Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Наследници на поп Цоко Драганов" събира над 250 имена на роднини от една фамилия

Иван Попов
Снимка: Личен архив

Кой е поп Цоко Драганов и кое свързва помаците, богомилите и Осман Пазвантоглу- отговорите ще намерим в новата книга на видинчанина Иван Попов- "Наследници на поп Цоко Драганов". Последната една година авторът търси своите корени и прави родословно дърво.


Родоначалник на рода е поп Цоко Драганов, който идва от кулското село Старопатица. Роден е 1840 година, има шест деца- три дъщери и трима сина.


"От кмета на Старопатица успях да открия, че почти всички фамилии там са дошли от село Добревци до Ябланица, Тетевенския балкан. За мен беше опорна точка откъде идва родът. В Уикипедия има много малко информация за това село. За мен съществена информация беше нарисуван характерен за това село кръст в местното гробище, наречен "кръст кукла". Изтегляйки тази рисунка и пращайки я на специалист, се оказа, че това е типичен богомилски кръст. Видях, че 1880 или 1881 година там е имало над 600 помаци. Това е Северна България. Прочитайки за помаците, откривам, че те са наследници на богомилите. Когато са започнали помохамеданчването турците, една част от богомилите са приели исляма, а други са тръгнали и са се отправили насам, към нашия край. И аз си съчиних във вече почти завършената книжка и една история на моя род, където пресъздавам по интуиция и по оскъдната информация, която достига до мен. Когато точно тази тема витае около мен и я нахвърлям, виждам във фейсбук публикация на колежка, която публикува за Осман Пазвантоглу, цитат изваден и публикуван. Който решава и казва на подвластните си, на жителите тук, вместо да плащате на султана всяка година големи данъци, платете ми на мен веднъж на 7 години. И, точно така го пише, много от раята, от местното население и от Влашко, припознават в него своя владетел. И се насочват насам. И това, забележете, става въпрос за 1780-а някъде. И аз допускам, че тогава моят род и други останали родове в Старопатица, Кула, Извор махала са дошли насам. Това е моя интерпретация", разказа Иван Попов.


След като завършва училище Цоко Драганов решава да започне работа като учител във видинското село Градец. По- късно става свещеник и се жени за Стана Ненкова. Търсейки информация за своя род, Иван Попов разбира от свой роднина, че поп Цоко Драганов е бил и депутат. Среща името му в книгата на Генади Вълчев- "Депутатите от Видинска област", която е в два тома:


"Там едно пасажче, където си пише- депутат от Първото Велико народно събрание от 1879 година."


Намира над 250 наследници на поп Цоко Драганов. Негова снаха и прабаба на Иван Попов е от село Слана бара в община Видин. Намира своите роднини и там, с помощта на секретарката в кметството и друг свой роднина от същата фамилия. 


Иван Попов казва, че на този етап книгата ще се казва "Наследници на поп Цоко Драганов". 


Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": Честит рожден ден, Марк Антъни!

Певец, продуцент, текстописец, музикант, актьор и бивш съпруг на една от най-горещите латино диви Дженифър Лопес, Марк Антъни знае как да вдъхне чувство и ритъм на всяко свое изпълнение и да го превърне в актуален хит. Марк Антъни е един от най-продаваните салса изпълнители на всички времена.  По случай рождения ден на певеца ще слушаме някои от..

публикувано на 16.09.24 в 09:00

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00