Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сиропиталище приютява децата на загиналите във войните видинчани преди век

| обновено на 30.11.18 в 15:45
4
Снимка: Регионален исторически музей Видин


Сиропиталище за децата на загиналите на бойното поле жители на Видин е разкрито в града през 1918 година. В него са настанени 56 сираци, чиито бащи губят живота си, сражавайки се за България, в периода 1912-1918 година. Домът просъществува до 1931 година. Какво пише в историческите архиви за видинското сиропиталище, за което не се знае особено много, в "Памет нашенска" разказва Христина Кирилова, историк от Регионалния исторически музей във Видин:

"За съжаление, загубите са огромни, дори и след Балканските войни за българското население и в частност на населението от Видинския край. И тогава се появява една инициатива да се създаде фонд за сираците от войните, защото освен териториите, които губим, моралното ощетяване, големи са човешките загуби. Хора загиват на фронта, вследствие - много вдовици и деца остават сираци. Подета е тази инициатива и във Видин още 1915 година започват да се основават комитети с цел да се подпомагат войнишките сираци. Таке се случва, че тази хубава инициатива поема, за съжаление,  тогава и децата, които остават сираци по време на Първата световна война и след нея. Затова през 1918 година във Видин се основава такова сиропиталище, което включва 56 деца, като 52 от тях са кръгли сираци. Наистина говорим за едни  огромни загуби, което е наистина тежко, защото положението на страната тогава е било изключително затруднено във всяко едно отношение..."


Снимка: Регионален исторически музей Видин

Малко са документите за дейността на видинското сиропиталище. Важни сведения за него оставя възпитателят Никола Николов. Той самият е сирак и полага изключителни грижи за отглеждането на децата, на които посвещава дори и свободното си време, обясни историкът:

"Той наистина полагал всякакви грижи да помогне на децата във всяко едно отношение. Може би е бил много съпричастен към тяхната съдбата, защото и той остава сирак, когато е бил на 8 години. И наистина посвещава голяма част дори и от свободното си време, за да се грижи за децата, които той трябва да възпитава. Имало е различни спортни мероприятия, които  са се провеждали, активно са си сътрудничили с дружеството "Бдниски юнак". Голяма част от момчетата са тренирали футбол, момичетата са правили различни инициативи - обличали са се като лазарки, имало е смесен хора и мандолинен състав, което показва, че там са е развивала една значима дейност за възпитанието на тези деца..."

След 1926 година фондът за сираците от войните е закрит, средствата не достигат и 5 години по-късно сиропиталището също прекратява своята дейност. Момчетата са преместени в сиропиталище във Враца, а две години по-рано момичетата били настанени в Плевен.

Снимка: Регионален исторически музей Видин
Общо 280 деца живеят и растат във видинското сиропиталище през периода на неговото съществуване - 1918 до 1931 година. При своето проучване Христина Кирилова установява, че въпреки трудностите, децата израстват като достойни хора. Сред тях има флотски офицери, учители, ветеринарни лекари. Един случай показва, че децата сираци стават и добри хора, обясни историкът:

"Когато техният възпитател празнува своята 70-годишнина, голяма част от възпитаниците на някогашното сиропиталище създават един инициативен комитет и решават да зарадват своя възпитател, който преди всичко може би е бил като баща за тях. Има специално тържество, което провеждат на 24-25 август 1974 година...Паметни са снимките, които оставят от този хубав момент, най-вече тези, които са пред паметника на Трети пехотен Бдински полк, защото това е паметникът, изграден в памет на техните геройски загинали по бойните полета бащи."


Христина Кирилова продължава своето проучване на дейността на видинското сиропиталище, като се надява  и сведения от наследниците на някогашните негови възпитаници да обогатят историческите архиви.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40