Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади творци от Монтана със злато и овации в международни конкурси

Сияна Яворова с наградената рисунка
Снимка: личен архив


Златен медал за рисунка получи Сияна Яворова Джелебска от Монтана. Високата награда е от 10-я Международен конкурс "Ароматът на разцъфтяващото изкуство ", който се провежда ежегодно в Индия, каза Таня Василева- преподавателят по рисуване в Студио "Рени Арт":

"През миналата 2018 ние изпратихме рисунки на 12 ученици. Наскоро получихме писмо, в което разбрахме, че златен медал печели Сияна Джелебска, имаме и още награди…Половината деца са с награди, което означава, че нивото ни е много високо. Картината на Сияна Яворова е публикувана в каталог, който ние получихме. Тя представлява образ на момиче, който не е цялостен, и косата се превръща в дива есен. Рисунката е акварелна, тя борави много добре с акварела. Всяка година има награди, експериментира и е едно от силните деца, които обичат изкуството. Да продължават да бъдат вдъхновени,  всеотдайни и трудолюбиви."

Специални награди на журито получават Ивана Иванова и Емил Макариев, 3 почетни дипломи се предоставят за творбите на Полина Александрова, Ивена Иванова и Теодора Кръстева, също възпитаници на Студио "Рени Арт". Младите таланти участват в този конкурс за осма година и за осми път печелят злато и овациите на журито в конкурса.

И още една добра новина дойде за учениците, които посещават  Студио "Рени Арт". Тя е от конкурс в Румъния „Цветовете на есента“. Сияна Джелебска е отличена с първа награда. Първите три места са на учениците от студио „Рени Арт“.

"Честно казано абсолютно никаква идея нямах какво ще стане, не съм очаквала, но съм много щастлива. Гледах да е нещо различно, да бъде пъстро и различно. Харесвам да рисувам, обичам да ходя в студио Рени Арт. Вярвам, че ще успея да стана архитект"- сподели Сияна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 юни 2024 година

Температури до  38 градуса  накараха жителите на град Монтана да търсят прохладата в парковете на града.  Астрономическото лято настъпва в полунощ утре. Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 276,64 лв. на 307,07 лв. от 1 юли, реши правителството. Повишаването на социалната пенсия доведе до ръст на пенсиите, които не са свързани с..

публикувано на 19.06.24 в 18:10
Монтана

Астрономическото лято настъпва с горещо време

Температури до 38 градуса накараха жителите на град Монтана да търсят прохладата в парковете на града. Астрономическото лято настъпва в полунощ утре. От няколко дни дневните температурите в Монтана са високи. За региона днес синоптиците обявиха жълт код. Според жителите на Монтана горещините дойдоха много рано: "Природата се..

публикувано на 19.06.24 в 17:12

Козлодуй се стяга за Фестивал на рибата

Фестивал на рибата ще се проведе в Козлодуй на 29 юни, събота. Проявата е ежегодна и се организира от общинската администрация по повод Световния ден на риболова и Международния ден на река Дунав.  Фестивалът ще се проведе в Ботев парк в града. Програмата започва в 06:00 часа със състезание по риболов. Официалното откриване на фестивала е в..

публикувано на 19.06.24 в 16:51
Снимката е илюстративна

100 двойки на националното външно оценяване по български език за 4-и клас в Монтанско

Общо 100 двойки са получил учениците от 4-и клас в област Монтана на външно оценяване по български език и литература . По математика има намаление на слабите оценки в сравнение с миналата година. Като цяло по-добри са оценките на четвъртокласниците в област Монтана на външното оценяване от миналата година. С 50 повече са отличните оценки на..

публикувано на 19.06.24 в 16:36

Над 580 седмокласници се явиха на изпита по български език и литература в област Видин

Без проблеми е преминал изпитът от националното външно оценяване по български език и литература в област Видин . На него се явиха 584 седмокласници от общо 625-ма записали се, каза за Радио ВИДИН Веселка Асенова , началник на Регионалното управление на образованието: "Приключи успешно, няма анулирани работи, няма инциденти, така че всички..

публикувано на 19.06.24 в 16:11

Във Враца представят изложба на Владимир Ганецовски

На 21 юни в малката зала на Художествена галерия “Иван Фунев“ във Враца ще бъде открита изложба живопис по повод 85 години от рождението на видния врачански художник Владимир Ганецовски. Експозицията включва 12 произведения, обясни за Радио ВИДИН завеждащият на отдел "Художествена галерия "Иван Фунев" към Регионалния исторически музей  Христо..

публикувано на 19.06.24 в 15:02

Микробиолог подрежда изложба за Антарктида в Лом

Микробиологът Снежана Русинова-Видева ще представи снимки и филм от участието си в 31-вата Национална антарктическа експедиция . Експозицията „От Антарктика до биотехнологията в България” ще бъде открита на 24 юни, понеделник, от 17:00 ч. в Народно читалище „Постоянство 1856“. Снимковият материал проследява дейността на лаборатория..

публикувано на 19.06.24 в 14:52