Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

На гости в работилницата по готварство в The Bridge

Снимка: Радио Видин


Днес ви представяме магията на готвенето. За целта отиваме в работилницата по готварство на фестивала The Bridge Fest, където ръководител е Валентин Янков. Той започва да се занимава с готварство от 17-годишна възраст. Преди това е работил е като барман и оттам започва да харесва напрегната атмосфера и работата с хора. Решава,че не е хубаво да работи заобиколен от алкохол, и се мести в кухнята, където напрежението от работата е още по-голямо, но на него това му дава стимул. Там Валентин намира своята истинска страст, готвенето. Учи в кулинарен университет в Бирмингам, Англия. Разказва ни какви вкусотии се учат да готвят на и как се готви на The Bridge при полеви условия с подръчни материали:

"Започнахме от най- основните техники на рязане, как се държи нож, как да си нагласят дъските за рязане, за да не се местят. В началото нарязахме купища зеленчуци и направихме супа, която всички в лагера опитаха и харесаха. Вчера ги разделих на отбори и готвихме ризото и всички се справиха отлично. След като сготвят, жури опитва от ястията и ги оценява. Готвенето на открито е предизвикателство дори и за мен, но всички се справят чудесно. На финала ще им поставя задача да направят тристепенно меню."

Лора от София е една от участничките в работилницата по готварство и е на фестивала за трета година подред:

"Разделихме се на отбори и правихме състезания. Менторът ни показва първо, ние наблюдаваме, записваме си и после се оправяме сами. Днес правим торта, по случай рождения ден на създателя на феста."

Преди работилницата по готварство в миналите издания на The Bridge Лора е била в работилниците по рисуване и фотография. Александра също е от София и е за първа година на фестивала:
"Разбрах за него преди няколко години, но чак сега събрах смелост да взема участие. Избрах си готварството, защото ми е хоби. Оказа се, че съм рязала неправилно през цялото време. Хубавото тук е, че са събрани хора от различни възрастови граници и в същото време се разбират. С еднакво мислене са и в един поток от емоции."
Тортено е положението в работилницата по готварство днес. Виновникът за менюто е Мишо Стефанов - създателят на The Bridge, който е рожденик. Да е здрав и все така обичан, да продължава да мечтае и да вдъхновява младите хора, пък и не само младите. Това му желае нашия екип. 
Иначе The Bridge е страхотна кауза, а още по-хубавото е, че фестивалът стана част от културната ни история и продължава да събира младежи от цялата страна. 
Повече можете да чуете в прикачения аудио файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Петя Петрова- Павлова

Учител от Северозапада печели първо място с AI проект

Петя Петрова- Павлова, учител по математика в ОУ „Кирил и Методий“ в монтанското село Замфир се класира на първо място в Националното учителско състезание „AI в образованието“, организирано от ДИКПО - Департамент  за информация квалификация и продължаващо образование - Варна към Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“.  Тя..

публикувано на 05.08.25 в 13:05

Д-р Ивайло Ценков: Редовната профилактика спасява животи

Нездравословният начин на живот е основната причина все повече млади хора да страдат от коронарна болест на сърцето . Намалява възрастта и на пациентите с коронарен байпас. Тревожните данни оповести кардиологът от Университетската болница "Света Екатерина“ в София д-р Ивайло Ценков .  "Все повече млади хора, като казвам млади, това са хора..

публикувано на 05.08.25 в 10:10

Във Видин организират среща, посветена на Световната седмица на кърменето

Световната седмица на кърменето се отбелязва от 1 до 7 август. Тази година темата на инициативата е "Кърменето като приоритет: Да изградим устойчива и подкрепяща среда“. По този повод ще бъдат организирани събития в различни градове на страната. Ще бъдат показани някои от слабостите, както и добрите практики по отношение на кърменето. Това обясни..

публикувано на 04.08.25 в 17:15

Проект подкрепя училищната хранителна среда в България

Здравословното хранене в училищна среда набира все по-голям обществен интерес през последните години. В тази връзка от Сдружението за достъпна и качествена храна обявиха подкрепа за проекта "Децата избират", създаден от братята Стефан и Георги Димитрови от Стара Загора. Проектът е свързан с подобряване на училищната хранителна среда в България и..

публикувано на 04.08.25 в 17:00

Петте езика на любовта: Как да разберем себе си и другия

Веднъж месечно в рубриката "Психолог на помощ" обръщаме фокуса си към психичното здраве. Днес ще поговорим за една тема, която засяга всеки от нас - начините, по които даваме и приемаме любов. Американският семеен консултант Гари Чапмън създава концепцията за петте езика на любовта - пет различни начина, по които хората изразяват чувствата си..

публикувано на 04.08.25 в 16:30

Горският пожар не прощава: Какво трябва да знае всеки доброволец

С настъпването на летните месеци и високите температури България отново е изправена пред сериозно изпитание - горските пожари. Сухата растителност, силният вятър, човешката небрежност, а напоследък и умишлени действия, създават предпоставки за бързо разпространяващи се огнени стихии. През последните дни са регистрирани близо 200 пожара в..

публикувано на 04.08.25 в 15:20

Нов образователен проект стартира в Берковица

"Учим и се забавляваме ЗАЕДНО!" е новият образователен проект, който започва в Берковица. Той ще утвърждава интеркултурното образование, чрез култура, наука и спорт. Средствата са безвъзмездни и са на стойност 460 838,00 лева. С различни дейности ще се включат II ОУ "Христо Смирненски"- Берковица, IV ОУ "Георги С. Раковски"-Берковица, ДГ „Пролетна..

публикувано на 04.08.25 в 09:00