Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 26 октомври 2018 година

Снимка: Радио Видин

Видин отбелязва духовния си празник Димитровден. Изявите започнаха от сутринта с тържествена литургия в катедралния храм "Св. Вмк Димитър Солунски", където бяха осветени училищните знамена. Литийно шествие се отправи към площад "Бдинци", мястото на което бяха издигнати националният флаг и знамето на общината. На тържествена сесия на Общинския съвет отличиха петима почетни граждани на града. Посмъртно признанието получиха Видинския митрополит и Български екзарх Антим I- знаменит духовник и общественик и д-р Бърни Бончев - кмет на Видин в периода 1934-1938 г., краевед и лекар, с огромен принос за развитието на града. Отличието прие неговият внук проф. Жан Гологанов. По предложение на кмета Огнян Ценков, почетни граждани на Видин станаха и Христо Белоев - ректор на Русенския университет „Ангел Кънчев” и проф. д-р Велизара Пенчева - председател на Общото събрание на университета. Отличието на Община Видин получи и народният певец и солист на Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав” - Любен Захариев. След броени минути в залата на Симфониетата ще има концерт на група "Мистик", а след това на площад "Бдинци" от 19.30 часа ще е и тържествената заря-проверка, в която се включва военно формирование от Враца. Димитровден е професионален празник на строителите. Във Враца строителни фирми от града са подали ръка на младежи и ще ги обучават срещу заплащане за строители. Денят се отбелязва като професионален празник и на ковачите, техниците, инженерите и металурзите. На Димитровден в община Видин имен ден празнуват общо 489 души с името Димитър. Най- възрастният Димитър е роден 1923 година и живее в село Слана бара, а най- малкият е роден тази година. Името Димитринка не е толкова разпространено и имен ден ще празнуват 60 именичики. В община Враца имен ден празнуват 1 178 души, които носят името Димитър и още 757 други именици.



На празника в Челопек бе открит кът за отдих „Среща при герана“. Обектът е изграден изцяло с доброволен труд на жителите на селото.



Строителна площадка бе открита на 26 октомври в гр. Брегово. С нея бе дадено началото на ремонта на 12 улици в града. Ремонтните дейности са по Програмата за развитие на селските райони. Предвидените за рехабилитация улици са групирани в два договора. Проектът е на стойност близо 1 475 000 лева. Днес авансово са получени 750 000 лева, а след официалната церемония бе направена и първа копка на една от улиците в Брегово.


Започнаха да асфалтират моста край село Краводер. Пътното съоръжение, което е част от Е79, ще бъде готово до няколко дни, съобщи директорът на Областно пътно управление във Враца инж. Веселин Николов. Той допълни, че от събота започва монтажа на мантинелите. Неговите очаквания са до седмица пътното съоръжение да бъде готово и трафикът между Видин и София да бъде пуснат по него.


Встъпителна среща за учредяване на Експертен съвет към директора на Дирекция „Инспекция по труда“ – Враца (Областен експертен съвет) се проведе днес в града под Околчица. Областният експертен съвет ще провежда периодични заседания – веднъж месечно, с цел подобряване сътрудничеството между териториалните структури на синдикатите и съответната Дирекция "Инспекция по труда". На ежемесечните заседания страните ще се информират взаимно за установените проблеми в развитието на трудовите правоотношения на областно ниво и ще поставят за решаване въпроси и теми, които са предмет на регулиране от Споразумението. 


Нова съветническа група има общинския съвет в Монтана. Тя се нарича „Обединени за промяна”. В нея се включват четирима съветници - д-р Людмил Антов, Маленка Миланова, Ивета Станкова и Любомир Иванов.



Трансгарична трудова борса се проведе във Видин. Във форума участваха 16 работодатели - представители на информационния сектор, туризма и селското стопанство от България и Румъния. Присъстваха и безработни.



В Белоградчик започва петото издание на Националния фестивал на алтернативното кино „Супер приз”. Във фестивала ще вземат участие киноклубове и самостоятелни участници с филми, които са създадени в периода 2014 - 2018 г. и са получили национални и международни награди. До момента за участие са записани над 50 филми на киноклубове и индивидуални участници. Утре ще бъдат връчени наградите на отличените филми. 



