Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Проф. Байкова: Трансмастните киселини повишават лошия холестерол

Проф. д-р Донка Байкова, специалист по хранене и диететика
Снимка: Ани Петрова, БНР
В края на април Европейската комисия прие регламент за намаляване на трансмастните киселини в храните. Според него съдържанието на трансмастни киселини, различни от тези, които естествено се срещат в мазнини от животински произход, в храни, предназначени за крайния потребител, и в храни, предназначени за доставка за търговия на дребно, не трябва да надвишава 2 грама на 100 грама мазнини. 

Българските експерти от години настояват за това, коментира специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова. Тя обясни, че трансмастните киселини са изкуствено създадени и крият рискове за здравето:

"Трансмастните киселини са получени по синтетичен път в началото на миналия век от един французин, който търсел заместител на скъпото краве масло и в лабораторни условия успял от други източници на мазнини, в това число прословутото палмово масло, в присъствие на водород при висока температура получава едно хидрогениране на молекулата на мастните киселини и преминаването им от течна в твърда форма... Но човешкият организъм няма ензимни системи, които да разграждат такива трансформи и оттук нататък са проблемите за здравето..."

Проф. Байкова обясни, че трансмастните киселини вредят най-вече на малките деца, бременните жени и възрастните хора:

"Трансмастните киселини повишават лошия холестерол... Освен всичко друго, тъй като не могат да се разграждат, трансмастните киселини се имплантират, тоест те стават част от клетъчната структура на човека, а именно клетъчната мембрана, и разпознаваемостта на клетката към външни болестотворни агенти, в това число канцерогенни, е силно, силно занижена. Тоест имунната ни система е парирана, не можем да разпознаваме и организмът да се бори с елиминиране на болестотворни субстанции. Не на последно място от тях нашите деца станаха пълнички, защото те консумират тези захарни изделия... Най-голям е рискът за децата, защото техните адаптационни механизми за отбрана с вредителите на околната среда, за справяне с подобен род съставки, които са несвойствени за тези развиващи се организми, представете си какви щети нанасят. Минават, разбира се, и през плацентарната бариера и мозъчната бариера. Така че бременните жени, моля, да избират качествена натурални храни и въобще да забравят за лъскави опаковки, за такива с непрочетени от тях етикети..."

Специалистът апелира също потребителите да се откажат от имитиращите продукти, защото в тях няма нищо натурално, а просто някакъв пълнител, при това вреден или рисков за здравето.

Повече по тази и останалите теми може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Фотографията – изкуство, което улавя емоции и време

Световният ден на фотографа се отбелязва всяка година на 19 август. Това е дата, посветена на едно изкуство, което съчетава техника, усещане за момент и емоция. Без значение дали става дума за професионални снимки, или за обикновени кадри, запечатани с телефон, фотографията е универсален език, който ни свързва със света, с историята и със самите..

публикувано на 19.08.25 в 16:35

Градският плаж във Видин - защо няма условия за плажуване

Променя ли се Видин към по-добро, се питат видинчани. Емблематични и знакови обекти в старопрестолния град се включват в проекти за благоустрояване. Вече повече от година продължава реставрацията на терасите на плажа край крепостта "Баба Вида". Метални ламарини заграждат достъпа до горните етажи на плажа, а пък условия за плаж край Дунава няма..

публикувано на 19.08.25 в 15:05

Започна ремонт на един от входовете на Видин

Със символична "първа копка" днес започна обновяването на ул. "Цар Иван Асен ll" във Видин. Улицата ще бъде напълно ремонтирана в участъка от околовръстния път до бул. "Панония". Пътният участък ще бъде един от главните входове и подходи към града, коментира по време на официалната церемония Румен Лилов, заместник-кмет на Община Видин по..

публикувано на 19.08.25 в 14:00

Гимназия в Мездра издава сборник с произведения на свои ученици и учители

Сборник с разкази, стихотворения  и есета, написани от учители и ученици от ПГ "Васил Левски" в Мездра  предстои да бъде  издаден. "Междучасие от странични ефекти" е неговото заглавие.  Идеята е на преподавателя по английски език, а целта е да се насърчи творческото въображение и така да се подкрепят авторите, казва директорът на гимназията..

публикувано на 19.08.25 в 13:00

Хайде на кино в Ново село

Български филми и автентични народни хора под открито небе. Това ще предложи второто издание на инициативата за съживяване на лятното кино във видинското село Ново село. Подеха я преди година група млади хора, обединени в Сдружението "КиноГледка". За да сбъднат мечтата си в селото отново да има филмови прожекции, младежите инициираха почистване..

публикувано на 19.08.25 в 12:00

Как да реагираме, ако в менюто липсва грамаж или ясна цена

Когато седнем в ресторант, кафене или на морския бряг с чаша студена лимонада, последното, за което искаме да мислим, е дали ще ни изненада сметката. Но законът е категоричен - в менютата на заведенията задължително трябва да са посочени и цените, и грамажите на предлаганите ястия и напитки. И това не е просто формалност - то е наше право..

публикувано на 18.08.25 в 16:30

Видин посрещна участниците в гребната регата ТИД

Участниците в Международната гребна регата по Дунав ТИД (TID-Tour International Danubien) пристигнаха във Видин. По традиция лагерът на гребците е разположен край крепостта "Баба Вида" в града. Най-дългото гребно събитие в света, с дължина от над 2500 км, започна в края на юни месец от Инголщад, Германия. Преди да навлязат в българските води на..

публикувано на 18.08.25 в 15:57