Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спор за финансовото състояние на общинската болница в Мездра

Снимка: Петко Котларски


Общинският съвет в Мездра не прие отчета за финансовото състояние на болницата в града за миналата година. Здравното заведение е с 317 хиляди лева задължения. Може да се стигне до санкция от Агенцията по вписванията, твърди управителят на болницата д-р Илиана Михайлова:

"До 30 юни отчетът трябва да бъде регистриран в Агенцията по вписванията заедно с решението на Общинския съвет, ако не бъде вписан, има санкции. При първо нарушение те са от 500 до 1 000 лева.При следващо са повече."

Според нея няма основание отчетът да не бъде гласуван, а ръководство на болницата е на прав път, защото дълговете на лечебното заведение се топят:

"Моето питане към общинските съветници беше какъв е мотивът да не се подкрепя, при условие, че миналата година  завършихме на загуба с 88 хиляди лева и отчетът беше приет. Тази година е по-добра. Завършваме със значителна печалба, 26 хиляди лева и не се приема."

Кметът на Мездра Генади Събков определи ситуацията като парадокс:

"За мен е учудващо, най-малко е  в несъответствие с нашата нормативна база. Не може през предходната година, когато същото това дружество има внушителна загуба от над 80 хиляди лева, а тази година печалба от 26 хиляди лева, а в същото време да не се приема отчетът."

Управленски решения на ръководството са сред причините за натрупаните задължения на болницата, коментира председателят на Общинския съвет Яна Нинова. Допълни, че неприемането на отчета вероятно е израз на несъгласие с ръководството на болницата:

"Имаме сериозни проблеми с нашата болница и те не са от сега. Те са дългогодишни. Имахме проблем с болницата да бъде назначен контрольор. Самият персонал, управителят и медицинският съвет не желаеха да приемат контрольора. Доколкото знам, той вече ходи на работа там. Договорът с него е сключен. Преди три месеца избирахме управител на общинската болница. Също имаше сериозни проблеми и затруднения. По принцип имаме проблеми с общинската болница. Те са най-вече финансови."

Въпреки задълженията, според председателя на общинския, съвет сумата не е такава, че да доведе до фалита на болницата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24

Как Северозападно държавно предприятие- Враца ще помага за възстановяване на лешоядите

Консорциум с участието на Северозападно държавно предприятие /СЗДП/ - Враца ще изпълнява редица дейности за възстановяване на популацията на черните и брадатите лешояди в България. Ивайло Ангелов е координатор на проекта от страна на СЗДП. Водещата организация са "Зелени Балкани", които имат традиции в работата по възстановяване на видове...

публикувано на 27.06.24 в 16:18

Първото екоучилище във Враца е "Никола Войводов"

СУ "Никола Войводов" стана първото екоучилище в град Враца. Учебното заведение получи зелен флаг- символ за отлични екологични показатели. Главният учител Дафина Сарафска разказа, че през годините са се включвали в подобни инициативи, свързани с опазване на околната среда и това са дейности, които децата вършат с желание. "До финала на..

публикувано на 27.06.24 в 16:08

Музеят във Враца предлага занимания за децата през лятото

Множество активиности за деца организира това лято Регионалният исторически музей (РИМ) във Враца. Интерактивно-образователните игри започват от юли месец. Част от тях включват "Кюар код приключение", "На лов за стари сгради и забележителности във Враца", "В обувките на археолога", "Търсачи на загадки и артефакти", обясни за Радио ВИДИН Тихомир..

публикувано на 27.06.24 в 14:00

Увеличава ли се интересът към настолните игри?

Настолните игри преживяват ренесанс през последните години, завладявайки вниманието на хора от всички възрасти и социални прослойки. Те са се превърнали в популярна форма на забавление, специализация и обучение.  Този тип игри има дълга история, която започва още в древността. Игрите, като шаха например, са съществували още преди хиляди..

публикувано на 27.06.24 в 10:45

Млади таланти от Ново село представят дебютна изложба във Видин

Талантливи художнички от училище "Св. св. Кирил и Методий" във видинското село Ново село ще представят съвместната си изложба, озаглавена "Талант в цветове и багри" във Видин днес, 27 юни. Идеята за експозицията се заражда, след като възпитаниците на клуб "Арт ателие" в учебното заведение напредват бързо и доразвиват вече заложения си талант към..

обновено на 27.06.24 в 10:38

Видин и Козлодуй ще отбележат 145 години от създаването на Военноморските сили

Военноморските сили на България отбелязват 145 години от тяхното формиране, както и 140 години от създаването на представителния им духов оркестър.   Честванията започват днес, 27 юни, от Видин. Повече за отбелязването на годишнината в града разказа за Радио ВИДИН началник на щаба на Военноморските сили Ваньо Мусински : "Видин е по Дунава,..

обновено на 27.06.24 в 10:34