Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще изчезнат ли стари професии за сметка на нови?

Професии на бъдещето

| обновено на 16.08.18 в 14:33
Снимка: Колаж на Красимир Каменов

За 60% от професиите след 10-15 години ще се изисква висока квалификация, каза проф. Велизара Пенчев, председател на Общото събрание на Русенския университет, по време на кръглата маса във филиала на учебното заведение във Видин. Прогнозата е, че нови професии ще заменят някои от сегашните. Телехирурзи ще извършват операции от разстояние, а до 2030 година повечето от домашната работа ще се върши от роботи, затова ще има нужда и от консултант по роботите, обясни проф. Пенчева:

"...Има много примери за професии на бъдещето. Такава е професията телехирург. Телехирургът ще може да извършва манипулации от друг континент посредством робот...Роботите навлизат непрекъснато в домовете ни и се получава нуждата от професия консултант по роботите...Според проучване, някои от сегашните професии като консултант- продавач например няма да са необходими. За в бъдеще акцента ще са върху образованието на младите хора и новите технологии..." 

Наистина има много професии, които са застрашени от изчезване и в даден момент трудовият пазар ще ги изтласка - така, както мобилните телефони изместиха стационарните, както компютърът зае мястото на пишещата машина и т.н.. Сред застрашените професии са тези, които са свързани с повтаряща се механична дейност, с излишна бюрокрация и с остарели технологии като например шивачи и работници на ишлеме, таксиметрови шофьори и професионални шофьори, туристически агенти, строители. 3D принтирането ще замени голяма част от тези дейности. Списъкът допълват пощальони, застрахователни агенти и др.

Кирил Лазаров е шивач от 40 години. Работата намалява и професията е на път да изчезне, както много други. Навлизането на технологиите е фактор, но също и липсата на приемственост, смята той:

"...За разлика отпреди години, няма толкова работа...Няма и кой да обучиш да работи тоя занаят...Постепенно професията ни ще изчезне..."

Кирил Лазаров се сеща и за изчезващата професия специалист за настройка на акордеони. В България се оказва, че има само един, а другият е в съседна Сърбия.

Съвсем нормално е с отмирането на една епоха да изчезнат и много от професиите, упражнявани по това време.

"Очертават се доста нови професии в бъдещето, като това е нормално", коментира темата софтуерният специалист Виктор Андонов.

"...Нуждите на обществото правят професиите...Като пример мога да дам следното: Преди години хората са ходили в планината и са взимали лед за своите нужди. След това са направили фабрики за лед, а след това са изобретили хладилника...Сега има говорещи коли...Специални системи помагат за отоплението на домовете ни...Някои професии нямат все още имена, но ще си намерят с течение на времето...Очаквано ще изчезнат стари професии за сметка на нови..."

Както сега, така и в бъдещето ИТ специалистите ще си останат начело в класацията на професиите. А този факт идва от това, че вече няма истински сериозен бизнес без внедрен някакъв софтуер, някаква автоматизация или онлайн услуги.

Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15