Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нивелина Николова: На село живеем спокойно

4
Снимка: Личен архив

В "Калейдоскоп" ще ви разкажа една история, каквито напоследък има много България. Чули ли сте, че все повече млади хора започват да се връщат назад към природата, започват да живеят в красивите български села, и желаят да отглеждат и възпитават децата си на село? Все повече младите българи започват да се замислят за връщането си назад към здравето, към корените, за запазването на българските традиции, за възраждането на българския дух и българското съзнание. Желаят да живеят в чиста среда, да отглеждат чисти плодове и зеленчуци, искат децата им да тичат боси по земята  и да бъдат здрави и жизнени. Е, да малко е трудно с училищата, защото по селата вече не останаха такива, но те пътуват да близкия град, където има училища, имат си Интернет и компютър у дома като градските деца и никаква информация не им е чужда. Въобще тенденцията за връщане на младите хора към българското село все повече се засилва.

И в този ред на мисли ви представям Нивелина Николова - енергична млада жена, която живее във видинското село Дружба. Работи като библиотекар в малката библиотека към читалището. Тя има две малки деца, които отглежда и възпитава със своя съпруг, който се занимава със земеделие. Имат и апартамент във Видин, но категорично отказват да живеят в него. В момента голямата ѝ дъщеричка е втори клас в училище във Видин. Пътува до града, защото в селото отдавна няма школо.

Нивелина е родена на 16 юни 1991 година в град София. Детството си прекарва в град Елин Пелин. На 7 годинки остава без баща. Майка ѝ отглежда двете си дъщерички трудно, с доста лишения. С много радост си спомня баба си Николина, на която е кръстена. На много труд и стойностни човешки качества я е научила тя – честност, прямота, постигане на целите, упоритост, борбеност и устойчивост в живота.

Завършва основното си образование в град Елин Пелин. Средното си образование получава в ПТГ "Васил Левски“ специалност "Програмно осигуряване“. Омъжва се млада и има две малки деца – дъщеричка на седем годинки и син на три годинки. В момента работи като библиотекар. През 2013 година започва трудовият ѝ стаж в библиотеката към читалище "Постоянство 1927 година“ село Дружба. Обича да работи сред много хора.

Защо живее в село Дружба

"Избягала съм от големия град от напрежението, движението, шума. Тук има спокойствие, затова предпочетохме да живеем на село. Децата са спокойни, ние сме спокойни. Смело си почиваш като се прибереш. Моят мъж е земеделец. Обработва земя."

За работата

"Аз обичам да работя сред много хора.  Нашето село наброява 140 жители, от тях 80 са потребители. С компютрите сме малко зле. За ремонт ни е компютърът и няма друг. Не получаваме подкрепа отникъде, няма и няма. Не е много редно така. По-малко внимание ни се обръща. Всички сме хора и всички работим, на една и съща длъжност. Това че не всички имат състави към читалищата, не значи, че не работят. Освен читалища сме и библиотеки. Трябва навсякъде да бъде едно и също. Може да са малко хората, но са хора. Тези възрастни хора имат деца, които не са тук, те не могат и да се чуят. Чуват се по телефон за кратко, защото от чужбина е скъпо. Ако имам един свестен компютър, ще ги свържа. Все пак аз съм там, за да помагам. И ще имам по-голяма посещаемост от сега. Вместо две хиляди посещения както миналата година, ще имам четири хиляди. Мене ме боли, защото съм по-сърцат човек. Не мога да се сравнявам с по-големите библиотеки в градовете, защото те са развити, по-поддържани. Мога да се сравнявам с другите селски читалища. При мен е на ниво както при другите – изчистено, подредено, лесно достъпно и винаги, когато влезе човек, аз съм готова да го обслужа, да му издиря литературата, която търси или да му предоставя моя лаптоп. Гледам да помагам. Хората да са доволни."

За читалището

"Аз съм човекът – оркестър, работя абсолютно всичко, свързано с читалището. Стараем се да отбелязваме всички празници. Хората им се радват, посещават ги. От четири години за празника на селото – Петровден, то е празник и на нашата църква, набираме дарения и правим един курбан, който хората си го чакат. Готвим, до миналата година с овца, тази година направихме хубава пилешка супа. Българска народна музика се слуша. На 12 юли правим събора. Тази година за първи път участваха самодейни състави от областта – от селата Покрайна, Тополовец, Синаговци. Всичко беше много хубаво."

За любимите места в България

"Любим ми е Черепишкия манастир. Харесвам Велико Търново. Искам да посетя Рилския манастир."

Любим цитат

"Човек живее, за да се учи."

Хоби

бичам да готвя, това ми е скритият талант, няма нещо, което да не мога да сготвя."

Децата 

"Желая да ги науча на труд и да бъдат справедливи. И да преследват мечтите си."

За  съдбата

"Всичко е написано, стои си там в пространството и чака, и за всичко си има време. Човек не трябва да се връща към миналото, трябва да живее в настоящето и да гледа в бъдещето."

Най-важното в живота ѝ

"Децата ми, те са бъдещето. След това семейството и после работата."

За живота

"Животът ме научи, че няма невъзможни неща, стига да искаш. И за всяко едно нещо, има начин. Просто трябва да избереш правилния начин, да имаш сила и воля  да го осъществиш."

За приятелите

"Нямам много приятели. Животът ме е научил да ги деля на приятели и познати. Човек няма нужда от много приятели, достатъчни са му шепа хора, с които не само да седи на маса, а и да си помагат в трудни моменти."

За младите хора

"Повечето тръгват за чужбина, без да се замислят. Част от тях остават. Но не трябва да забравят откъде са тръгнали. Отправям призив към тези, които са се запътили към чужбина – да се завърнат по родните си места един ден. Недейте да забравяте българщината! Не забравяйте корените си и почитайте родителите си! Това е много важно."

Има ли надежда за България

"Надежда има винаги, тя умира последна. Но това не могат да го направят шепа хора, това трябва всички да го направят. Както навремето е имало всичко за всички, така може и сега. Просто всички задружно трябва да се изправят срещу системата."

Пожеланията към радиослушателите

"Бъдете здрави, бъдете усмихнати, бъдете щастливи и продължавайте да слушате радио Видин!"




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40