Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На международен форум в "Баба Вида" дискутираха опазването на архитектурното наследство

Снимка: Радио Видин

Форумът "Многообразие, пристан, градска, среда" събра в средновековната крепост "Баба Вида" архитекти, урбанисти, археолози. Избран е естественият декор на крепостта, уникален културно-исторически белег на Видин, обясниха организаторите от Софийски дискусионен форум и фондация „Интерактивна България“.  Предложиха дискусия за опазване на старинното, новаторските идеи и съдбата на сградите емблеми. Според организаторите отношението към материалното и духовното имат нужда от промяна, за да бъде овладяна заразяващата разруха. Събитието откри председателят на Софийски дискусионен форум Петър Стойнов и отбеляза:

"Щастлив съм  да видя толкова изявени имена в тази автентична зала, в единствената крепост у нас запазена изцяло."

Необходима е приемственост в архитектурата, коментира професор Тодор Кръстев, който на форума представи темата "Дилемата:  опазване- развитие на историческия град". Като добър пример посочи предстоящата реставрация на синагогата във Видин. Той отбеляза това и от позицията си на почетен член на Международния съвет за паметници на културата и забележителни места. Професор Кръстев е експерт на организацията, както и на ЮНЕСКО. Председател е на Асоциация за културен туризъм:

"Видин, който е изключително богат на културни ценности и пластове от различни епохи, в рамките на дълъг период от време, започващ от 50-те, 60-те години (на миналия век), систематически е унищожавал някои от своите ценности. Както се казва, режел е клона, на който стои. Крепостта "Бонония", която е единственият автентичен римски пласт, е била ликвидирана 60-те години, за да се строят жилища за градски първенци. Къщата на Жул Паскин, която е част от европейското наследство и приноса на Видин в европейската култура е била горе-долу по това време разрушена. След това тези обекти от европейския сецесион, за строителството на партийния дом е бил разрушен търговският дом и цялата улица. След това синагогата, един от бисерите на наследството на Видин е бил за съжаление оставен в плачевно състояние да рухне напълно.

Това са все белези на една липса на оценка, на една недооценка на това, което е било преди, т.е всеки мисли, че онова, което прави сега е най-важното. Това е точно липса на приемственост… Всеки път като, че ли започва отново. Ако не се разбере, че трябва да се уважава цялата история и всичко онова, което са създали предхождащите поколения, тази системна грешка няма да се ликвидира. Сега, в момента се възстановява синагогата. Ето това е един начин да се поправи тази грешка. Това е добър пример, защото показва как трябва да функционира една система за опазване. Тя включва централните органи, в случая е включено Министерството на културата, включва местните органи- помогнала е общината, включва еврейската общност, една религиозна общност, която е заинтересована от всичко това и включва този фод за градско развитие с участието на г-н Заимов. Виждате като се комбинират всички усилия, нещата се получават."

Институциите трябва да обединят усилията си, за да се популяризира културното наследство, коментира главният архитект на Видин Ангел Недялков. Отбеляза, че  на форума се дискутират теми, които решават проблемите на паметниците на културата, а Видин е от градовете с богато историческо наследство:

"Основната тема е културното наследство на град Видин. Както знаем, то е доста богато, но всъщност основната насока, в която се развива разговорът е населението на град Видин да разбере с какво богатство разполага, да го оцени. Общинското ръковдстово, всички институции, включително и държавните трябва да работят в насока да се популяризира културното наследство, за да може то да се оценява от гражданите на Видин и да не се унищожава."

Подготовката е за форума е повече от месец, а Видин е домакин именно заради историята си, отбеляза археологът Оля Миланова, която участва в дискусията.

"Всичко тръгна от посещението на един от основателите на Софийски дискусионен форум Петър Стойнов, който дойде да разгледа замъка "Баба Вида". От силното му впечатление, че замъкът е реставриран добре през 60-те години (на миналия век) и той реши, че при тази богата история, наслояване на епохи, тук е мястото да се проведе дискусия за архитектурните паметници."

