Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Компании от Германия представиха дейността си във Видин

12 компании от област Ортенау, Германия, представиха свободните си работни позиции и условията за кандидатстване във Видин. Трудовата борса се проведе в Конферентната зала на областната администрация и бе открита от областния управител на Видин, Албена Георгиева

"За мен е изключително удоволствие заедно с господин Шерер да дадем началото на днешното мероприятие. Сътрудничеството ни с Ортенау продължава вече девет години. Ще бъдат представени много фирми днес, а днешната борса е следствие на нашето добро сътрудничество."

С поздрави към участниците и представители на фирми се включи и областният управител на Ортенау, Франк Шерер: 

"Много благодаря за оказаното гостоприемство и се радвам, че много хора дойдоха тук днес. Радвам се, че тази идея е вече реалност, влюбен съм в проекти, които бързо показват своите резултати и се развиват толкова бързо. Желая ви ползотворни разговори между немската и българската страна."

Всички представители на фирмите, които днес са тук от Ортенау, информират за възможностите за професионална реализация в целия регион, каза за Радио Видин - Петя Зашева - представител на организаторите и част от стопанският регион в Ортенау:

"Фирмата, която ние представляваме е 100% държавно финансирана фирма в Германия, която няма еквивалент в България. Това е Стопански регион - Ортенау, който е по-скоро обединение на фирмите от региона и местната власт. Ние представляваме всички компании от региона. Ежегодно сме на повече от десет персонални изложения за търсене на работна ръка. Ние рекламираме Ортенау като регион, където лесно човек може да намери работа. Условията за живот също са много добри. Целта ни не е да вземем всички млади хора от регион Видин, а който има желание да работи в Германия, е добре дошъл. Много от фирмите ни предлагат езиково обучение за кадрите, които имат нужната квалификация, но нямат нужният език, съответно не е проблем." 

Партньорството между регионите Ортенау и Видин съществува oт април 2011 г. Чрез събития като днешното, спомагаме засилването на контактите между българският работен сектор и германския, каза за Радио ВИДИН кметът на Видин, Огнян Ценков:

"Днешната работна борса, която е с представители на Ортенау Германия, имаме 25 представители на 11 фирми от частния сектор, предприемачи, които са под ръководството на областния управител Франк Шерер. Решихме да проведем тази инициатива, защото е една възможност както наши граждани, които са безработни, да си намерят работа, така и да се засилят контактите ни с германския бизнес. Днес при мен извън обхвата на днешното събитие бяха немски предприемачи, които проучваха възможностите си да развият бизнес във Видин. Ние имаме в момента четири предприятия, които са със собственици немски граждани. Нашето намерение е бизнесът в Германия да подготви нашите кадри и когато те решат да отворят тук своите предприятия, ще имат вече местни жители, които са готови да се включат в ръководството." 

Всяка от компаниите представи фирмата си, обобщавайки какви кандидати търси:

"Фирма, предлагаща производство на дограма, PVC, дървена дограма, монтаж и всичко свързано с това набира служители с много добри условия на труд, като първоначално ниво на езика е винаги в плюс, при самото постъпване фирмата осигурява курсове по немски. Определено в процес на работа, нивото на език се вдига доста... Имаме 6 хотела, сега отваряме един воден свят, ще са ни необходими много работници, готвачи, сервитьори, бармани и персонал за хотел - всякакъв. Минимално владеене на немски език е необходимо, може би малко английски би било хубаво."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56

Прекратена е стачката на служителите от базата на ”Ел Би Булгарикум” във Видин

Служителите на производствената база на държавното предприятие за млечни продукти във Видин прекратиха предупредителната си стачка.  Това се случи след проведена среща между техни представители и министъра на икономиката и индустрията Петко Николов, който е поискал оставките на ръководството на ”Ел Би Булгарикум”.  Иван Спиридонов,..

публикувано на 30.05.24 в 12:03