Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напредват ремонтите за милиони на две видински училища

6
Снимка: Община Видин

20% е изпълнението на строително-монтажните дейностите в сградата на Природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I", която се обновява по проекта "Подобряване на образователната инфраструктура в град Видин". Това обясни на конференция за напредъка по проекта главният инженер на обекта Борис Георгиев:



"На четвъртия етаж вече са изпълнени по-голямата част от конструкциите на таваните и обшивките от гипсокартон на стените, направена е новата ел. инсталация, надградена е инсталацията за видеонаблюдение, започваме да боядисваме определени участъци."



Паралелно се изгражда новият спортен салон. Дейностите са в график и забавяне не се очаква, добави инженерът. 


Снимка: Община Видин
Заместник кметът и ръководител на проекта Цветан Асенов разясни напредъка по проекта в сградата на училище "Цар Симеон Велики":



"Работи се в южния корпус, който е освободен, работи се по покрива, който е на 90% завършен. Завършен е изкопът на басейна и е започнало изграждането на новия физкултурен салон, като са направени основите на салона."



Новият салон ще може да се ползва и като спортна зала, каза директорът на учебното заведение Венцислав Станев:



Снимка: Община Видин"За мен си е спортна зала, защото ще може да се ползва не само за обучение по физическо, а и за провеждане на спортни събития. Плувният басейн вече може да се види как ще изглежда, остава да се облицова, довършителните работи. Имаме уверения, че до края на август южното крило ще бъде завършено, което ще позволи тези ученици, които останаха да са обучават в сградата, да бъдат преместени в южното крило и да продължи ремонтът със северната част. Но на практика, когато се изгради физкултурният салон, басейните и другите неща,  основната част от проекта ще бъде изпълнена и другото вече ще бъде въпрос на довършване, на няколко месеца."



В училище "Цар Симеон Велики" се обучават около 1 000 ученици от Видин и региона, които ще получат достъп до модерна и качествена инфраструктура, добави директорът.



Учениците в Математическата гимназия не може цяла година да учат само втора смяна. Това заяви председателят на училищното настоятелство Лиляна Цанова по повод организацията на учебния процес, въведена във връзка с изпълнението на проекта:



"Общината уважи искането на училищното настоятелство учениците да бъдат изведени по време на строителството. Това на нас ни гарантира едно спокойствие, затова искрено съм ви благодарна, децата се чувстват добре в училищата, където сега се провежда учебният процес. Много ми се иска обаче да има смяна на училищното време, тоест нашите деца да преминат първа смяна, а не цяла година да карат втора смяна. Това е по отношение на учебния процес, за който на мен ми се искаше тук да кажа каква е позицията на училищното настоятелство, че не може нашите деца една година да учат само втора смяна." 



Търси се решение, обясни заместник кметът Цветан Асенов:



"Обмисляме варианти как точно да се случат нещата. В момента имаме някакво решение, което не смятаме, че е най-удобното. Но пък и решението да останат само втора смяна не е най-удобното, така че ще помоля за още малко отсрочка, докато ни се изяснят нещата, тогава ще поканим и ръководството на училището да ги коментираме и с тях. Имаме още малко време до приключване на първия срок."


Снимка: Община ВидинВ момента учениците провеждат учебните си занятия в сградите на училищата "Любен Каравелов" и "Св. Климент Охридски".


Срокът за изпълнение на всички строително-монтажни дейности е 30 месеца, считано от подписването на договора за изпълнение през октомври 2017 година. С неговата реализация се цели подобряване на учебната среда и повишаване на качеството на образованието в общината, обясни кметът Огнян Ценков:


"С модернизация на образователната инфраструктура ние искаме да подобрим качеството на образованието и условията на труд, което ще бъде в полза както на нашите деца, на учениците, така и на преподавателите, и естествено - на цялото обществото. Последователните стъпки, които направихме през изминалите 3 години, ни дават основание да продължаваме по същия път и аз съм сигурен, че догодина, през 2020 година, ние вече ще видим обновени двете училища."


Снимка: Община Видин
Проектът се реализира по оперативна програма "Регион в растеж", стойността на строителните дейности е близо 17 млн. лева. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 3 юли 2024 година

Деца от спортното социално училище Видин към Фондация "Реал Мадрид" участваха в тазгодишното издание на демонстративния футболен турнир "Копа Алма" . Домакин на 5-дневното събитие беше Академия "Пушкаш" в Унгария.  След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател. Предложението на ГЕРБ-СДС беше..

публикувано на 03.07.24 в 18:05

Ясен е новият заместник областен управител на Монтана

Ивайло Сотиров ще е новият заместник областен управител на Монтана, след като Калин Хайтов бе освободен от длъжността. Заповедта е на служебното правителство.  Ивайло Сотиров за последно е бил директор на предприятие за преработка на мрамор и скални материали в Берковица. Той има висше образование, роден е през 1977 година. Сотиров е номинация..

публикувано на 03.07.24 в 17:07

Летни музикални празници започват във Видин

Летните музикални празници във Видин , които се провеждат за четвърта поредна година, започват утре, 4 юли. Събитието тази година е посветено на честването на 75 години от създаването на Държавен симфоничен оркестър - Видин. Основен партньор на инициативата е Община Видин .  "Искам да кажа, че един от основните приоритети на общинското..

публикувано на 03.07.24 в 16:37

Деца в Мездра слушаха за български владетел

Урок по история и география на България се проведе в Мездра в рамките на инициативата "Забавно лято в библиотеката" . Децата слушаха интересни факти за цар Симеон Велики по повод 1160 години от рождението му. Срещата започна с въпроси от кръстословица, последва обстойният разказ на библиотекаря Величка Христова за живота, могъществото на..

публикувано на 03.07.24 в 16:33

Деца помагат на библиотекарите във Видин

Доброволци помагат в Детския отдел на регионалната библиотека във Видин през лятото. Идеята за доброволческата програма идва от желанието библиотеката да е по-достъпна и удобна за всички, каза завеждащият Детският отдел Адрияна Цветкова . Допълни, че в сградата няма асансьор, което пък е причина в библиотеката да помислят за решение,..

публикувано на 03.07.24 в 15:44
Калин Хайтов

Заместник областният управител на Монтана е освободен от длъжност

От днес Калин Хайтов е освободен от длъжността заместник областен управител на  Монтана . Заповедта е на служебното правителство.  Хайтов бе назначен на поста в края на юли миналата година от квотата на ГЕРБ. За бившия преподавател по информационни технологии в Строителната гимназия в Монтана и предприемач това бе втори мандат като заместник..

публикувано на 03.07.24 в 15:27

Враца се стяга за мотосъбор на Балкана

От петък до неделя Враца ще се превърне в притегателно място за любителите на моторите от цялата страна. От 5-и до 7 юли се очаква стотици почитатели на високите скорости да вземат участие в поредното издание на Национален мотосъбор „Враца – Леденика“ . Официалното откриване е в петък, от 18:00 часа, в местността Леденика. От 22:00 часа..

публикувано на 03.07.24 в 14:00