Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да носиш в сърцето си гора

2
Иво Стоянов
Снимка: Радио Видин
Интересният житейски път на Иво Стоянов представяме в това издание на "Калейдоскоп". Повечето хора го познават като  Горския, защото вече 36 години той работи в системата на горското стопанство. Детството му, следването му, работата му, съдбата му, целият му съзнателен живот е свързан по магически начин с гората.
Той е роден през 1964 година в Раковица, село в полите на Стара планина. Основното си образование завършва в училището в село Раковица. Следва техникума по горско стопанство "Христо Ботев“ в град Велинград специалност "Горско стопанство и дърводобив“. След като завършва средното си образование през 1982 година, започва работа в системата на горите в "Горско стопанство" град Белоградчик. От 1984 година се прехвърля в  град Видин. В момента е помощник-лесничей в Държавно Горско стопанство - Видин. Живее в град Кула. Семеен е, има две внучета.  Детството на Иво  минава между двете близки села Киреево и Раковица, които са сгушени в  полите на Западна Стара планина. През ваканциите стои повече в Киреево при баба си и дядо си по майчина линия. В спомените му те са най-добрите баба и дядо, които му разказват вълшебни приказки и му прощават всички бели. А спомените за необикновените приказки, които той слуша всяка вечер, се връщат отново в неговото съзнание, и той решава да напише съхранените приказки в паметта си.  Така се ражда книгата "Приказки от  дядо и баба".

Детството
"Баба ми и дядо ми в Киреево те бяха хора земеделци и знаеха много приказки над 100 и много увлекателно ги разказваха. Те ги бяха чули от техните баби и дядовци, това се е предавало във времето и не са били писани. Те бяха много мили хора. Затова и аз прекарвах времето си при тях. Родителите на баща ми бяха овчари. Помагах на дядо и на колибата съм седял, нямаше ток тогава. Това са едни мигове, които са незабравими, остават за цял живот в съзнанието. Сегашните деца не могат да ги изживеят. От дете обичах природата, това ми повлия и ме насочи към тази професия - лесовъдството. Но тогава беше ограничен приемът. За нас беше Тетевен и Берковица. Посъветваха ме да си изпратя документите в Министерството  на горите и горската промишленост. Аз ги изпратих, но отговорът се забави много и аз изпуснах срока да ги подам във Велинград. И бях принуден да се запиша в Берковица. ...На другата година се преместих във Велинград. Там имам много приятни мигове, намерих много приятели. Този град ми остана в сърцето."

Професията "лесничей"
"Защото гората е животът, без нея и ние не бихме съществували. Тя отделя кислород, с който живеем. Не мога да си представя да работя нещо друго, вече 36 години. Всеки ден ми минава различно, имаме залесяване есен или пролет, разнообразна дейност, с всичко е свързана. Има залесяване, но то се извършва в държавния горски фонд от нашето държавно горско стопанство. Всяка година имаме залесяване на акация, топола от порядъка на 500 дка. Нашата територия е 34 000 хектара, голяма, но разкъсана територия и обхващат 8 общини. Най-голям е горският фонд в Балкана на Раковица, Подгоре, Киреево.  Най-интензивното залесяване е било от 60-80 години с иглолистни гори, най-вече от черен бор и смърч. Най-добре виреят широколистните гори в нашия край."

 Животните в горите
"Има увеличение на фазана, на дивата свиня, сега вече почти няма елен - лопатар. Не се планува отстрел на сърните, за да може популацията да се запази и увеличи. Има много хищници като чакали, които унищожават полезния дивеч. И тук идва ролята на ловеца. Преди години имахме разсадник "Алимана", произвеждахме тополови фиданки, но го закрихме".
 
