Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли кой да защити хората в селата от набези

Снимка: Радио ВИДИН

Как живеят хората в селата в Северозапада и как оцеляват в условията на постоянен физически и психически тормоз от страна на малцинствата?

В конкретния случай става въпрос за видинското село Динково, което стана печално известно с пребития и ограбен възрастен човек- дядо Петко. Както казват местните хора, този дядо няколко пъти е бил обиран, но сега, когато и една централна телевизия излъчи репортаж по случая, в селото започват да идват по-често полицейски служители и жандармерия.


Според кмета основният проблем са набезите на местни хора от малцинството, които редовно крадат, чупят, унищожават къщите в селото, и затова са чести посетители в полицията. Но си знаят правата и остават безнаказани. Държат се нагло и безцеремонно даже и с кмета на селото Георги Дончев:


"Проблемът са ромските набези, полицаите ги хващат, свършват си работата, но такова е законодателството, че 24 часа по-късно ги пускат. И те се прибират насам с още по-голяма гордост и надменност, и наглост, все едно не е станало нищо. Почти няма къща и имот, който да не е обезкостен. Разбиват дограми за огрев, нищо че получават помощи за дърва. Колкото пъти съм се опитвал да говоря с тях. Аз нямам друг начин освен да говоря с тях, да ги убеждавам. Ефектът е никакъв, даже повече те вземат на подигравка. Знаят, че кметът може само да приказва, а не и да ги изсели. И те това го знаят много добре."


Кметът на Динково Георги Дончев се чувства безсилен пред наглостта на фамилия, от която е пропищяло цялото село. Полицейските служители идват и правят това, което е необходимо- задържат крадците, които в повечето случаи са непълнолетни. А после те отново са на свобода. Много от хората, пострадали от набезите, както и пребитият и ограбен дядо Петко, се оплакаха:


"Идват циганите и краднат, разбиват ти къщите, прозорците, ние сме си тук и те разбиват, и правят живо чудо. Значи разбиха ми толкоз пъти къщата. И оня си улаза и аз казвам толкоз пъти на майка му, че е влизал, не му обръщат никакво внимание... Тук един старец го биа, турил съм брадвичка до леглото, да се отбранявам... Може ли да не ме е страх, когато нощно време скачат в леглото ти."


Това, което витае в селото е думата „страх“. Как ли може да се чувства човек, който живее постоянно в страх от ограбване, пребиване, от това всеки момент да ти влязат в къщата?


Във връзка с този последен случай на побой и грабеж в село Динково в деня за парламентарния контрол, проведен в петък на 25 януари, видинският депутат от БСП Филип Попов отправи въпрос към министъра на вътрешните работи Младен Маринов за това как работи полицията на територията на област Видин и конкретно в село Динково. Ето и отговорът:

 

"През 2018 година мобилни екипи са посетили 146 малки населени места в област Видин, проведени са 172 срещи с кметове и жители на селата. От началото на октомври месец е създадена организация за посещение на населените места и от екипи на дирекция "Жандармерия". До 15 януари т.г. са посетени общо в област Видин 385 населени места. Конкретно за село Динково, обслужва се от полицейски участък в Ружинци. За времето от 1.01.2018-а до 11.01.2019-а са регистрирани 9 сигнала за извършени престъпления в селото. Четири са разкрити, две са прекратени, като единият случай не се касае за  престъпления от битова основа. Конкретно в случая извършителите са разкрити и са получили осъдителни присъди, предстои да бъдат привлечени като обвиняеми."


Дали това, което казва министър Маринов, е достатъчно, за да се почувстват местните хора поне малко защитени. Но докато продължава тази тенденция на произвол в българските села над местните хора, селата ни ще опустяват и ще загиват, тъй като никой нормален човек не би се върнал да живее в подобен ад. И още – полицейските служители си вършат работата, но може би е добре в подобни населени места тяхното присъствие да бъде много по-активно и засилено, за да не се стига до случаи на насилие и тормоз над мирните жители.


Дали мечтата на кмета на село Динково Георги Дончев, да вдъхне нов живот на селото и да докаже, че и в Северозапада може да се живее добре някога ще се сбъдне? Отговорът оставам на вас.


Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40