Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спазват ли работното си време кметските наместници

5
Снимка: Кристиян Кирилов

Грижат ли се назначените кметски наместници за хората в малките населени места, спазват ли работното си време, знаят ли какви нужди има преобладаващото там възрастно население? Защо голяма част от кметските наместници са пенсионери и може ли да се каже, че младите пък нямат достатъчно опит и познания да се справят с работата? Помагат ли те при решаването на местните проблеми и създават ли условия за по-добър живот и в най-малкото селце? Това проверихме в няколко обезлюдяващи села в Северозапада. Мнение по темата изказаха жители на две общини- Белоградчик и Димово, в които демографският проблем е осезаем, а селата са Върба, Кладоруб, Острокапци и Бела.

"Какъв кметски наместник? Те са назначили едно дете, което не разбира нищо. Млад, млад, млад... 

СнимкаКазвам му, не подписвай документи, като не разбираш, защото ще те вкарат в затвора. Много тук се опитваха да го провокират, за да им издаде удостоверение за наследници, без присъствието на останалите. Затова му казвам- питай, аз съм кореняк и познавам всички. Защото за важен документ с невярно съдържание, отиваш в затвора. Ние, на практика, от две години нямаме кмет- яви се тук за 10 минути и изчезва. Детска му работа...

Не мога точно да ви кажа какво прави това момче. Гледам тук напоследък и че не идва. Какво става с него не знам, не ни посещава. Преди идваше в понеделник, сряда и петък, когато карат хляба...

В селото жителите са малко, но всичко си зависи от управлението. Кметицата си е на място, помага и явно това си оказва влияние...

Търсиш го по телефона, а той ти обяснява - не мога да ти свърша работа. Ситуацията в едно малко село много зависи от кметския наместник, защото хората са свикнали за всяко нещо да се обръщат към него. Той трябва и да ги наблюдава, защото тук и лекари няма...

СнимкаКметският наместник живее до мен, но няма да го намерите никога. На този човек трябва да му се обърне внимание, за да се знае- той на работа ли е, или е назначен да си седи вкъщи и да си върши частна работа. Не му е малка заплатата, а е и пенсионер. Отиде в 9 часа до кметството, поседи 10 минути и после се прибира, почва да закусва и после е в работилницата...

Болшинството кметски наместници по селата са пенсионери и дори да са назначени на минималната заплата, за мен това си е чисто разхищение...

Искаме да е млад човек, да е разбран, да си спазва работното време и да си върши работата, за която е назначен.
.. ", обобщават местните.

Снимка"Кметските наместници са със стандартно работно време, както всички администрации- сутрин от 8 до 12 часа, имат едночасова почивка и работното им време продължава от 13 до 17 часа", обясни за Радио ВИДИН секретарят на Община Димово, Живка Петрова:

"Всяко населено място си има кметство, където се помещава кметският наместник. Има обаче и случаи, в които се налага той да дойде до общинската администрация в Димово, във връзка с издаването на някакъв административен документ. В такива моменти той отсъства от съответното населено място. Може би това по някакъв начин дразни хората в селото, защото може би си казват: "Ето, той получава заплатата, а прави каквото си иска...". Според мен, тези настроения в малките населени места и създаването на напрежение сред хората, се дължи основно на тежкото финансово състояние на общините в този край. Хората нямат вече къде да работят, нямат и доходи, и единственото им занимание остава да наблюдават къде ходи кметът и колко време отсъства от кметството... В цялата тази работа има и политическа нотка, защото някои не са съгласни с назначаването на съответния кметски наместник... Поне веднъж месечно имаме събиране с кметовете и кметските наместници от общината. Винаги ги подсещам, че те са връзката с общинския кмет, чрез която той разбира какви са нуждите на хората. Обяснено им е също, че трябва да са добронамерени към всеки, да изслушват проблемите на хората и според възможностите, да ги решават. Разчитаме на тях да получим обратна връзка за това, какво се случва и в най-отдалеченото населено място от общината..."

Демографската криза в Северозападна България е по-скоро катастрофа, сочат последните изследвания от края на лятото. От началото на хилядолетието област Видин е загубила 33% от постоянното си население, а Враца и Монтана - 26%. Процентите са още по-стряскащи, ако се разгледа спадът на селското население, където Видин губи 41% от жителите си, Монтана - 32%, а Враца - 29%.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42