Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли лек за българското здравеопазване

Снимка: Радио ВИДИН

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев предложи два модела за реформа в здравното осигуряване. С тях се въвежда задължително здравно застраховане, като в единия модел се предвижда и доплащане от пациента.

Първият модел сдържа пълна демонополизация на Здравната каса и наличието на множество здравни фондове. Вторият вариант предлага задължително здравно застраховане, което ще има три стълба: Здравната каса, здравно застраховане и доброволно здравно застраховане.

Дали предлаганите промени ще са в полза на пациентите? Елисавета Котова, представител на Националната пацинетска организация, заяви, че засега е трудно да се отговори еднозначно, тъй като липсва конкретика в предложените модели:

"Това, което в момента се коментира и тиражира, не е изчистено, като позиция, и дали ще е в полза на пациента. Според мен трябва малко по-сериозно да бъдат прегледани нещата вътре и след това да бъдат изкарани навън. Факт е, че здравната система се нуждае от реформа. Много неща трябва да се направят. Най-важното е да се направи така, че парите да бъдат изразходени правилно, да бъдат изразходени по правило и по значение, а не просто едни пари да изтичат и да отиват от едно място на друго без да има някакъв смисъл. Сега непрекъснато има някъде някой, който иска и когато се вдигне шумотевица, се дава и следващият, който надегне глас, ще му бъде затворена устата временно, а нещата си продължават по същия начин. Реформата трябва да е наистина такава, че да бъде в полза на всички- и на пациента, и на лечебното заведение."


БСП реши да внесе вот на недоверие към кабинета заради политиката в областта на здравеопазването. Лидерът на левицата Корнелия Нинова определи плановете за реформа в здравното осигуряване като "здравен геноцид" и обвини управляващите, че се канят да натоварят допълнително гражданите финансово без да подобряват качеството на здравните услуги.

"Очевидно е, че в сектор здравеопазване се харчат все повече пари, а тази задължителна услуга, която държавата би следвало да предостави на всеки един гражданин, плащащ своите осигуровки, е все по-некачествена. На второ място- предложението, което правят управляващите, за още една вноска-застраховка е неконституционно съобразно и освен това ще натовари още повече българските граждани, а в същото време не се предлагат никакви по-добри здравни услуги. Много пари изтичат в частните болнични заведения за скъпи клинични пътеки за сметка на държавните и общинските болници, които в по-голямата си част са на ръба на фалита или вече са фалирали, защото са регистрирани по търговския закон. Предложението ни във "Визия за България" е частните болници, които искат да работят със Здравната каса да не бъдат търговски дружества, а държавните и общинските категорично да не бъдат търговски дружества, а единствено лечебни заведения, до които всеки един български гражданин има достъп въз основа на своите вноски, въз основа на това, че му е гарантиран достъпа до здравеопазване от самата Конституция на България.", обясни народният представител от Видин Филип Попов.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42