Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Лейди Гергана" - историята на една видинчанка

Автор:
2
Снимка: Радио ВИДИН

Днес ви срещаме с авторката на емблематичната, диалектна северозапазна книга "Лейди Гергана" - Цветелина Цветкова от Видин. Историята на Цвети става известна, чрез литературната инициатива "Пощенска кутия за приказки".

Пощенска кутия за приказки е за любители на късия разказ, които изпращат писма по зададена тема. Десет от историите се селектират и прочитат на живо. С текст може да участва всеки, като единственото изискване към авторите е да се вместят в три страници.

И така историята на Цветелина става от точно тези "ТОП 10"  и хората наистина я харесват... Затова и решава да напише книгата.


В книгата разказва за една кметска дъщеря - Гергана, която се жени за англичанин и се превръща в "Лейди Гергана". Тя не говори като другите жени. Нито се държи като такава. Но пък е забавна, работлива, мила и сърцата. Тя е Лейди Гергана и е от Северозападна България, това са само част от откъсите в книгата на Цветелина. 



Защо авторката нарича героинята в книгата Гергана "кметска" и какво я накара да напише книга на северозападен диалект?



"Историята за диалектната книга и Гергана се зароди миналата година през месец май. Поредната тема беше пусната от ''Пощенската кутия за приказки" за Гергьовден и беше "Гошо". Много време се чудех какво да го правя този "Гошо" и както си бяхме на гости при приятели в Монтана, чух пред магазина разговора и диалекта на двама мъже и веднага реших, че би било забавно, така написах разказ на диалектен северозападен, хората я харесаха и превъплатих себе си и  голяма част от моите приятели точно в образа на Гергана. Смятам, че много истории от книгата написах точно заради случки от живота ми, в които съм участвала или ставала свидетел. Езика и диалекта са ми доста познати, въпреки че не живея тук вече толкова време, дори с моите приятели се шегувам е с изрази като "Дживгар кюца барабинци на дирек" и питаме хората знаят ли какво означава. Харесва ми, че написах книгата точно така." - каза Цветелина Цветкова.



СнимкаИ така след познатите или не чак толкова .. думи имаме и цяла книга. Премиерата и бе миналият месец с един много специален дрескод- "дами в булчински рокли", което не е случайно, разказа Цветелина Цветкова:



"Дрескода се появи, заради емблематичната сватба в книгата между нашата Гергана "кметска" и човекът от английско потекло и всъщност превръщането на героинята в Лейди Гергана... Книгата показва точно как един човек като нашия герой отива в северозападно селце и се превръща в един от нас." -
допълни Цвети.



Цветелина Цветкова ще присъства и предоставя книгата си на видинското събитие "На базар сме! В парка" утре от 10 часа пред БиблиоПощата.

Повече от разговора ни с Цветелина Цветкова може да чуете на звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В „Музикална зона“: есенна винена терапия с музика

Есен е! Виното вече е сложено в бъчвите и докато чакаме да стане, ще се заредим с добро винено настроение, за да подпомогнем неговата ферментация ;) Винено- опияняващ привет от ефира! Песни за виното ще слушаме и ще посетим най- известните винарски региони в света. Всеки винен пътешественик има любими места и вина- такива, които е посетил..

публикувано на 30.09.24 в 09:00

Да запазим мирен дух, да не помръква нашият духовен взор

Във Втора неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание да проумеем и се вдъхновим, че всичко онова, което ни заобикаля ще бъде добро или зло, в  зависимост от това какви сме ние спрямо нашите околни. "Бъдете милосърдни, както и Вашият Отец е милосърден" (Лука 6:36). Във Втората неделя след Неделята..

публикувано на 29.09.24 в 08:00

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59