Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативният комитет от Дунавци поиска защитна зона от свинеферма

| обновено на 13.11.18 в 17:12
Снимка: Радио ВИДИН
В град Дунавци се проведе поредната среща на инициативния комитет, който се обяви против възстановяването на дейността на свинефермата в града. Поводът е решение от миналото събрание за ангажиране на депутатите от региона за законодателна промяна с цел връщането на защитната зона между обекти, излъчващи вредни емисии и жилищната среда.

"Всички ние искаме да живеем нормално и да дишаме чист въздух. Ние не искаме никаква конфронтация, нито да пречим на икономически интереси, които са в полза на обществото. Но, при така създалата се ситуация конфронтацията е неизбежна", каза председателят на Инициативния комитет Малин Младенов.

Жителите на малкия град и околните населени места са изготвили подписка, а председателят на Инициативния комитет Малин Младенов съобщи, че омбудсманът на държавата Мая Манолова е запозната с казуса. Назначена е и комисия от министъра на здравеопазването, която е проучила ситуацията с вредните емисии и неприятните миризми. Жителите на Дунавци настояват за законодателна проява - акт, който да защити населението от вредни въздействия.

"Нашата подписка е подкрепена от жителите на околните населени места - Жеглица, Синаговци, Търняне и крайпътен комплекс в близост. Над 50 % от жителите са сложили своя подпис в тази подписка. Омбудсманът се е обърнала лично към министър-председателя по повод нашата жалба. Министърът на здравеопазването е назначил комисия, която да проучи подобни казуси в Европейския съюз. Резултатите са красноречиви - дори тогава, когато няма пряко въздействие, хората се оплакват от главоболие и други проблеми. Има и становище от министъра на здравеопазването, че се чака законодателна инициатива в тази насока. Ние искаме законодателна промяна. Дали ще се връща акт №7 или не, за нас няма значение. Искаме да живеем нормално, а затова може да помогне промяна в закона".

Има и решение на Върховния административен съд, че тази ферма може да функционира като такава.

Поради отсъствието от България на кмета на Община Видин Огнян Ценков, представител на местната управа беше главният архитект Ангел Недялков. Общината не може да спре комплексът да функционира, защото няма тази власт, каза той пред присъстващите:

"Тази наредба №7 не съществува от години. От тогава насам подобни проблеми се решават от Регионалните дирекции на Министерството на околната среда и водите. Историята на този комплекс завършва по следния начин: с решение на Върховния административен съд, който се произнася положително, че тази ферма може да гледа животни. Би могло да съществува и не би могло да бъде спряно по никакъв начин, освен ако не се докаже някаква изключителна вреда за околната среда. Като казвам в този вид, имам предвид тези 10 сгради, мисля, че са постройки, които съществуват и някои други спомагателни, за които Община Видин е издала 2005 или 2006 година документ за търпим строеж. Търпим строеж по смисъла на ЗУТ означава, че нещо е построено, не е незаконно и с решението на Върховния административен съд това нещо може да съществува и да функционира като свинекомплекс".

Община Видин
 няма да разреши допълнително строителство преди да се направи подробен устройствен план, изрази становището на Общината Ангел Недялков:

"Допълнително строителство на този етап няма да разреша. За него трябва да има подробен устройствен план. Такъв е редът в държавата. За да се направи урегулиране на този имот, трябва да има съответна процедура и документи, а към момента от свинефермата не разполагат с тези неща. За да функционира в този си вид, трябва да има регистрация. Стига това да го има, няма как да бъдат спрени да функционират. Градоустройствената процедура е необходима на свинефермата, защото искат да гледат повече бройки, отколкото могат към момента."

Народният представител от ГЕРБ Владимир Тошев обеща на жителите на Дунавци, че ще бъде предприета стъпка за законодателна промяна.

"Обещавам ви, че преди Коледа ще се съберем отново, за да ви кажа какво точно може да се свърши. Законодателната промяна си остава цел за всички нас, но напомням, че тя ще действа от приемането нататък. При заварено положение нещата остават такива, каквито са. Няма установено нарушаване на закона от всичко, което се върши от този комплекс към момента. Към момента не може да се направи нещо различно от това, което се прави и е направено вече."

Филип Попов, народен представител от Видин, разясни че е задал въпрос към министъра на здравеопазването. В качеството си на юрист, депутатът обясни, че най-бързо казусът ще бъде решен с подзаконов нормативен акт, който не е възможен към този момент.

"Отменената наредба №7 е спряна именно от министъра. Аз го запитах какво ще бъде предприето, за да се разреши проблемът и ще има ли промяна в наредбата, гарантираща здравето на хората. Отговорът на министър Ананиев напомня за Закона за устройство на територията. Относно предложените промени се казва, че въвеждането на допълнителни нормативни изисквания ще доведе до увеличаване на административната тежест. В заключението на министър Ананиев се казва, че ще продължат да бъдат търсени законодателни инициативи, които да дадат възможност за издаване на нормативен акт. Отговорът на нашия проблем не е толкова в Народното събрание. Ако искаме бързо да разрешим ситуацията, най-лесно е с подзаконов нормативен акт. Към момента това не е възможно. Дори да се промени законът, това е доста сложен проблем, засягащ толкова много аспекти. Многопластов проблем. За да се разреши ситуацията, трябва контролът да бъде поет от изпълнителната власт."

Председателят на Инициативния комитет Малин Младенов обясни, че на среща в Община Видин с експерти от всички звена, имащи отношение по този казус, представител на "Безопасност на храните" е заявил, че на това разстояние от населеното място специфичната миризма не може да бъде избегната. Получено е и писмо от Държавен фонд "Земеделие", подписано от изпълнителния директор Живко Живков, в което пише, че за обекта са отпуснати 48% от милион и половина лева. Договорът е сключен през 2016 година и до 12 месеца трябва да приключи модернизацията на фермата. През 2018 година комисия от Община Видин и Регионалната инспекция по околната среда и водите в Монтана е констатирала, че обектът е в руини, но въпреки това са представени фактури за извършен ремонт.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40