Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Странен сън кара жител на Драганица да съгради изгорения Клисурски манастир

Снимка: Радио Видин

Кметът на село Черкаски Валери Тодоров се интересува от историята на своя род и от историята на село Черкаски. Постепенно, стъпка по стъпка, успява да открие  забравени  и непознати истории за живота и делата  на неговите дядо и прадядо. Валери Тодоров  е правнук на Димитър Първанов Тропалеца, който спасява своите съселяни от страшно клане от башибозука.

"Занасям помощи на една баба Йорданка, тя вече е покойница, и тя ме пита от кой род съм. И аз й казвам. Бабата ми каза: „Ти знаеш ли, че твоят прадядо е спасил мойта баба, когато са ги водели на клане в черквата, той успява да се развърже и да избяга. И отива и известява руснаците, че са дошли турци и избиват хората- старци, жени, деца. Те оседлават конете и идват тука , води се кратко сражение, и отблъскват турците. Неговата жена е убита и той се жени втори път, за мойта прабаба, Тодора, от която се ражда моята баба Дафина. Интересното е, че намира брат си и снахата убити. Отива у тях и намира момиченцето им, то е спало и е било на две годинки. Той го взема и го отглежда като негова дъщеря. И когато става на 18 години, той  й завещава 5 дка нива, за да бъде самостоятелна. Тя се жени след това и има четири деца, сред които и тази баба Йорданка. Така моят прадядо успява да спаси хората от селото и след това единодушно е избран за кмет на селото. Той е първият кмет на селото след Освобождението.“

Кметът на село Черкаски, община Вършец Валери Тодоров продължава с интересните истории и продължава да разказва за това как неговият дядо е възстановил Клисурския манастир:

„От другата страна по бащина линия са преселници от село Драганица. И са потомци на прабаба ми, а нейният дядо е Илия Стоянов. Той сънува странен сън, в който му се явява ангел, който му казва: “Избрали сме те да възстановиш Клисурския манастир, защото е опожарен. И ако не вземеш присърце това дело, ще ти умрат и двата вола." Той го взема на майтап.  Минава седмица умира единият му вол, после и другият. Затова събира родолюбиви българи, набират средства и съграждат манастира. Излиза друг проблем - няма поп. И той остава една година да отключва и заключва храма, да го стопанисва. И така му излиза името Попов, така се казват и децата му - Йордаки Попов, вместо да се казва Йордаки Илиев Стоянов."

Днес Кметът на село Черкаски Валери Тодоров е открил гроба на своя дядо и с гордост се снима до него.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09

Десислава Петрова: Добивите от жито не компенсират ниските изкупни цени

В края на старата стопанска година и началото на новата, в "Земята, която ни храни" се срещаме с Десислава Петрова . Тя е от Видин, ври и кипи в зърнопроизводството повече от 15 години, но с подобна суша се сблъсква за първи път:  "Не може да се каже, че отиващата си стопанска година е благоприятна за нас. Добивите са изключително ниски.....

публикувано на 26.09.24 в 16:39