Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тихомир Радев: Да не отлагаме мечтите си

Шуменецът навлиза във финалната фаза на плаването си

Снимка: Радио Видин


Да сбъдне детската си мечта и да провокира останалите да сбъдват мечтите си - това е идеята на речното пътешествие на 47- годишния полицай от Шумен Тихомир Радев. Шуменецът потегли на 11 юни от германския град Инголщат с едноместния си каяк, с намерението да повтори приключението на един от героите в последния роман на Жул Верн "Дунавският лодкар". Литературният герой решава да пропътува цялата дължина на реката като се изхранва с риба, която сам улови. Тъй като реката, която описва в книгата си Жул Верн, днес е по-различна - облагородена, Тихомир прави и малка промяна в условията на плаването си:

"Предвид това, че сме 21 век, говорим за индустриализирана Европа. Давах си сметка, че е възможно да срещна затруднения и не само законодателни затруднения, да речем в Германия така аз и не получих разрешение за риболов. Не само законодателни, а чисто индустриални, да ги кажа, такива заради индустриализацията затруднения в изхранването. Затова рамката я разширих, не само да се изхранвам от реката - това, което намеря по брега на реката и хората, които срещам по реката. Една такава река, тя е обединител. Във всяка една държава имаше хора, които откликваха. Не съм молил никого за помощ, но питат и като разкажа за какво става въпрос, се заинтригуват хората и съм получавал помощ и от тях."

По време на своето плаване Тихомир е похарчил малко над 4 евро, за да си купи вода в Австрия. Споделя, че не е гладувал, но е имало моменти, в които си е разпределял храната, така че да му стигне за по-дълго време. Той не прави планове къде ще спира за почивка, смятайки, че това е част от приключението. Най-дългият му преход е бил 106 км. Като един от най-вълнуващите моменти описва навлизането в българския участък на Дунав и краткото гребане в река Тимок:

"Когато си ги изстрадал тези повече от 1600 километра до Тимок, пробутани весло по весло, и стигайки дотук, виждаш от едната страна бряг и от другата страна бряг. От едната страна тополи и от другата страна тополи, да, обаче едното е наше и е мило, и е свидно, и затова усещането като емоция ми беше много силно."

Два са най-трудните моменти в плаването според Тихомир - в пролома след Пасау (Германия) и в Будапеща, където е имало изключително натоварен корабен трафик, а реката е тясна и бърза. По време на пътуването е имало и няколко бури, които обаче са били по време, в което Тихомир е лагерувал. Трудности е създавал и честият насрещен вятър.

"Реката е своенравна. Точно като една жена е. И стигнах до извода, че си има и приятел и това е вятъра - много ревнив. Докато ѝ се зарадва човек на реката и току почне насреща да духа и вдига вълна, и става тежко за гребане."

Това, което ще помни с добро, са хората, които е срещнал по брега на реката, сърдечни, човечни и истински. Казва, че ги е срещал точно там, където са му били нужни, защото е имало моменти, когато това, че няма с кого дума да си обелиш, истински му е тежало. Всичко, което му се е случило, Тихомир приема с доволство, защото това е пътят към неговата мечта. А с изпълнението ѝ шуменският полицай отправя предизвикателство към хората:

"Моята провокация е към всички. Да не отлагаме мечтите си. Тук и сега да ги правим, защото животът си тече. Не е там някъде си виртуално, да седим във фотьойла пред телевизора в къщи и просто да си мечтаем за нещо. Нека тези мечти да си ги поставим като цели и стъпка по стъпка да реализираме тези свои цели."
 
До сбъдването на мечтата на Тихомир остават малко над 700 километра, той планира да завърши плаването си в естествената делта на река Дунав - канала "Св. Георги". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Да запазим мирен дух, да не помръква нашият духовен взор

Във Втора неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание да проумеем и се вдъхновим, че всичко онова, което ни заобикаля ще бъде добро или зло, в  зависимост от това какви сме ние спрямо нашите околни. "Бъдете милосърдни, както и Вашият Отец е милосърден" (Лука 6:36). Във Втората неделя след Неделята..

публикувано на 29.09.24 в 08:00

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45