Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забравеният Хаджи Иван Хадживълчев

2
Снимка: Централен държавен архив


На видинския площад "Ташкюприя" има една красива и величествена къща, която привлича погледите на минувачите. Днес тя е архитектурен паметник, но малцина знаят, че някога е била собственост на Хаджи Иван Хадживълчев - индустриалец и общественик, един от видинските кметове, управлявал нашия град в началото на ХХ век.

Днес във Видин няма и улица, която да носи неговото име. Хадживълчев е забравен.

Една от най-големите следи, които Хаджи Иван оставя във видинската история, е свързана с дейността му във видинското гимнастическо дружество "Бдински юнак", чиито създател е именно той.  Девизът на първото спортно дружество в град Видин е „Здрави и силни - дружно за Отечеството“. Известно е, че през 1935 година дружеството е отличено на конгрес в София. В спомените си д-р Бърни Бончев разказва, че при посрещането им във Видин, тогава Хаджи Иван, който е на почти 80-годишна възраст, е "марширувал начело, обграден от младите юнаци"


Сведения за видинския кмет Хаджи Иван Хадживълчев можем да почерпим от документалното наследство на Видинската община и читалище “Цвят”, както и от личния архив на д-р Бърни Бончев, съобщава Мария Новакова от "Държавен архив"- Видин.

"Хаджи Иван е роден в с. Раковица през 1856 г. в семейството на Хаджи Вълчо Кунов, което по-късно се преселва във Видин. Тук бъдещият кмет завършва класното училище и проявява интерес към книжовни занимания – името му се среща в копирната книга на читалището като спомоществувател за издаването на книгите „Химия“, „Детска библиотека“, “„Слава“” и др. Създава семейство, като взема за жена дъщерята на заможния видински занаятчия Цеко Ванчев, раждат му се четирима сина", разказва за ранния етап от живота на Хадживълчев Мария Новакова.

СнимкаХаджи Иван Хадживълчев е притежавал завидно благосъстояние и две валцови мелници във Видин и Кула, пише още в личния си архив д-р Бърни Бончев. От 1881 г. срещаме името му на Хаджи Иван Хадживълчев като видински градски съветник в протоколите на съвета. През 1903 г. е избран за кмет, но управлява само два месеца и си подава оставката по неизвестни причини. 

Хаджи Иван е виден за времето си общественик, който се е ползвал с почит и уважение от съгражданите си, информира още Мария Новакова:

"През 1905 г. отново е избран за кмет на мястото на починалия си съпартиец-стамболовист Маладен Иванов. Остава на този пост до 1908 г., когато радикалите печелят изборите и е сменен от Димитър Балев. За политиката му като градоначалник можем да цитираме д-р Бърни Бончев: “Той не беше учен капацитет, не беше и голям оратор, но благодарение на здравия му разум съгради дела, които обезсмъртиха името му и му заслужиха вечна признателност от гражданството”. По време на неговото кметуване общинският съвет взема решения за направа на колодрум за колоездачното дружество, превръщането на градината “Владикина бахча” в парк, отстъпване място на читалище “Цвят “ за построяване на собствена сграда, определяне място за построяване на паметник на загиналите през Сръбско-българската война офицери и войници".

Документите на общинската управа свидетелстват за големите глоби, които видинският кмет е налагал на недобросъвестни търговци, както и за усилията му да запазване на морала в крайдунавския град. Той разпорежда нощни дежурства на градските комисари, които обикаляли бирариите и следели за реда в града, а сутрин се явявали на доклад пред кмета. Непристойното поведение се санкционирало с арест.

Хаджи Иван преживява голяма лична трагедия, когато през Балканската и Първата световна война загубва двама от синовете си. Красивата му къща на площад “Ташкюприя” е построена в тяхна памет. За съжаление, при последният ремонт, направен от новите собственици, от фасадата е премахната и унищожена малката метална табела, поставена от Хаджи Иван Хадживълчев в памет на двамата му сина, загинали, сражавайки се за България.

Хаджи Иван Хадживълчев умира на 17 декември 1936 г. Видинчани демонстрират огромната си почит към своя кмет, устройвайки му общоградско поклонение, което е последвано и от тържествено погребение. Градската управа взима решение 
името му да носи една от видинските улици. До нас не достигат данни дали тогавашното решение е изпълнено, но сега във Видин няма такава улица. Името на всеки един общественик, допринесъл за развитието на Видин, не трябва да бъде подминавано, камо ли забравяно. Хаджи Иван Хадживълчев е забравен днес, но делата му са красноречиви.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": Честит рожден ден, Марк Антъни!

Певец, продуцент, текстописец, музикант, актьор и бивш съпруг на една от най-горещите латино диви Дженифър Лопес, Марк Антъни знае как да вдъхне чувство и ритъм на всяко свое изпълнение и да го превърне в актуален хит. Марк Антъни е един от най-продаваните салса изпълнители на всички времена.  По случай рождения ден на певеца ще слушаме някои от..

публикувано на 16.09.24 в 09:00

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00