Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли начин дърветата от центъра на Видин да бъдат спасени

Снимка: Радио ВИДИН


Наскоро в социалните мрежи граждани изразиха възмущението си, породено от отрязаните при обновяването на централната пешеходна зона на Видин дървета. Получихме и редица сигнали от слушатели, което ни провокира да проверим какви са настроенията сред видинчани:

"Не трябва да се прави ремонт тук, а само плочките, които трябва да се сменят. Не трябва да се махат и дърветата. Така да се работи, че да не се пипат, да си има сянка пак... Оправданието беше, че пречат на подмяната на водопровода. Хората, които правят ремонта, заявиха, че ще се засадят нови. От мен, ако зависи, аз щях да променя по някакъв начин водопровода, за да не се изкореняват дърветата. По-грозно е без тях... Няма какво да се коментира. Ако аз бях кмет, нямаше да почна да съсипвам площада. Дърветата са дихателните органи на града, може ли да ги режеш..."

Има ли начин дърветата от центъра на Видин да бъдат спасени? Може ли да бъдат преместени, зависи ли това от вида и възрастта на дървото? Отговорите потърсихме от Наско Илиев- доцент по горски култури в Лесотехнически университет- София, специалист по озеленяване и в отглеждането на едрорастящи дървета:

"По принцип са известни такива практики за изваждане на дървета. Това е редовна практика на частни лица с финансова възможност, които искат да постигнат бърз декоративен ефект в зелените площи, които създават. Въпросът опира до пари. Има и специализирана техника, а може да се извърши и ръчното изваждане на дървото...Има видове, които са чувствителни към изваждане и преместване в по-висока възраст, но кълбовидната акация не е от тях. Тя понася преместване, стига да се спазят някои основни изисквания- процедурата да се извърши в периода на есенно-зимния покой, трябва да се спази и размерът на кореновата бала, която трябва да е съхранена с по-голяма част от кореновата система... Трябва да се обърне внимание и на осигуряване на механична стабилност на дървото, както и редовни поливки, особено в топлите месеци на първата година- докато се възстанови кореновата система..."


СнимкаВ центъра на Видин има и много брези и липи. Заради ремонта, някои от тях бяха повалени. Необходимо ли е това?

"По принцип брезата е с по-мека дървесина, продължителността на живота й е около 60 години. При тази пределна възраст, те започват да представляват опасност за населението... Възможно е и корените да навредят на подземна инфраструктура, но по принцип не винаги отрязването на дърво е в ущърб на обществото... Обществеността има своята позиция, но е добре да се има предвид мнението на специалистите... В крайна сметка, винаги при едно премахване на дървета може да бъде направено компенсаторно залесяване.... "- каза още доц. Наско Илиев.

Дърветата от центъра на Видин могат да бъдат спасени- зависи колко Общината и населението държат на тях. Всъщност, колко дървета ще бъдат отрязани при обновяването на централната пешеходна зона във Видин? Одобрено ли е отстраняването на дърветата от Община Видин и от останалите, имащи отношение институции? На тези и други въпроси все още очакваме отговор от Община Видин. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40