Любими песни от руското кино ще представи тази вечер на концерта си Симфониета- Враца
. Диригент е Христо Павлов. Концертът “Ваше благородие…” ще бъде в Градска концертна зала, от 19.00 часа.



Депутатите приеха на първо четене Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ. Законът за хората с увреждания предвижда 150 милиона лева допълнителна финансова помощ, въвеждане на комплексна индивидуална оценка на потребностите, квоти за заемане на работа на хора с увреждания, както и създаване на Национален съвет за интеграция към Министерски съвет.


780 души са ползвали през годината програмата на Националния осигурителен институт за профилактика и рехабилитация във Вършец. Лимитът на програмата за тази година е изчерпан. От бюджета са изразходвани над 20 милиона и 100 хиляди лева, като са се възползвали към 47 000 души в цялата страна.


От Нова година се въвежда и електронна уикенд винетка. Тя ще важи от 12.00 часа в петък до полунощ в неделя. Цената ѝ ще бъде 10 лева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 3 юли 2024 година

Деца от спортното социално училище Видин към Фондация "Реал Мадрид" участваха в тазгодишното издание на демонстративния футболен турнир "Копа Алма" . Домакин на 5-дневното събитие беше Академия "Пушкаш" в Унгария.  След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател. Предложението на ГЕРБ-СДС беше..

публикувано на 03.07.24 в 18:05

Ясен е новият заместник областен управител на Монтана

Ивайло Сотиров ще е новият заместник областен управител на Монтана, след като Калин Хайтов бе освободен от длъжността. Заповедта е на служебното правителство.  Ивайло Сотиров за последно е бил директор на предприятие за преработка на мрамор и скални материали в Берковица. Той има висше образование, роден е през 1977 година. Сотиров е номинация..

публикувано на 03.07.24 в 17:07

Летни музикални празници започват във Видин

Летните музикални празници във Видин , които се провеждат за четвърта поредна година, започват утре, 4 юли. Събитието тази година е посветено на честването на 75 години от създаването на Държавен симфоничен оркестър - Видин. Основен партньор на инициативата е Община Видин .  "Искам да кажа, че един от основните приоритети на общинското..

публикувано на 03.07.24 в 16:37

Деца в Мездра слушаха за български владетел

Урок по история и география на България се проведе в Мездра в рамките на инициативата "Забавно лято в библиотеката" . Децата слушаха интересни факти за цар Симеон Велики по повод 1160 години от рождението му. Срещата започна с въпроси от кръстословица, последва обстойният разказ на библиотекаря Величка Христова за живота, могъществото на..

публикувано на 03.07.24 в 16:33

Деца помагат на библиотекарите във Видин

Доброволци помагат в Детския отдел на регионалната библиотека във Видин през лятото. Идеята за доброволческата програма идва от желанието библиотеката да е по-достъпна и удобна за всички, каза завеждащият Детският отдел Адрияна Цветкова . Допълни, че в сградата няма асансьор, което пък е причина в библиотеката да помислят за решение,..

публикувано на 03.07.24 в 15:44
Калин Хайтов

Заместник областният управител на Монтана е освободен от длъжност

От днес Калин Хайтов е освободен от длъжността заместник областен управител на  Монтана . Заповедта е на служебното правителство.  Хайтов бе назначен на поста в края на юли миналата година от квотата на ГЕРБ. За бившия преподавател по информационни технологии в Строителната гимназия в Монтана и предприемач това бе втори мандат като заместник..

публикувано на 03.07.24 в 15:27

Враца се стяга за мотосъбор на Балкана

От петък до неделя Враца ще се превърне в притегателно място за любителите на моторите от цялата страна. От 5-и до 7 юли се очаква стотици почитатели на високите скорости да вземат участие в поредното издание на Национален мотосъбор „Враца – Леденика“ . Официалното откриване е в петък, от 18:00 часа, в местността Леденика. От 22:00 часа..

публикувано на 03.07.24 в 14:00