Гората
"Трудно е да ползваме гората с разум и в полза на хората. Трудно е, хората имат гората като средство за огрев. Хубаво е, че гората бързо се възобновява, това е хубавото. Доста години трябват, десетилетия, за да се възстанови. Сега на гората се гледа комерсиално, а не като природа, дар Божи.  Това откъсване от земята и гората се е отразило на младото поколение. За българина гората е била  неговата душа и неговото сърце. И това откъсване е пагубно. Вече е опасно да си горски надзирател, на моменти е много рисковано.  Но всеки сам решава и да знае, че има и такъв момент. За да бъде човек лесовъд, трябва да обича гората, да има сърце за това , да носи в себе си обичта към гората. Най-хубавото в живота ми е това, че се посветих на гората. Другите неща са на втори план. Гората е хубава във всеки един сезон и има своя чар."

Приказки от дядо и баба
"Издадох книгата с 25 приказки, които ми ги разказваха баба и дядо. Много обичах да ми разказват приказки. Така спонтанно ми дойде тази идея. Да издам тези приказки в една книга, защото са част от нашия фолклор. За да се запазят за поколенията. Любимата ми приказка е "Баща и син". Всички те са уникални, защото показват човешките добродетели, които трябва да притежаваме."

 Повече можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Българка проправи път на видинската носия към световния моден подиум

Модната дизайнерка Евгения Огнянова Шерер , която живее и твори в Германия, проправи път на видинските носии към световния моден подиум. Вдъхновение ѝ дават автентичните носии на нейната баба. Влюбва се в тях още като дете, когато често ѝ гостува във видинското село Неговановци. Пищността на цветовете и пъстротата на флоралните мотиви, характерни..

публикувано на 19.06.24 в 16:34
Евросредства са вложени в изграждането на пречиствателната станция за отпадъчни води във Видин.

Помагат ли европейските фондове за развитието на регионите

Европейските фондове помагат за развитието на регионите, отчитат експертите от Областния информационен център (ОИЦ) във Видин . Достъпът до информация как може да се кандидатства за европейско финансиране е от значение. И тук идва ролята на Областния информационен център. Двата програмни периода 2007-2013 и 2014-2020 година са били периоди на..

публикувано на 19.06.24 в 15:05

"Убийство в първа класа" разплита трупата на видинския драматичен театър

Криминалната комедия "Убийство в първа класа" е новото премиерно заглавие на Драматичен театър "Владимир Трандафилов" във Видин , което ще бъде представено днес, 19 юни. Поставя я актьорът и режисьор Евгени Будинов, а директорът на театъра Кирил Кирилов влиза в главната роля. И двамата обещават да бъде заплетено и много забавно.  "Наистина..

обновено на 19.06.24 в 14:35

Летни музикални празници ще радват отново видинчани

Летни музикални празници ще се проведат за четвърта поредна година във Видин . В рамките на три дни публиката ще може да се наслади на две оперни заглавия и мюзикъл. Тази година празниците са посветени на 75 години от създаването на Държавен симфоничен оркестър във Видин, обясни оперната прима, преподавател в Националната музикална академия и..

публикувано на 19.06.24 в 14:00

Издават нови лични карти. Задължителна ли е смяната им

Звената "Български документи за самоличност"  (БДС) издават  от 17 юни  л ични карти от ново поколение . Целта на въведения нов образец на лична карта е да се повиши сигурността на документа. Освен изображението, той съдържа електронен носител на информация, със записани биометрични данни - два пръстови отпечатъка и снимка. Още за предимствата..

публикувано на 19.06.24 в 13:00

Видинчани за новия парламент: Ще има кратък живот

Новото, 50-о Народно събрание се събра на първото си заседание. Новоизбраните народни представители положиха клетва да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа. Сред тях Видин отново има четирима представители. Това са Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, Иво Цанев от ДПС, Вера Иванова от..

публикувано на 19.06.24 в 12:00

Какво обещаха на Видин политическите сили в новия парламент

Новият парламент се събира на първото си заседание. Депутатите от 50-ото Народно събрание официално ще встъпят в длъжност и ще положат клетва, според която "ще спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия ще се ръководят от интересите на народа". В "Цветовете на деня" припомнихме какви ангажименти поеха пред избирателите от..

публикувано на 18.06.24 в 18:30