Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинчани алармират: Осакатяват дърветата

5
Снимка: Радио ВИДИН


Днешната ни актуална тема е какво се случва със зелената среда, в която живеят видинчани. Поводът- кастренето на дърветата във Видин, тяхното "обезглавяване" и последващото им неминуемо отсичане, на което сме свидетели напоследък. Всеки един от нас е виждал как клоните на дърветата се режат до стъбло, короните се кастрят без идея за уличен силует и хармония, растат нетрайни и хилави нови корони, а здравето на дърветата се уврежда трайно. 


Видинските улици се превръщат в тротоари с плочки и асфалт, и тук-там стърчащо самотно дърво. През изминалата година рязането, окастрянето на стари дървета и цялостното премахване на короните на възрастни растения придоби големи размери. 


Факт е, че улиците ни изглеждат зле през по-голяма част от времето, а това е категоричен "градски бъг", показващ липса на визия и експертен потенциал за поддържане на зелената система в българските градове, смятат специалистите. Затова и тази тема "обезглавяването на дърветата" се включва в категорията "Градски бъг на годината" на архитектурната платформа WHATA. Мнението на архитект Анета Василева е, че това е в резултат на липса на експертен потенциал.
 

Много видинчани са чувствителни към средата в която живеят, и имат своята гражданска позиция.


"Режат ги като аматьори, не са виждали дърво. Така са ги окастрили като неграмотни хора. То има значение какво ще отрежеш. Това е, защото няма контрол….Не одобрявам, единствено на дървета видимо изгнили и опасни, а те са рядкост.  Секат здрави дървета, а пък окастрянето преди жегите, не го разбирам. Отчитане на дейност, заради една далавера, продават материала и се отопляват. Ужасното е, че дупките на дърветата ги покриват… Дейността на частната фирма се свежда до кастрене, косене и сеч. Половината град е заринат с пънове. Дори някоя организация да посади дървета, те не се обгрижват, не се поливат в първата година и загиват. Безкрайно съм възмутена от това, което виждам по нашите улици. Живея в Калето и когато видя окастрено дърво до неузнаваемост, направо ми се доплаква. Не мисля, че така трябва да се отнасяме към дърветата в града, защото те са нашето спасение. Отрязвайки живи клони, ние правим живи рани на дървото, то страда, отслабва имунната му система и загива, също като човек"- смятат хората.


Все пак зелената система в града спада към лошите, но поправими неща, възможно ли е тази тенденция да се промени към по-добро. Обърнахме се за мнение към Даниела Димитрова, ръководител  в дружеството, което поддържа зелените площи в града, за обяснение на наскоро изсечените големи стари дървета в близост до Поликлиниката и окастрянето на още 5-6 в близост до тях. 

 

"Дърветата са на ул. „Димитър Цухлев“ зад поликлиниката. Не мога да цитирам точно основанието, но когато се налага отсичане, говорим за наистина много наклонени и опасни дървета и за напълно изсъхнали дървета. Разрешително за отсичане се издава много трудно и е на база на становище на комисия. В повечето случаи, когато дървото е наклонено, се налага да се намали короната, за да може то да се изправи. Лошото е, че резитбите се извършват много късно, когато е малко, не му обръщат внимание. Когато едно дърво се отсече, се определя засаждане на ново дърво, но може да не е на същото място.  Засаждането на дървета трябва да е свързано с предварителен проект и добро обмисляне, за да не се налага след десет години те да бъдат отсечени. Отсечените липи на ул. „Княз Борис“ не са били 40-50 години кастрени, след това последваха ремонти на самата улица и когато едни корони не се режат, остават със счупени клони – такъв е случаят с тези дървета. На тази улица липите имат сериозен проблем. Това са липите от Математическата гимназия до "Практис". Раните са на височина 1,5 – 2 метра и короните над тях са на 20 метра, потенциалната опасност е много голяма. Бетониране или стабилизиране в основата има смисъл, когато  дървото ще издържи поне 5-10 години. Но при тях процесите са много напреднали и се предвижда отсичане."


Потърсихме и мнението на специалист, който да даде становището си за тенденцията, която се наблюдава във Видин и в останалите градове- отсичането и обезглавяването на дърветата. Мнението е на Ани Гаврилова, доктор по ботаника в Плевен.  

 

"Това, което се препоръчва, е окастрянето на дърветата да се случва през есента, когато те изпадат в покой, и тези наранявания върху техните тела ще бъдат минимално инвазивни. Зимата се оголват живи тъкани, когато при едно падане на температурите, е опасно от помръзване на самото дърво. Другото нещо, което се препоръчва е, да се избягва да се отрязват целите стволове или да се окастря стъблото с всички главни клони. Това са ръцете му и без тях то става много уязвимо. Много голяма част се оголва и това става входна врата за паразити, гъби, които оказват сериозно отрицателно въздействие върху здравето на дърветата и по-бързото им загиване. И така ние ги губим. Не съм сигурна, че в страната има концепция как да се подменят тези дървета. Те са в рамките на старото озеленяване в рамките на  стари градоустройствени проекти преди 50 години. В тях е била вложена голяма мисъл за хората. Те са широколистни, не случайно. Дърветата трябва  да бъдат поддържани по-често, за да не се налага така драстично да бъдат орязвани. Ако през по-кратък интервал от време се подрязват клони от 2,3 порядък, дърветата биха имали по-големи корони, по-красиво биха изглеждали, и по-качествено  биха изпълнявали функциите си в услуга на хората и икономически по-евтино ще излезе поддръжката на тези дървета."

Прекрасно би било тези съвети да се спазват от хората, които се занимават с тази отговорна дейност.  Зелената система в един град трябва да се поддържа редовно и обмислено, дърветата трябва да се обгрижват и закрилят. Защото ние оставаме и продължаваме да живеем в града, в който дърветата изчезват от нашия живот. А те са нашите бели дробове и нашият живот! Темата  остава с продължение, защото касае всички нас, които живеем във Видин.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40