Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катина Иванова: "Запазете духа си, той ще ви спаси!"


В това издание на "Калейдоскоп" ни гостува Катина Иванова, една жена, която повечето видинчани познават от Сдружението на диабетика. Тя работи в тази организация вече 20 години и е не само председател на клуба, но и  организатор, лектор, съветник, с една дума – двигател на това сдружение.

Катина Велкова Иванова е родена в село Синаговци. Остава от малка без баща и има трудно детство. Учи в град Видин, продължава образованието си в Белоградчик, където завършва 11 клас. Има любими предмети – това са литературата и химията. Няма възможност да продължи образованието си и започва работа в Телефонния завод в град Белоградчик. Запознава се със съпруга си и заедно заминават да работят във Враца. Следва работа в Каучуковия завод в град Кула, после във Видахим. Пенсионира се на 52 години  и почти веднага започва да помага напълно безвъзмездно в клуба на диабетика. Гордее се, че видинското сдружение е едно от най-активните и вече има над 1000 членове. В клуба всеки, който има желание и необходимост, може да се изследва безплатно за кръвна захар и за кръвно налягане. Обикновено това се прави на 16 число, в средата на месеца.  В момента Катина Иванова се радва на внуци и правнуци. Има син и дъщеря.

Животът на Катина Иванова е белязан от много работа и трудови делници. Както тя споделя, работила е мъжка работа, но е трябвало да се осигурява прехраната  на семейството. 15 години работи във Видахим - в електроремонтен цех.  Връща се към спомените от онези години, изпълнени с усилен труд.

"Имаше добър колектив. Било е усилена работа. Като тръгнахме оттам, се показаха всички неща. Там е много отровно. Даваха ни по един буркан кисело мляко. Това беше като противоотрова. Тежко, тежко. Много хора са със заболявания. Ами това е то –отровната среда. Тогава нямаше екологични стачки. Нищо не се говореше. Така е. Хората имат индустрия, но и грижа за хората. Така беше. Но какво да се прави. И сега да отидете в предприятие – същото е. Трудно се полагат усилия за чиста околна среда, защото е свързано с много средства.  Да, работили сме по 8 часа, но когато се е налагало, сме работили повече, защото това е лентово производство. Докато не се отстрани повредата, не сме си тръгвали. Имахме чувство за отговорност. За извънреден и нощен труд получавахме някакви нищожни стотинки" – спомня си за времето във химията Катина Иванова.

Катина Иванова се среща с много възрастни хора, наблюдава техния живот и вижда как повечето от тях се опитват сами да се справят с живота, забравени от техните деца.

"Животът им зависи от техните деца. Това не трябва  да се пренебрегва. Има възрастни хора, които  са обгрижвани от дечицата си. Но има хора изоставени и това не мога да го приема като нормално – да си изоставиш родителите."

Обича да пее, има музикален слух. Пяла в група за стари градски песни  "Романтика и ритми“, харесва почти всички стари градски песни

"Ходили сме на Петрич и сме се представяли. Знаела съм много песни, но идва време, когато приключваш с това, защото чувството ти го отнема друго, не ми се пее сега. Вицове знам, мога да говоря до утре, идваха ми един след друг. Сега не ми идва, не може, просто се прекъснаха нещата откакто загубих другаря си. Ние 50 години направихме съвместен живот. Животът ми не е бил лош, много сме се разбирали с моя другар. Животът ми е протекъл с всички неща, които могат да се преживеят. Но духът ми не се губи. И ако се възстановявам, то е духовно възстановяване. Паднеш ли духом , си загинал, абсолютно загинал. И затова аз казвам "Не се предавайте“ , предадем ли се, сме готови. "Вдигнете глави и напред вървете, не се предавайте." - споделя своя опит Катина и продължава "Обръщам се към всички – да не се страхуват от инсулина. Инсулинът е най-доброто лекарство за поддържане на диабета в граници. Какво ви е страх, бе, момичета и момчета, все едно , че ви е убола шипката. А това лекарство ви дава силата и по-добрия контрол на захарта. Иначе се самоубивате. Запазете духа си, той ще ви спаси!"



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40