Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 25 юли 2019 година

Снимка: Община Видин

Започна изграждането на сцената за оперния фестивал във Видин. Представленията от програмата на третия сезон на Летните вечери на операта и балета ще се играят на фона на средновековната крепост "Баба Вида". Такива музикално-сценични спектакли ще бъдат представени за първи път по този начин.

Първи случай на умряло от Африканска чума диво прасе бе регистриран на територията на община Лом, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. Мъртвото диво прасе е открито в землището на Долно Линево, а лабораторните проби са потвърдили наличието на вирус на африканска чума по свинете.

Общинските съветници от Враца се събраха на извънредно заседание, за да обсъдят положението на местната Многопрофилна болница за активно лечение "Христо Ботев". Заседанието беше предизвикана от изявление на здравния министър Кирил Ананиев за бъдещо преструктуриране на лечебните заведения в Северозапада.

Дневен ред от 16 точки включи днешното редовно юлско заседание на Общински съвет Мездра. Сесията започна с обсъждането на отчета за изпълнение на бюджета на община Мездра за 2018 година, за дейността на Общинския съвет за първото полугодие на 2019 година, за изпълнение на актовете му за периода април- юни 2019 година и за изпълнението на Програмата за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на  община Мездра за първото полугодие.

Жителите на село монтанското село Комощица направиха пропускателен режим за автомобили. Така смятат, че ще успеят да се справят със заразата от Африканска чума по свинете. 

Тече процедурата за избор на изпълнители за ремонтите, предвидени в капиталовите разходи на Община Видин, съобщи заместник-кметът Цветан Асенов. За тази цел от бюджета за тази година са предвидени 885 000 лв. Основен ремонт ще бъде извършен на сградата на кметство Антимово, ще бъдет ремонтирани и няколко покрива.

Намаляват пътнотранспортните произшествия по пътищата на Видинска област. Данните за първите шест месеца на годината, представи на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата началникът на сектор Пътна полиция Владимир Герасимов. Най-много катастрофи са станали на главен път Е 79 в района на Димово.

Най-много хора са подали молби за енергийни помощи в община Бяла Слатина, това показва отчетът на регионалната дирекция за социално подпомагане. Служителите в тази община са приели повече от 1/3 от всички постъпили до момента 7 053 молби.

Видинският куклен театър представя премиера на най-новия си спектакъл "Мързелан и мързеланка", по мотиви от приказката на Асен Разцветников "Добрите стопани". Пиесата е част от програмата на фестивала "Дунавски вълни".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Откриват новия сезона в мездренското читалище

На 1 октомври Народно читалище "Просвета 1925 - Мездра“ ще даде официалния старт на новия творчески сезон за всички свои колективи. Поканени са всички жители на Мездра и околността да се присъединят  към тях и да се насладят  на традициите и изкуството. "Творческата дейност предоставя уникални възможности за развитие на креативност,..

публикувано на 29.09.24 в 15:03

Традиционният панаир в Димово събра посетители от страната и чужбина

Димово отпразнува 55 години като град.  Честването започна с фолклорна програма и концерт на духов оркестър "Етрополе". На музикално пътешествие с популярни ритми от българския и сръбския фолклор поведе публиката една от най-популярните изпълнители в България и Сърбия - Рени: "Честит празник на всички от град Димово, благодаря на..

публикувано на 29.09.24 в 14:53

Изгоряха вила и пчелни кошери в село Драганица

Пожар изпепели вила, и пчелни кошери, в землището на село Драганица, община Вършец. Няма пострадали хора, уточняват от пресслужбата на полицията в Монтана. Сигналът е подаден вчера, малко след 14 часа. На място са изпратени екипи от пожарните служби във Вършец и Берковица, и сектор СОД Монтана. Огънят е пламнал в сухи треви и храсти...

публикувано на 29.09.24 в 14:31

Проблеми с назначаването на секционните състави в две общини в област Враца

За тази вечер е планирано заседание на Районната избирателна комисия във Враца, по време на което служебно ще бъдат назначени секционните комисии в 2 от 10-те общини в областта. Въпреки консултациите, в Мездра и Борован не беше постигнато съгласие за секционните състави заради спор между представители на една партия. Репортаж на нашата..

публикувано на 29.09.24 в 09:56
Бюро по труда- Враца

615 са безработните над 50-годишна възраст във Враца и Криводол

Хората над 50-годишна възраст без работа в общините Враца и Криводол са 615, показват данните на бюрото по труда през август. По-голяма част от тях са в града под Околчица, където 466 мъже и жени нямат постоянни доходи. 149 са безработните на 50 и повече години в Криводолско. От трудовата борса отчитат намаление на регистрираните с 36 души в..

публикувано на 29.09.24 в 08:19

Ремонтират улици в квартал "Бистрец" във Враца

Напредват ремонтът на улиците във врачанския квартал "Бистрец", съобщиха от общинската управа. Подготвени за асфалтиране са близо 10 улици в квартала. В следващите седмици ще бъдат обхванати и останалите пътни участъци.  От края на седмицата екипите на строителя започнаха полагането на асфалт по ул. "Радовене". Успоредно с асфалтирането на пътната..

публикувано на 28.09.24 в 17:28

В Димово празнуват 55 години от обявяването за град

Празник на града отбелязват днес в Димово. Селището във Видинско получава статута си на град преди 55 години, през 1969 година.   От 18 часа тази вечер е откриването на традиционния панаир в града.  Приветствено слово ще произнесе кметът на общината Светослав Славчев, след което ще има фолклорна програма.  От 19 часа концерт ще изнесе духов..

публикувано на 28.09.24 в 16:23