Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три момичета от Северозапада начело на класация за доброволчество

Снимка: Колаж на Радио ВИДИН


Международният ден на доброволчеството, 5 декември, у нас за поредна година се отбелязва по особено интересен начин. Хубавото е, че отбелязването му не е само в един ден, ами целогодишно. Заслугата за това е на едни млади и дейни хора от цяла България, които с общи усилия допринасят за едно по-добро утре на редица организации, учреждения, хора или културни средища. Инициативата, под надслов „Мисия доброволец – (не)възможна“, е на Министерството на младежта и спорта и е насочена към изявени млади доброволци от цялата страна. Целта е популяризиране на добрия пример на младежите, положили труд в полза на обществото и добрите дела, които не бива да остават незабелязани. Състезанието се провежда на страницата на Национална информационна система за младежта във Фейсбук посредством гласуване в рамките на седмица, като по регламент специалната награда печелят първите петима, събрали най-много харесвания със своите истории.

Няма как да не сме щастливи от факта, че такива млади хора тази година има и от Видин, Вършец и Враца. А още по-щастливи трябва да ни прави и фактът, че номинираните доброволци от Видин и Вършец тази година се класират на почетните 1-во ,2-ро и 5-то място в класацията. Срещнахме се със златната медалистка от Видин, Биляна Борисова, която призна, че така и не може да се възприеме още като победител.


"Честно казано не мога да повярвам, че това се случва. Някак си ми е нереално, но съм много щастлива, най-вече за това, като видях колко много хора ме подкрепят и колко наистина искаха да спечеля. Това значи много за мен. Не е важно на кое място съм. Важно е колко много просто ме подкрепиха и това ме зарежда. Това ме кара да се чувствам много добре и да продължавам. Надъхвам се да правя още неща и се надявам това да заразява хората. Да правят и те добро. За сега нямам спомен да е имало нещо такова и в нашия град и мисля, че това вече трябва да стане традиция, както с други наши събития и все някой от нас да оглавява такава хубава почетна позиция. Дори и да не е в това отношение,а в някое друго. Но нека държим града ни в едно високо ниво."


Макар и намалели по численост тази година, екипът на Биляна успява да допринесе за едно по-добро бъдеще на своя роден град. И макар и само 3-ма 4-ма души, екипът успява да помогне на читалища, библиотеки, хора, организации. Създават нови спортни зали, оборудвайки ги с тенис маси, дартс и още развлекателни игри.

Втората финалистка в тазгодишния конкурс се казва Тедислава Димитрова и е от Вършец. Тя е номинирана от училището, в което учи.

"Имам няколко кампании всъщност с раздаване на дрехи на деца в неравностойно положение. Щастлива съм, защото според мен това ме прави по-добър човек."

На пета позиция в класирането е Емма Лилова. Тя също е от Вършец. Не успя да скрие емоциите си от нас:

"Моята номинация е за това да съхранявам българските традиции, като театър, народни танци, мажоретки... Понеже аз от малка играя на сцената и това е нещо, което много обичам. От малка обичам да се занимавам с такива неща. До колкото до номинацията, изобщо не мислех, че ще стигна до тук, защото, като гледам, всяка година все по-трудно става да си към първите места. Гледах да нямам никакви надежди, за да не остана разочарована, но така стана, че ме номинираха и в момента наистина съм много щастлива."


За трите момичета от Северозападна България мисията се оказа възможна. Те продължават да дават пример на младите хора в страната. Положили труд в полза на обществото, те оставят зад себе си добри дела, които със сигурност няма да се забравят, правейки своите планове за бъдещи доброволчески инициативи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40