Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нужни ли са държавни субсидии за партиите?

Снимка: Движение "Модерна България"

Партийните субсидии отново са на дневен ред. Премиерът Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ внася законопроект за 1 лев субсидия за партиите срещу получен един действителен глас на избори, вместо сегашните 11 лева. Проектозаконът беше подкрепен от 10 гласа на депутати на ГЕРБ и Обединени патриоти в правната комисия. Срещу него гласува Йордан Цонев от ДПС, а депутатите от БСП отказаха да участват в гласуването.

Държавата финансира политическите партии вече 19 години. Идеята е въведена от правителството на ОДС. Основната причина, която се изтъква е независимостта на политическите субекти, защото имат нужда от средства, за да извършват своята дейност, а ако не им ги дава държавата, ще ги набавят по друг път, който може да ги вкара в зависимости. Най-спорен обаче остава размерът на субсидията. В момента в България тя е сред най-високите в Европейския съюз.

Според Института за пазарна икономика (ИПИ) това, което отсъства напълно от дебата, са последиците от намаляването на партийните субсидии. Никой не се занимава и с темата откъде партиите ще намират средства за кампании и събития, обучение и набиране на кадри и мрежа, смята Адриан Николов от ИПИ, който нарече предложението част от "популисткото надцакване на партиите":

Адриан Николов"Формално никой всъщност не иска да намалява чувствително субсидията. Това не е първият път, когато премиерът Борисов призовава към намаляване на субсидията до 1 лев, но тогава парламентът не го прие. Лошото е, че сега може би сме изправени пред ситуация, в която този законопроект вече ще види подкрепата на депутатите. Популистко надцакване е участието на всички парламентарни субекти в една и съща посока. В рамките на няколко дни всички партии се опитаха по един или друг начин да предложат някаква форма на намаление на субсидията, без изобщо на преден план да излезе диалогът кому е необходима тази субсидия, защо изобщо съществува и какви биха били последствията, ако тя се премахне. Очевидно е, че в България на практика, ако изключим партийната субсидия за по-малките партии, ще останем с няколко големи, които вече имат добре развита мрежа и могат да се самофинансират. Всички останали ще отпаднат."

През 2016 година имаше и референдум, предизвикан от Слави Трифонов и шоуто му. Един от трите въпроса в него беше: "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде 1 лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?". С "Да" отговориха 2 516 791 души или 72.16% от гласувалите. Оттогава вече близо три години дебатът не стихва. Активна кампания за намаляване на субсидията за политическите сили проведе и Движение "Модерна България", част от което е видинчанинът Петър Кичашки, сега ръководител в Института за модерна политика.

Петър Кичашки"Партийните субсидии трябва да бъдат в едно нормално русло, да покриват разходите на партиите за съществуване, но да не се превръщат в повод за финансово-партиен разгул, както е в момента. Абсолютно е недопустимо най-бедната държава в ЕС да дава за партийни субсидии десет пъти повече отколкото дава най-богата държава- Германия. Това показва едно брутално скъсване между политическата система и желанията, разбиранията, волята и въжделенията на избирателите. На това трябва да се сложи край и да се потърсят мостове за връщане на политиците в обществото, а не превръщането им в привилегирована партийна каста, която се е отделила далеч от хората, само защото разполага с десетки милиони за партийна дейност, които реално са безотчетни и каква дейност тече- виждаме всички."

В повечето държави в Европа има държавно финансиране на партиите по различни методики, но в Малта и Швейцария например няма пряко финансиране от държавния бюджет. Там средствата за партийна дейност идват от членски внос и от дарения. И в Холандия партиите се издържат основно от членски внос. Как ще се справят българските политически сили, ако им бъдат орязани държавните субсидии, предстои да видим...

Повече по темата и какво смятат видинчани за партийните субсидии- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42