Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна ремонт на пътя между Добри дол, Сливата и Орсоя

4
Снимка: Радио Видин

Започна ремонт на пътя между ломските села Добри дол, Сливата и Орсоя. Компрометираният участък е с дължина около 8 километра, за лошото състояние на който протестираха жителите на трите села. От понеделник са започнали ремонтните дейности, но трафикът от тежкотоварни камиони пречи на работата на строителните групи. Местните жители настояват спешно изпълнителят и пътното управление да изготвят обходен маршрут и да изведат тежкия трафик от населените места.

"При мен е пак инициативният комитет, хората са се събрали, казаха, че от понеделник ще затворим пътя. Преди 10 дни в Орсоя затворихме пътя, идват и казват - след 10 дни се почва ремонт на пътя. Втори път подготвяме, излизаме на пътя, идват, обещават, казват- спира се движението, има направление по което ще се отбие натоварването на пътя, превозните средства да минават, и се затваря тотално от двете страни, за да се работи. Започна се работа наистина, докараха техника, но керванът от коли продължава да върви, строителите нямата фронт за работа. Зимата чука на вратите, утре ще завали, спират работите по пътя и какво правим?! Щом като има подсигурен обходен път през Димово, макар и да е по-дълго разстоянието за пътуващите, да го ползват, нас не ни интересува това. На нас къщите ще ни паднат от вибрациите, от ТИР-овете има трусове от 2 по скалата на Рихтер..."


Това казаха представители на инициативният комитет от село Добри дол, които се събраха при кмета на селото Младенка Младенова. Хората са решени, че ако трафикът продължава да пречи на ремонта, ще се пристъпи отново към крайни действия и пътя до Лом ще бъде блокиран от недоволни жители на трите села Добри дол, Сливата и Орсоя.

ОТ Пътната агенция уточняват, че през 2018 година е извършен мониторинг на свлачищните процеси в участъка от второкласния път II-11, а през миналата година са извършени дейности по отводняване на пътя, и изкопни дейности, които влияят на натиска върху пътното платно. Сегашните дейности включват около 6000 кв.м. за локален ремонт на пътя, който включва подобряване носимоспособността на основата на пътя и възстановяване на асфалта. В недобро състояние е около 7-8 километрова отсечка.

Пътят Видин-Добри дол-Сливата-Орсоя-Лом-Ковачица е основната връзка между Видин, пристанище Лом и АЕЦ Козлодуй. Пътят е строен преди 1959 г. Участъкът в близост до свлачището на Орсоя не е ремонтиран дълги години заради огромните средства, които държавата трябва да отпусне за укрепване на най-голямото свлачище, регистрирано преди повече от 35-40 години.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 3 юли 2024 година

Деца от спортното социално училище Видин към Фондация "Реал Мадрид" участваха в тазгодишното издание на демонстративния футболен турнир "Копа Алма" . Домакин на 5-дневното събитие беше Академия "Пушкаш" в Унгария.  След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател. Предложението на ГЕРБ-СДС беше..

публикувано на 03.07.24 в 18:05

Ясен е новият заместник областен управител на Монтана

Ивайло Сотиров ще е новият заместник областен управител на Монтана, след като Калин Хайтов бе освободен от длъжността. Заповедта е на служебното правителство.  Ивайло Сотиров за последно е бил директор на предприятие за преработка на мрамор и скални материали в Берковица. Той има висше образование, роден е през 1977 година. Сотиров е номинация..

публикувано на 03.07.24 в 17:07

Летни музикални празници започват във Видин

Летните музикални празници във Видин , които се провеждат за четвърта поредна година, започват утре, 4 юли. Събитието тази година е посветено на честването на 75 години от създаването на Държавен симфоничен оркестър - Видин. Основен партньор на инициативата е Община Видин .  "Искам да кажа, че един от основните приоритети на общинското..

публикувано на 03.07.24 в 16:37

Деца в Мездра слушаха за български владетел

Урок по история и география на България се проведе в Мездра в рамките на инициативата "Забавно лято в библиотеката" . Децата слушаха интересни факти за цар Симеон Велики по повод 1160 години от рождението му. Срещата започна с въпроси от кръстословица, последва обстойният разказ на библиотекаря Величка Христова за живота, могъществото на..

публикувано на 03.07.24 в 16:33

Деца помагат на библиотекарите във Видин

Доброволци помагат в Детския отдел на регионалната библиотека във Видин през лятото. Идеята за доброволческата програма идва от желанието библиотеката да е по-достъпна и удобна за всички, каза завеждащият Детският отдел Адрияна Цветкова . Допълни, че в сградата няма асансьор, което пък е причина в библиотеката да помислят за решение,..

публикувано на 03.07.24 в 15:44
Калин Хайтов

Заместник областният управител на Монтана е освободен от длъжност

От днес Калин Хайтов е освободен от длъжността заместник областен управител на  Монтана . Заповедта е на служебното правителство.  Хайтов бе назначен на поста в края на юли миналата година от квотата на ГЕРБ. За бившия преподавател по информационни технологии в Строителната гимназия в Монтана и предприемач това бе втори мандат като заместник..

публикувано на 03.07.24 в 15:27

Враца се стяга за мотосъбор на Балкана

От петък до неделя Враца ще се превърне в притегателно място за любителите на моторите от цялата страна. От 5-и до 7 юли се очаква стотици почитатели на високите скорости да вземат участие в поредното издание на Национален мотосъбор „Враца – Леденика“ . Официалното откриване е в петък, от 18:00 часа, в местността Леденика. От 22:00 часа..

публикувано на 03.07.24 в 14:00