Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Самодейният театър от Раковица гостува на видинска сцена

4
Самодейните актьори от Раковица в спектакъла "В старо село накрай света".
Снимка: Народно читалище

Самодейният театър "Будиловци" при Народно читалище "Надежда - 1906" - село Раковица ще представи постановката "В старо село накрай света" от Недялко Йорданов на Фестивала на изкуствата "Дунавски вълни" във Видин. Тази вечер самодейците ще излязат за първи път пред видинската публика след възстановяването на трупата миналата година, обясни секретарят на културната институция и член на театралната трупа Радка Целова:

"Първите театрални представления са играни десетина години преди да се учреди читалището в селото. Театърът е основан от учители, които превръщат една стая в старото училище в сцена. Около 1933 година е изградено новото училище, в което е предвиден салон с балкон и сцена. На завесата е написано: "Животът е кратък, изкуството - вечно". Играни са "Преданият редник", "Блокада", "Без вина виновни"... През 1966 година, когато е построена самостоятелна сграда на читалището, вече има възможност да се разгърне театралната дейност... Последната пиеса, преди прекъсването на работата на театъра, е "Българи от старо време", през 2012 година. Една от най-успешно представените пиеси е "Щуро племе", получила втора награда от фестивала на любителските театри в град Лом и награда на Цветко Александров. Читалището е домакин на зимни театрални празници от 1981 година до 1990 година... Театърът в Раковица просто съществува, има си го. Просто Раковица си е едно театрално село, ако мога така да го нарека..."


Преди година самодейната трупа отново се събира и е поставена пиесата "В старо село накрай света" от Недялко Йорданов. Тогава в трупата се завръщат доайените Цветко Александров и Иванка Каменова. Към тях се присъединяват Радка Целова, Валентин Младенов, Красимир Кръстев и Цветозар Целов. Постановката и режисурата са на Цветко Александров, сценографията - на Красимир Кръстев и Иван Каменов. Досега спектакълът е представян повече от 10 пъти в различни населени места на региона. Видинската публика ще може да го види на откритата сцена в крепостта "Баба Вида" тази вечер, от 20 часа. При лошо спектакълът ще бъде представен в салона на Общински драматичен театър - Видин.

Повече за театър "Будиловци" може да чуете в "Цветовете на деня".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40