Сред участниците във форума във Видин беше френският архитект-урбанист Даниел Дюше, главен архитект на историческия квартал "Льо Маре" в Париж. Автор е на десетки планове за опазване на исторически градове  и международен експерт за културно наследство:


"В България има едно наистина много богато културно наследство от различни епохи, както и архитектура от модерни времена. Има квартали и градове, които успяват да представят в нормалната им светлина."

"Явно в България законите са по-скоро да се предпазват самите исторически паметници, но по-малко заобикалящата ги среда"- е мнението на професор Елизабет Дюше, която също участва във форума. 

Препоръката на Даниел Дюше е във Видин да се работи цялостно,  а не само за опазването на отделни паметници:


"Това, което намирам за интересно е тази смесица на стиловете, примерно като портата Стамбол и кметството. Това са различни стилове, които се намират общо взето на едно и също място. Виждаме как се наслагват от различни епохи различни културни пластове… Това, което е интересно е, че са спазени всички тези пространствени планове, разрешенията на пространството, разстоянието между историческия паметник и новите сгради. Намирам, че това е доста добре."

Чуйте звуковия файл!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Румяна Димитрова, имиджов консултант

Румяна Димитрова: Цветовете влияят върху нашата психика и физика

Вече сме обсъждали това, че цветовете играят важна роля в нашето ежедневие, без да го осъзнаваме напълно. Говорили сме това, че те могат да повлияят на нашите емоции, поведение и дори на физическото ни състояние.  В днешното издание на "Модни лабиринти" ще задълбочим тази тема и ще разгледаме как различните цветове въздействат не само на..

публикувано на 24.06.24 в 14:00

8-годишно момиченце от Видин дари косата си за кауза

Даряването на коса е благороден акт, който може да промени живота на онкоболни хора, които преминават през трудния път на терапиите и губят косата си. Тези загуба често има дълбоко емоционално и психологическо въздействие, защото намалява тяхното самочувствие и социална увереност. В този контекст даряването на коса се превръща в един благороден акт,..

публикувано на 24.06.24 в 12:06

Всеки от нас е призван да стане носител на Благодатта на Светия Дух

Осмата неделя след Пасха  е отредена за празнуване на новозаветното събитие  Слизане на Светия Дух над апостолите . Тъй като това е петдесетият ден след Пасха Господня, съвпадащ със старозаветния празник Петдесетница, още от дълбока древност Църквата е установила и тържествено празнува през вековете новата, духовна, християнска..

публикувано на 23.06.24 в 08:00

9 години от създаването на Обществения дарителски фонд отбелязаха в Бяла Слатина

На 13 юни Общественият дарителски фонд в Бяла Слатина "Участвам - дарявам - променям" отбеляза 9 години от своето създаване. Фондът помага за изпълнението на обществено значими идеи на територията на  общината,  които трудно биха се осъществили без неговата подкрепа. Насочени са към детско развитие, образование и култура. За тези девет години..

публикувано на 21.06.24 в 17:30

"Niki R:ce" - един дует със северозападно участие, представя нова песен и видеоклип

Никол Ризова и Цветан Маринов или "Niki R:ce" е един млад дует със северозападно участие. Двамата се събират преди 9 години и оттогава са заедно и на сцената, и в живота, а наскоро записаха новата си песен - "Феномен" .  Пътищата на Ники и Цецо се пресичат в музикалното училище. Тя учи кларинет, а той - китара. Остават заедно и като са..

публикувано на 21.06.24 в 15:28

Криминалният роман "Веселото гробище" на Лора Лазар

Добре дошли в Кралево! Селото, в което…Абе просто едно село, което по нищо не се различава от хилядите други такива. Типичното балканско село с типични обитатели, предимно старци с чепати характери и с повече минало, отколкото бъдеще, със звучни имена и колоритни прякори. На село е така – чужд си, докато не ти лепнат прякор. Сдобиеш ли се с..

публикувано на 21.06.24 в 15:00
Дипломиране ГПЧЕ и СУ

Зрелостници във Видин получиха дипломите си

Две училища във Видин изпратиха днес своите зрелостници. С тържествени церемонии бяха раздадени дипломите на дванадесетокласниците от Гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" и Средно училище "Цар Симеон Велики" . Учениците поставиха финален етап от завършването на средното си образование, като се представиха успешно на..

публикувано на 20.06.24 в 18:00