Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Английска пчеларска организация гостува във Видин

Снимка: Йорданка Герасимова

Бъдещо сътрудничество и съвместни действия в сферата на пчеларството обсъдиха на среща днес български пчелари и представители на английска пчеларска организация. Британската организация бе във Видин по покана на пчеларско дружество "Димитър Балев". Срещата бе открита от зам. областният управител на Видин Лъчезар Попиванов:

"За мен е изключително удоволствие да поздравя членовете на пчеларско дружество "Димитър Балев", Видин, както и на гостите от Великобритания. Надявам се на една ползотворна работа, на едно дълго сътрудничество между двете организации. Използвам момента да благодаря и на нашето пчеларско дружество за това, че запазват древните пчеларски традиции в България, но едновременно с това по нищо не отстъпваме на модерното пчеларство на световната сцена. Благодаря за това, че са активни, представят нашия регион много добре и не правят компромис със средствата и услията, които влагат в пчеларството и в качеството на пчелните продукти."



"Въпреки всичко пчеларството в България е живо"- каза председателят на видинското дружество Петър Младенов. Той представи дейността на организацията и набеляза основните проблеми пред пчеларството у нас:

"Това са нещата, които поставят българското пчеларство на колене- цената на меда и пчелните продукти са неоправдано ниски, несъвършенства в законодателството, нерегламентираните пръскания. Трудно ни е да се защитим от неконтролируемите третирания на земеделските площи. Нямаме механизъм, който да застави арендаторите да спазват съотвените наредби. Сред проблемите са и недостатъчно квалифицираните кадри, монокултурното стопанство. Засяват се огромни площи с еднотипини растения, което не е добре, не само за пчеларството."


Британската организация "Пчели зад граница" гостува за първи път на българска организация. За Радио ВИДИН Ричард и Джейн Райдлър посочиха, че пчеларството у нас и в обединеното кралство има прилики и разлики:

"Разбрахме, че има много общи проблеми, но има и разлики. Общ проблем е пръскането на културите и се надяваме, че скоро в България ще се намери решение на този проблем. Нашите първи впечатления са, че в България има повече открито пространство и дива природата. Тук има много по-големи възможности за пчелите да се хранят от диви цветя и диви дървета. Островът има по-малки възможности. Надявам се, че желанието на консуматорите да консумират биологически мед ще расте, и че системата ще се подобри, за да може цената да се държи на по-високо ниво. Надявам се и местният народ да разбере какъв фантастичен продукт има и колко е добре за неговото здраве."


“Bees Abroad” e британска благотворителна фондация, подпомагаща развитието на пчеларството и борбата с бедността по цял свят. До момента фондацията е осъществила 36 проекта в 18 държави, по-голямата част от които в развиващите се страни. Целта на организацията е да подпомогне местните общности в слабо развити региони, като допринесе за създаването на устойчив бизнес модел.


Как е устроена дейността на пчеларите в Англия и помага ли им държавата- разширен репортаж очаквайте в предаването "Земята, която ни храни" във вторник.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 27 юни 2024 година

След инцидента при спирането на 6-и блок на  АЕЦ "Козлодуй"  няма облъчване на персонала, няма изтичане на радиоактивна вода, има временно отстранени оператори от централата. Това обобщи по време на изслушване в парламента служебният министър на енергетиката Владимир Малинов за разлива на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй". Служебният вицепремиер..

публикувано на 27.06.24 в 18:10

Регионална здравна инспекция Враца с нов директор

Д-р Чавдар Манов се очаква да бъде назначен за временно изпълняващ длъжността- директор на Регионалната здравна инспекция във Враца. Досега д-р Манов беше директор на дирекция "Надзор на заразните болести". Заповедта за уволнението на досегашния директор д-р Орлин Димитров е подписана от служебния здравен министър- Галя Кондева . Тя му е била..

публикувано на 27.06.24 в 17:59

Международен етнофестивал ще се проведе в село Майор Узуново

Деветият международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" ще се проведе днес, 27 юни, във видинското село Майор Узуново . Организатор е фондация "Подкрепа за реализация" в партньорство със Сдружение "ЦДП" от Зайчар. Ще се включат състави и индивидуални участници от България, Сърбия и Румъния, каза Юлита Петрова от..

публикувано на 27.06.24 в 16:45

Нов заместник-областен управител е назначен във Враца

Враца има нов заместник-областен управител . Това е Йордан Димитров , а решението е на служебното правителство и е взето днес, 27 юни. Досега Димитров беше общински съветник от квотата на ДПС в Козлодуй. Новият заместник-областен управител влиза в кабинета на Николай Николов, който беше от квотата на ГЕРБ. Очаква се Димитров да се яви..

публикувано на 27.06.24 в 16:38

62 л/кв. м дъжд са паднали в село Василовци

62 литра на квадратен метър дъжд се изля тази нощ над село Василовци , област Монтана. В областта най-малко е валяло в Долно Церовене. Въпреки сложната метеорологична обстановка градушки не са паднали. Температурни аномалии от близо 15 градуса разлика за няколко дни и интензивни валежи от дъжд се получиха в област Монтана, съобщи Леночка Ангелова..

публикувано на 27.06.24 в 15:16
Владимир Малинов в НС, 27 юни 2024 г.

Министър Малинов: Няма изтичане на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй"

След инцидента при спирането на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" няма облъчване на персонала, няма изтичане на радиоактивна вода, има временно отстранени оператори от централата. Това обобщи по време на изслушване в парламента служебният министър на енергетиката Владимир Малинов за разлива на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй". "Не е имало изтичане..

публикувано на 27.06.24 в 15:01

Обсъждат въвеждането на еднодневни винетки и диференцирани такси за пътищата

Промени, свързани с винетките и тол таксите предлагат от Министерството на регионалното развитие. Те касаят въвеждане на нова еднодневна винетка. Предлага се още въвеждане на задължително диференциране на таксите за ползване на пътищата според екологичните характеристики на превозните средства, в зависимост както от класа на емисии EURO, така и от..

публикувано на 27.06.24 в 13:00