.09.24 в 09:14

Откриват новия сезона в мездренското читалище

На 1 октомври Народно читалище "Просвета 1925 - Мездра“ ще даде официалния старт на новия творчески сезон за всички свои колективи. Поканени са всички жители на Мездра и околността да се присъединят  към тях и да се насладят  на традициите и изкуството. "Творческата дейност предоставя уникални възможности за развитие на креативност,..

публикувано на 29.09.24 в 15:03

Традиционният панаир в Димово събра посетители от страната и чужбина

Димово отпразнува 55 години като град.  Честването започна с фолклорна програма и концерт на духов оркестър "Етрополе". На музикално пътешествие с популярни ритми от българския и сръбския фолклор поведе публиката една от най-популярните изпълнители в България и Сърбия - Рени: "Честит празник на всички от град Димово, благодаря на..

публикувано на 29.09.24 в 14:53

Изгоряха вила и пчелни кошери в село Драганица

Пожар изпепели вила, и пчелни кошери, в землището на село Драганица, община Вършец. Няма пострадали хора, уточняват от пресслужбата на полицията в Монтана. Сигналът е подаден вчера, малко след 14 часа. На място са изпратени екипи от пожарните служби във Вършец и Берковица, и сектор СОД Монтана. Огънят е пламнал в сухи треви и храсти...

публикувано на 29.09.24 в 14:31