Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 5 юли 2018 година

Снимка: Радио ВИДИН Архив

Видин ще бъде част от един голям Дунавски регион при новото райониране. Това заяви днес заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова при посещение в областния град. Част от стратегията на правителството за новия Дунавски регион е обновяването на пътните връзки, включително и скоро започващият ремонт на пътя Видин- Ботевград. 


Жители на три села от община Лом настояват за спешен ремонт на второкласния път София- Видин, който минава през тях и мерки срещу засиления трафик на товарни автомобили. Подписка от хората в Добри дол, Сливата и Орсоя е внесена в Общинския съвет и е изпратена до Агенция „Пътна инфраструктура“.


Пътят до манастира край белоградчишкото село Боровица е труднопроходим. Необходими са средства за ремонт, но преди това трябва да бъде направен проект за него, каза архимандрит Нифонт, който се грижи за обителта.


Младежки авариен екип беше сформиран към Българския младежки червен кръст във Видин. Той се състои от 14 доброволци, които определиха за свой командир Радостина Йорданова. Нейни заместници станаха Ивайло Петков и Божидара Димитрова. Определена беше и основната цел на екипа, каза Момчил Петров, главен специалист към БЧК във Видин.


В атомната електроцентрала в Козлодуй предлагат платен стаж на студенти. Те трябва да изучават една от обявените 15 специалности, да са завършили трети курс и да са с успех не по-нисък от "Много добър". Студентите ще разработват проект по тема, определена съвместно с ръководителя на структурното звено, в което са разпределени, съобщават от централата.


Служител на  електроразпределителното дружество ЧЕЗ е транспортиран в клиниката по неврохирургия на специализираната болница "Пирогов" след като падна от електрически стълб село Синьо бърдо, община Роман. Инцидентът е станал по обед при ремонтни дейности по електропреносната мрежа.


В Мездра днес беше обявен за ден на траур, заради трагичния инцидент с водолаза Петър Христов на 30 юни.


Експерти  на звено „Инспекторат“, съвместно със служители на полицията и представители на Общинско предприятие „Паркинги и гаражи“ започнаха акция срещу неправилно паркирани автомобили на Крайречен булевард във Враца, съобщават от Общината. Знаци забраняват престоя и паркирането в този пътен участък от вчера, поради извършваните в едното пътно платно строително-ремонтни дейности.


Работници от строителната бригада към Община Видин започнаха почистване на фонтана пред Спортна зала "Фестивална" във Видин. Той трябва да бъде пуснат на 15 юли, казаха от групата. 


Работници отстраняваха днес израсналите растения между плочите на Паметника на загиналите във войните през 1912-1913 г. и 1915-1918 г. на площад "Бдинци" във Видин. Състоянието на плочите, покриващи паметника, се заснема отблизо. Снимките след това ще бъдат показани на специалисти, които ще се произнесат за нуждата от ремонтни дейности.

Веднага след като метеорологичните условия позволиха, късно снощи беше извършена поредната аерозолна обработка на тревните площи срещу комари, съобщават от Община Видин. Обхваната е територията на град Видин и населените места по поречието на река Дунав (гр. Дунавци и селата Антимово, Кутово, Сланотрън, Кошава, Гомотарци, Ботево и Цар Симеоново), при спазване на изискванията за безопасност на хората и животните.

Във връзка с третото издание на фестивала „Опера на върховете - Белоградчишки скали” кметът на общината Борис Николов издаде три заповеди. Те касаят осигуряването на пропусквателен режим и недопускане на задръствания в дните на фестивала. Забранява се паркирането на превозни средства, собственост на жители на град Белоградчик, на паркинга пред автогарата и по бул. „Съединение“ за времето от 16 часа до 24 часа на 13, 14, 15, 20, 21, 22, 26, 27, 28 и 29 юли. Паркирането в указаното време е разрешено за гостите на фестивала.


Документалната изложба "За правда и човечност", посветена на Видинския митрополит Неофит, е открита в Монтана. Тя е подготвена от Видинска света митрополия, Централен държавен архив и Държавен архив Видин и за първи път бе показана преди година. Поводът за гостуването ѝ в града на Огоста е навършването на 150 години от рождението на архиерея.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Оранжев код за дъжд в Северозападна България

Оранжев код за дъжд и гръмотевична дейност е издаден за днес от Националния институт по метеорология и хидрология за областите Видин, Монтана, Враца и София, както и за Русе.  Според прогнозата на НИМХ след обяд и вечерта над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки...

публикувано на 02.07.24 в 08:15

Наградиха млади актьори от Враца

Талантливи млади актьори от Враца получиха признание в Русе, където през почивните дни се проведе фестивалът "Климент Михайлов" .  Актьорската школа "Театрална зона" получи специалната награда на журито за спектакъла си " Играем Чехов" . Отличието за главна мъжка роля отиде при Николай Димитров, Анди Иванов и Никола Асенов, а за поддържаща женска..

публикувано на 02.07.24 в 07:50

Снимката на 1 юли 2024 година

Аптечки  за безплатно ползване поставиха във Вършец.  Идеята е на местния аптекар Невяна Георгиева и се осъществява със съдействието на Община Вършец, която закупува и монтира кутиите. Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата..

публикувано на 01.07.24 в 18:00

Тръгна подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци в село Сумер

Подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци стартира в Монтана. Според информацията вариант за съхранението на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" е село Сумер . Жителите на Сумер са притеснени, че в района на селото може да се съхраняват отпадъци от работата на ядрената централа в Козлодуй. Според бившия кмет на..

публикувано на 01.07.24 в 16:56

В Мездра ще бъде извършена дезинсекция срещу комари

При подходящи метеорологични условия на 2 юли (вторник) от 21:00 часа ще бъде извършена дезинсекция с топъл аерозол срещу комари на тревната, храстовата и дървесната растителност на територията на гр. Мездра , съобщават от общината. За обработката на площите ще се използват биоцидни препарати, които са разрешени за употреба от Министерство на..

публикувано на 01.07.24 в 15:25

Творци от Северозапада участваха във форум на съюза на писателите

Творци от Северозападна България се включиха в годишното отчетно събрание на Съюза на българските писатели (СБП). Редовният форум се проведе преди дни в сградата на Съюза на българските художници (Столичната галерия „Шипка“ №6). Регионът беше представляван от Галина Ганова от Враца и Юлий Йорданов от Лом. Докладът на Управителния..

публикувано на 01.07.24 в 15:02

Кметът на Градец продължава да дарява пари на новородените бебета в селото

Кметът на видинското село Градец Илия Томов продължава да дава по 200 лева на бебе , родено от жители на населеното място. Седем бебета са родени в Градец от началото на годината, каза  Силвия Каменова , служител на кметството. "В момента по моите спомени е четвърто дете, иначе са седем за година. Имаме едно бебе, родено в Германия и като се..

публикувано на 01.07.24 в 14:51