Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделската земя във Видинско- богата и недооценена

Снимка: Радио ВИДИН


Рязък скок в цените на земеделската земя, особено във Видинско, се отчита през 2018 година. Близките до Дунав и по-плодородните земи достигат до 1200-1300 лева за декар. Кое определя високата цена и как изглежда пазарът в регион Видин- събеседник по темата в "Земята, която ни храни" е Стайко Стайков, председател на Асоциацията на собствениците на земеделски земи.

"Районът на Видин дълго време беше подценяван и цените бяха относително по-ниски от цяла Северна България. Последните две години виждаме един относително голям бум, рязък скок. Знаем, че това е един много плодороден район, има повече валежи, отглежда се една основна култура повече- царевицата. Нормално е, когато има недостиг на земята, която е един ценен актив, стопаните да се насочат към този район и той да бъде наново разработен.  Едно от нещата у нас, което се развива на пазарен принцип, при свободен пазар, е земеделската земя. Нормално е, когато има по-голяма конкуренция и по-голямо търсене, добри условия, по-добро земеделие интензивно, да има и по-голямо търсене. Когато на свой ред предлагането е по-малко, цената се увеличава. Цената на близките до Дунав и по-плодородните земи достигнаха 1200-1300 лева за декар, в по-отдалечените райони са между 800 и 1000 лева- за единични парцели. Там също не се наблюдава такова голямо предлагане като в началото, сделките са все по-трудни и наблюдаваме продажби на вторичния пазар...."

Според Стайко Стайков, нормално рентата в региона се движи между 30 и 50 лева:

"В по-слабите райони рентата е между 30 и 40 лева. В по-плодородния район, около Дунав, където има и чернозем, и по-добра почва, и други фактори, които влияят върху добивите, съответно има ренти от 50 до 65 лева." 

Българинът е свързан със земята си и все по-рядко я продава. Независимо от начина на ползване, земеделската земя се обработва и почти не се наблюдават пустеещи площи, каза още Стайко Стайков. 

Какви са очакванията за цените на земята и рентите за 2019 г.  и в контекста на Новата ОСП- има ли шанс българският земеделец да навакса изоставането си от западните колеги, да се приближи като стандарт, конкурентоспособност, ефективност и рентабилност на производството- чуйте в звуковия файл. 


В "Земята, която ни храни" следва среща с агронома Иван Попов от Видин. Той се занимава с екоземеделие и обича да експериментира. Иван Попов  е един от основателите и редовен участник в ежегодната конференция "Природно земеделие", която се провежда в Пловдив и преминава под мотото "Здрави хора- жива земя". Конференцията е мястото, на което се събират съмишленици на идеята за чисто производство и чиста храна. Част от програмата е и размяната на чисти семена, с идеята да бъдат запазени във времето. Самият той носи семена от сусам, който отглежда в собствената си градина вече 28 години. 

Макар и с голям стаж и опит, Иван Попов казва, че постоянно се учи. Това, което знае, не го крие, а го предава на приятели и познати, като периодично организира семинари и във Видин. Мисията му е да работи за баланс в човешкото тяло и  хармония с околния свят. Следва девиза- "Да превърнем земята в плодна градина". Така се казва и създадената от него и негови съмишленици фейсбук група. 

Въпреки капризите на времето, Иван Попов е спокоен за реколтата- чуйте още от философията му за природата и живота. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Ние, потребителите": Продажбата на столчета за кола по стария стандарт подлежи на санкция

В рубриката "Моите права" днес ще засегнем темата за безопасността на децата при возенето с автомобил. От 1 септември влезе в сила важна промяна при продажбата на детски столчета за кола. В магазините вече трябва да се предлагат само седалки, които са изработени в съответствие с т. нар. "i-Size" стандарт . За това напомни Габриела Руменова..

публикувано на 30.09.24 в 13:00

В „Музикална зона“: есенна винена терапия с музика

Есен е! Виното вече е сложено в бъчвите и докато чакаме да стане, ще се заредим с добро винено настроение, за да подпомогнем неговата ферментация ;) Винено- опияняващ привет от ефира! Песни за виното ще слушаме и ще посетим най- известните винарски региони в света. Всеки винен пътешественик има любими места и вина- такива, които е посетил..

публикувано на 30.09.24 в 09:00

Да запазим мирен дух, да не помръква нашият духовен взор

Във Втора неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание да проумеем и се вдъхновим, че всичко онова, което ни заобикаля ще бъде добро или зло, в  зависимост от това какви сме ние спрямо нашите околни. "Бъдете милосърдни, както и Вашият Отец е милосърден" (Лука 6:36). Във Втората неделя след Неделята..

публикувано на 29.09.24 в 08:00

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55