Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За символите на Габровница и живота в селото днес

10
Снимка: Радио Видин

Днес разказваме за Габровница, монтанското село, чиито символ е някогашната авиобаза и военният самолет в центъра на селото, както и часовниковата кула, чиито стрелки на часовника отброяват всяка минута на габровчани. По сведения на стари хора първоначалното му местонахождение е било в местността "Сухи дол", където имало кладенец за вода и гъста габърова гора. Хората забелязали че вечер свинете се прибират кални, проследили ги и открили извора на сегашната чешма, наречена "Долна", която се намира днес на селския стадион. Хората взели решение и така се образувало новото село, само на три километра от старото си място на склон с южно изложение и много вода.
До Габровница минава ж.п. линията Видин - София. И днес някои от влаковете по направлението спират на гарата, като осигурява на хората удобството и на ж.п. траспорта. Символ на селото е някогашната авиобаза- военното летище, което днес e изоставено, разграбено и в руини. За развитието на селото в днешни дни говорим с кмета четвърти мандат - Борис Цветков.

Снимка"Проблемът е образованието на хората, защото ние имаме доста неквалифицирана работна ръка. Борбата е да им търсим работа и доста добре се справяме. Имахме среща с фирми, те идват и си извозват работниците от тук. И в пътното, и във военния завод, и в кабелния имаме хора. При нас преобладава малцинството, около 800 души са, но виждам и при тях една наченка на развитие. Имаме няколко момичета записаха в учителския институт във Враца, има развитие. Другият ни проблем е битовата престъпност, не може да се скрие. Не е постоянна, но я има. Обрал доматите на бабата, откраднал кокошка, за полицията е маловажно, но за бабата е всичко", разказа за проблемите им кметът.

Борбата с безработицата е цел номер едно за кмета на Габровница. Облагородяването на селото е приоритет номер две, разказва той. Ремонти на основното училище, на детската градина и предстоящ на читалището- с тези успехи се похвали кметът. И още- с обновения медицински център, където в чисти и спретнати стаи лекари специалисти и стоматолози полагат грижи и за здравно неосигурените пациенти.

Село Габровница здравната служба"В този мандат съм много доволен, 500 хиляди лева се вкараха в селото. 370 хиляди са за ремонт на училището. Оправихме здравната служба, през седмицата тук идват специалисти лекари, гинеколози, вътрешни болести, стоматолог, грижат се за здравето и на осигурени, и на неосигурени"

Докато е било функциониращо, на някогашното военно летище са били базирани самолети МиГ-21 и МиГ-23, както и учебно-тренировъчни изтребители. Те са отговаряли за въздушната отбрана на цяла Северозападна България. Много български военни пилоти са започнали кариерата си именно на летище "Габровница". Тогава е бил и разцветът на селото, спомня си кметът, който е прекарал 25 години от живота си именно на това летище. Сега базата тъне в руини.

Символ на Габровница днес е военният самолет в центъра на селото. Поставен е тук по идея на кмета Борис Цветков, който 25 години е работел именно тук, в местната авиобаза, или както той го нарича аеродром. Моделът е МиГ 21 бис.  

Село Габровница часовниковият механизъмЧасовниковата кула също е един от символите на Габровница, чиито стрелки на часовника отброяват всяка минута на габровчани. След дълъг престой заработил отново през 2003 година по заслуга на кмета, който се амбицирал и повикали майстор да отремонтира повредения механизъм. Радио Видин разгледа отблизо отброяването на секундите от времето на габровчани.

"Отмерва минутите и бие на половин и на цял час. Поставен е тук през 1980 година, после се повредил. Поправихме го отново и тиктакането започна 2003 година в края. Успяхме!", гордее се кметът.  

В основното училище "Св. св. Кирил и Методий" в Габровница кипи трескав ремонт. Бързат да освежат класните стаи, в които наесен ще влязат 150 деца. Срещаме се с дежурния учител Витка Йосифова.

"20 души е целият персонал в училището. Имаме компютърен кабинет, електронни уроци се използват, работим с иновативни методики. Има много добра дисциплина сред децата. В очакване сме на новата учебна година, всичко ще е готово до тогава, ще посрещнем около 150 деца от първи до седми клас. Децата ни са от нашето село, Вирове и Безденица", обясни учителят. Заедно с преподавателя по физическо възпитание Красимир Денов довършват ремонтите по класните стаи.

На финала на разказа ни за Габровница стигаме и до мястото, където се ггрижат за най-малките- детската градина, филиал на монтанската ЦДГ 8, където също правят ремонт.

"Имаме 13 деца в момента. Иначе до края на август градината ще бъде затворена, педагогическият и помощен персонал ще излезе в отпуска. Ще бъде ремонтирана градината за наесен", разказа Камелия Крумова.  

Още за Габровница може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Каква подкрепа за местните общности осигурява МИГ- Лом

Местна инициативна група- Лом е регистрирана през 2017 година. Какви са ползите от сдружението за местните хора показа екипът на организирана обиколка на част от бенефициентите. "Смисълът е за формиране на една общност и хора като междинно звено и хора, които да подпомагат местния бизнес, земеделците и неправителствените организации в лицето..

публикувано на 07.10.24 в 12:04

Дунавци чества 50 години от обявяването си за град

Дунавци празнува 50 години от обявяването на населеното място за град. Честването съвпада с 10-ия Международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува". Тържествата ще продължат три дни, каза кметът Димо Скорчев:  "Това са два празника в едно, затова ще продължат в рамките на три дни. Имаме поканени състави - танцови и певчески групи...

публикувано на 04.10.24 в 08:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00