Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна "Резиденция баба" 2019

5
Снимка: Радио Видин

Във видинското село Синаговци посрещнаха участниците в инициативата "Резиденция баба" на сдружение "Фабрика за идеи". Ентусиастите са общо 15, като 6 от тях ще остана в Синаговци, а останалите ще живеят в селата Кошава и Неговановци. Те ще трябва активно да участват в живота на селото и да са от помощ на домакинството, в което ще живеят.


"Младежите са с най-различни интереси, като започнем от учители, архитекти и стигнем до хора от бизнес сектора. Водещо при избора им е мотивацията им да живеят на село, интересите им към запазването на българския фолклор и традиции и не на последно място интересът им към видинския регион." -  каза координаторът на "Резиденция баба" Милица Джанджова.


Две от къщите в Синаговци, които посрещнаха гостите, са тези на баба Цеца и баба Василка.


"Който иска да живее, трябва да живее с хора, а пък младите хора значи, че ще ми върнат живота не знам колко години назад. Да общуваш с млад човек, означава да получиш енергия от тях, а дали те ще вземат от моята не знам." - каза баба Василка.


Сред резидентите има и двама чужденци от Америка:


"Здравейте, аз съм Сара Крейкрафт и съм от Охайо, САЩ. Тук съм защото искам да науча повече за селата. Фолклорист съм  и уча за традициите, ритуалите и културата в България, както и в моят регион в САЩ. Уча български, защото бях учителка по английски в Димитровград за две години и от престоя си там установих, че имаме много общо. От този период обикнах България."

"Аз съм Рори и съм от Америка. Тук съм защото имам син българин и искам да се науча да му готвя по български. Главно съм тук за да уча интересни рецепти и да се науча да готвя неща, които не мога." - каза Рори Милър, който по професия е готвач.


Виктория от Варна и Стойчо от Бургас също искат да бъдат част от предизвикателството.

"Като млад и социално ангажиран човек, смятам че съм натоварена с отговорността да помогна на българските села да ги съживим и да не ги оставим да избледнеят, защото селото е сърцето на България." - казва Виктория.

"Реших да се включа, защото искам да науча повече за фолклора на Северозападна България, както и за традициите и живота тук." - обяснява Стойчо.

Младите хора, ще останат да живеят 21 дена на село.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Каква е съдбата на бившето училище "Христо Ботев" във Видин

Какво се случва с бившето Основно училище "Христо Ботев" във видинския квартал Строител"?  Преди храм на знанието, а днес живеещите там го оприличават на джунгла. Около сградата на бившето училище се забелязва разрухата и отпечатъкът на природата, която винаги си взима своето, когато човешката ръка е оставила нещо без грижа. Рушаща се сграда,..

публикувано на 03.07.24 в 16:29

С доброволен труд ремонтираха покрива на църквата в село Делейна

С дарения и доброволен труд ремонтират църквата "Св. Георги Победоносец" в село Делейна. Дарителската кампания за ремонт на покрива бе обявена в края на февруари от ентусиасти и съмишленици от селото, които са обезпокоени от състоянието на църквата след последния ремонт. Голяма част от необходимите средства бяха събрани за около два месеца, в края..

публикувано на 03.07.24 в 15:59

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

публикувано на 03.07.24 в 14:49

Видински аптеки се включват в националния протест на фармацевтите

Възможно е видински аптеки да спрат работа в знак на протест срещу проекта за промени в Наредба 4, публикуван за публично обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. Има опасност да се стигне и до затваряне на аптеки. Това обясни председателят на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Видин Николай Тодоров. По думите..

публикувано на 03.07.24 в 14:31

Експозиция връща посетителите на видинската крепост в Късното средновековие

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" представя нова постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин . Тя дава възможност на посетителите да се запознаят с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие, представени върху фигури в цял ръст, както и точни реплики на оръжия, обясни уредникът в крепостта..

публикувано на 03.07.24 в 13:00
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00