Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 19 юни 2019

Снимка: Радио Видин

14 къщи за гости в областите Видин и Монтана, построени или подобрени със средства по европейски програми, подлежат на проверка.  Проверяващи посетиха туристически обекти в община Белоградчик. Не са констатирани нередности, каза Димитрана Каменова, директор на Фонд "Земеделие" в Монтана.


Ще бъде ли достъпен след ремонта централният площад на Видин за хората с различни увреждания? Митко Николов е председател на видинското сдружение "Достоен живот". От години се придвижва с инвалидна количка и за него е важно градската среда да бъде достъпна

Национално външно оценяване по математика  се проведе днес за всички седмокласници.  680 са седмокласниците, които се явявиха на изпита в област Видин.


Правителството прие решение, с което 29 юни се обявява за ден на безопасността на движението по пътищата. Този акт е насочен към популяризирането на темата чрез провеждане на различни мероприятия, информационни и образователни кампании. С решение на Министерски съвет, 2019 година бе определена за година на активна работа по опазване живота и здравето на участниците в движението под мотото "Пази семейството си на пътя". В продължение на тази практика, обявяването на 29 юни за ден на безопасността на движението по пътищата ще създаде възможност за ежегодно отчитане на постигнатите резултати, за споделяне на опита на различните ведомства и организации, работещи в тази област, както и за вземане на нови решения за предприемане на превантивни мерки, насочени към безопасност на транспортните системи. 


Възпитаници на спортно-социалното училище на фондация "Реал Мадрид" във Видин заминават за Унгария, където ще участват в приятелски футболен турнир със свои връстници от цяла Европа.

Ремонтът на сградата на СУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Брегово ще бъде приключен до началото на новата учебна година. 200 000 лева отпусна Министерството на образованието и науката за предвидените дейности.

Асфалтирана е улица "Рибарска" във Видин. Тя не е ремонтирана от години и беше в окаяно състояние, каза за Радио ВИДИН инж. Георги Кардашимов, който отговаря за ремонта на улиците и пътищата в Община Видин.

Започва асфалтиране на вътрешни улици в село Хайредин с капиталови средства отпуснати от правителството. До сега са асфалтирани голяма част от улиците остават 2, които са по-дълги.

Община Лом ще пристъпи към укрепване на свлачищата на квартал "Боруна". В края на месец март беше подписан договор между министъра на околната среда и водите Нено Димов и кмета на общината Пенка Пенкова за отпускане на над 8 милиона по Оперативна програма "Околна среда".

Районната здравноосигурителна каса е изплатила 460 313 лв. на 25 аптеки в област Видин. Средствата са за осигурените лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, за домашно лечение за периода от 1-ви до 15-ти май.

Безплатни профилактични прегледи и изследвания на белодробното здраве ще бъдат проведени във Врачанска област, като акцент са населените места без достъп до специализирана пулмологична помощ. Кампанията се организира от Сдружение "Национална асоциация за профилактика на белодробни болести" съвместно с Министерство на здравеопазването и Института за здравно образование.

Студенти за работа по благоустрояване на общински обекти в града и околните села набира Община Мездра. Желаещите могат да кандидастват със заявление по образец и ксерокопие на студентската книжка за отминалата учебна година.

Богата програма за младите хора предлага Община Кула през лятото. Нови детски площадки са открити в селата Старопатица, Големаново и Тополовец.

Пръскане срещу комари, кърлежи и бълхи ще се извърши на територията на Община Лом на 20 и 21 юни при подходящи метеорологични условия.

Дамски хор "Враца" към Възнесенска църква храм-паметник "Свети Софроний Епископ Врачански" и Общински младежки дом ще участва на 16-тия Международен хоров конкурс "Антонио Вивалди" в Гърция в края на този месец, съобщи диригентът  Томислав Аспарухов.

Летен лагер е организиран за поредна година в базата на филиала на Детска градина "Детелина" в село Синаговци.

Изложба с най-хубавите снимки на клуба по фотография към средно училище "Цар Симеон Велики" Видин откриха в художествена галерия "Никола Петров".

Сборникът "Българският Северозапад в Европа - история и култура" на професор Александър Костов беше представен в Монтана. В него се проследява дейността на 31 български инженери и архитекти от северозападния край.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Деца откриха "Забавно лято в библиотеката" в Мездра със собствена програма

С разнообразна програма, измислена от няколко деца, живеещи в района на площад "Македония", започна традиционната инициатива "Забавно лято в библиотеката" в Народно читалище ”Просвета 1925” Мездра. Радина Вандова, Виктория Павлова, Георги Иванов, Дара Иванова посетиха предварително библиотеката и предложиха да покажат на присъстващите..

публикувано на 02.07.24 в 08:27

Оранжев код за дъжд в Северозападна България

Оранжев код за дъжд и гръмотевична дейност е издаден за днес от Националния институт по метеорология и хидрология за областите Видин, Монтана, Враца и София, както и за Русе.  Според прогнозата на НИМХ след обяд и вечерта над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки...

публикувано на 02.07.24 в 08:15

Наградиха млади актьори от Враца

Талантливи млади актьори от Враца получиха признание в Русе, където през почивните дни се проведе фестивалът "Климент Михайлов" .  Актьорската школа "Театрална зона" получи специалната награда на журито за спектакъла си " Играем Чехов" . Отличието за главна мъжка роля отиде при Николай Димитров, Анди Иванов и Никола Асенов, а за поддържаща женска..

публикувано на 02.07.24 в 07:50

Снимката на 1 юли 2024 година

Аптечки  за безплатно ползване поставиха във Вършец.  Идеята е на местния аптекар Невяна Георгиева и се осъществява със съдействието на Община Вършец, която закупува и монтира кутиите. Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата..

публикувано на 01.07.24 в 18:00

Тръгна подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци в село Сумер

Подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци стартира в Монтана. Според информацията вариант за съхранението на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" е село Сумер . Жителите на Сумер са притеснени, че в района на селото може да се съхраняват отпадъци от работата на ядрената централа в Козлодуй. Според бившия кмет на..

публикувано на 01.07.24 в 16:56

В Мездра ще бъде извършена дезинсекция срещу комари

При подходящи метеорологични условия на 2 юли (вторник) от 21:00 часа ще бъде извършена дезинсекция с топъл аерозол срещу комари на тревната, храстовата и дървесната растителност на територията на гр. Мездра , съобщават от общината. За обработката на площите ще се използват биоцидни препарати, които са разрешени за употреба от Министерство на..

публикувано на 01.07.24 в 15:25

Творци от Северозапада участваха във форум на съюза на писателите

Творци от Северозападна България се включиха в годишното отчетно събрание на Съюза на българските писатели (СБП). Редовният форум се проведе преди дни в сградата на Съюза на българските художници (Столичната галерия „Шипка“ №6). Регионът беше представляван от Галина Ганова от Враца и Юлий Йорданов от Лом. Докладът на Управителния..

публикувано на 01.07.24 в 15:02