Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 6 август 2018 година

Крепост - Баба Вида
Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин

90% е ръстът на туризма в общините, включени в туристически дестинации, съобщи заместник-министърът на туризма Любен Кънчев. Той допълни, че Видин е в маршрута за културно-исторически дестинации, както и за кулинария и вино. 3,6 милиона са чуждестранните туристи в сраната за първите шест месеца тази година, а ръстът е около 9%.

Пътнически влак с 2 вагона и около 20 пътници дерайлира на линията между Мездра и Враца. Инцидентът е станал на около километър от железничарския град в посока към Враца. При инцидента няма пострадали, а пасажерите са качени на друга композиция, която ги е откарала към града под Околчица.

С решение на Софийски апелативен съд за ново разглеждане се връща дело срещу бившия кмет на Видин Румен Видов за присвояване на 224 хиляди лева. Заради отвод на съдиите във Видин, делото е гледано на първа инстанция в Окръжния съд в Монтана. Връща се за преразглеждане в друг съдебен състав.

Подписка за повече велоалеи и ограничения за колоездачите в парка, където играят деца започна Цветелина Георгиева от Монтана, чиято дъщеря пострада при инцидент. Детето, което е на годинка  е със счупен череп и хематом, след като пълнолетно момиче с колело връхлетя върху нето. Инцидентът е от преди близо месец и детето бавно се възстановява. Ще се търси съдебна отговорност от велосипедистката, която е причинила инцидента, а подписката продължава.

Затваря се за ремонт ул. "Вратица" във Враца, информират от Община Враца. Във връзка с извършване на строително-монтажни работи, част от проект за рехабилитация на пътя до пещера "Леденика" ще бъде въведена временна организация на движението в участъка от Червения площад до табела "Изход Враца". Движението ще се осъществява двупосочно по ул. "Лева". Фирмата-изпълнител ще постави съответната вертикална сигнализация.

Община Лом обявява кампания за прием на заявления-декларации  от кандидати, желаещи да ползват услугата „Обществена трапезария“. Потребители на социалната услуга по проекта ще са 135 крайно нуждаещи се лица, които отговарят на определени условия за включване в програмата. Срокът за подаване на Заявления на нови кандидат-потребители е от 13 до 24 август в общинската администрация в Лом, като в услугата могат да се включат лица и семейства на месечно подпомагане, без доходи и самотно живеещи пенсионери.

Бракониер от Роман се отърва само с пробация, след като районният съд в Мездра одобри споразумение между него и прокуратурата, след извършено посегателство срещу служебен автомобил на горски служители. На 4 януари безработният мъж забил мачете в предното панорамно стъкло на служебния джип на държавните служители.

В Берковица се готвят за фестивала "RestART Фест", който започва на започва от 10 август с лятна академия за деца. Проявите ще продължат до 26 август, каза в Посоките на делника сътрудникът ни Петя Генова. Сред събитията са още кино на открито, концерти и спортни турнири.

Тази вечер е последното изпълнение от програмата на Летния фестивал на операта и балета "Баба Вида". От 21.00 часа на откритата сцена на площад "Бдинци" зрителите ще могат да видят балета "Спящата красавица" по музика на Чайковски в изпълнение на Русенската държавна опера и балет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Деца откриха "Забавно лято в библиотеката" в Мездра със собствена програма

С разнообразна програма, измислена от няколко деца, живеещи в района на площад "Македония", започна традиционната инициатива "Забавно лято в библиотеката" в Народно читалище ”Просвета 1925” Мездра. Радина Вандова, Виктория Павлова, Георги Иванов, Дара Иванова посетиха предварително библиотеката и предложиха да покажат на присъстващите..

публикувано на 02.07.24 в 08:27

Оранжев код за дъжд в Северозападна България

Оранжев код за дъжд и гръмотевична дейност е издаден за днес от Националния институт по метеорология и хидрология за областите Видин, Монтана, Враца и София, както и за Русе.  Според прогнозата на НИМХ след обяд и вечерта над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки...

публикувано на 02.07.24 в 08:15

Наградиха млади актьори от Враца

Талантливи млади актьори от Враца получиха признание в Русе, където през почивните дни се проведе фестивалът "Климент Михайлов" .  Актьорската школа "Театрална зона" получи специалната награда на журито за спектакъла си " Играем Чехов" . Отличието за главна мъжка роля отиде при Николай Димитров, Анди Иванов и Никола Асенов, а за поддържаща женска..

публикувано на 02.07.24 в 07:50

Снимката на 1 юли 2024 година

Аптечки  за безплатно ползване поставиха във Вършец.  Идеята е на местния аптекар Невяна Георгиева и се осъществява със съдействието на Община Вършец, която закупува и монтира кутиите. Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата..

публикувано на 01.07.24 в 18:00

Тръгна подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци в село Сумер

Подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци стартира в Монтана. Според информацията вариант за съхранението на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" е село Сумер . Жителите на Сумер са притеснени, че в района на селото може да се съхраняват отпадъци от работата на ядрената централа в Козлодуй. Според бившия кмет на..

публикувано на 01.07.24 в 16:56

В Мездра ще бъде извършена дезинсекция срещу комари

При подходящи метеорологични условия на 2 юли (вторник) от 21:00 часа ще бъде извършена дезинсекция с топъл аерозол срещу комари на тревната, храстовата и дървесната растителност на територията на гр. Мездра , съобщават от общината. За обработката на площите ще се използват биоцидни препарати, които са разрешени за употреба от Министерство на..

публикувано на 01.07.24 в 15:25

Творци от Северозапада участваха във форум на съюза на писателите

Творци от Северозападна България се включиха в годишното отчетно събрание на Съюза на българските писатели (СБП). Редовният форум се проведе преди дни в сградата на Съюза на българските художници (Столичната галерия „Шипка“ №6). Регионът беше представляван от Галина Ганова от Враца и Юлий Йорданов от Лом. Докладът на Управителния..

публикувано на 01.07.24 в 15:02