Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две мероприятия за Международния ден за борба с трафика на хора в Белоградчик

Снимка: Иванка Петрова

Към Община Белоградчик от години успешно работи Местна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Най – активна е работата на Комисията при изпълнение на Общинската програма за превенция на асоциативното поведение и противообществените прояви на децата и младежите до 18 години. С директорите на училищата и детските градини, педагогическото ръководство и класните ръководители периодично се провеждат срещи за уговаряне посещенията на обществените възпитатели с цел превенция на учащите се.  Обхванати са и децата от подготвителните групи към детска градина «Иглика» и НУ «Васил Левсски». Темите, по които се водят беседите, са разнообразни и обхващат проблемите на младите хора като «Здравословен начин на живот», за различните зависимости, борбата със СПИН и трафика на хора. 

Тази седмица, когато на 18 ще отбележим Международния ден за борба с трафика на хора, Комисията е планувала две мероприятия. С децата от ДДЛРГ «Надежда» и Преходно жилище – Белоградчик обществените възпитатели ще проведат тематична беседа с мултимедийна презентация. А в съботния ден заедвно с децата от Клуб «Млади възрожденци» към Младежкия дом ще вземат участие в Поход за свободата, който Фондация «А21» и Общинският съвет по наркотични вещества организират във Видин. Превантивната работа на Местната комисия обхваща и младите хора в ромския квартал, където най – често обществените възпитатели изнасят беседи за раните бракове, болестите, предавани по полов път и други проблеми, свързани с техния бит и култура. Мнoга добре Комисията си партнира и с Младежкия и Общинския съвет по наркотични вещества – Видин. Техните срещи с децата винаги са вълнуващи и запомнящи се, може би защото се използва методът «деца обучават деца». Около 600 деца ежегодно са обхващани в информационни камапнии за преодоляване на асоциативното поведение.  

Към Местната комисия функционира Консултативен кабинет, в който се извършва консултативна и възпитателно-корекционна дейност с деца на възраст от 8 до 18 години и с техните родители. Дейността се осъществява чрез срещи, разговори и беседи на обществените възпитатели с малолетните и непълнолетните, техните родители и лицата, които ги заместват, с което се цели преодоляване на отклонения в поведението, откриване и отстраняване на рисковите фактори, водещи до извършването на противообществени прояви и престъпления, изграждане и поощряване на подходяща ценностна система и други. В него се извършва и консултиране на родителите по въпросите на възпитанието.  В началото на всеки учебен срок МКБППМН изисква списък на отпадналите или трайно непосещаващи училище деца и застрашени от отпадане от трите училища на територията на Общината, с цел своевременно обхващане и реинтегригране в учебна среда или предотвратяване от отпадането им от училище. През тази година в Местната комисия са разгледани 3 възпитателни дела, което е много по – малък брой от предходната. Дейността на Комисията е разнообразна и вече се е наложила като компетентен орган в работата с деца и младежи в общината.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 2 юли 2024 година

Водна забава зарадва деца във Видин. Волейболният клуб "Бдин-Вида" (Видин) организира инициативата днес пред Пазар капия в града.  В началото на месец юни е издадено разрешение за строеж и предстои да започне модернизацията на над 40 км от трасето от Ружинци до околовръстното шосе на Монтана, част от скоростния път с магистрални участъци Видин..

публикувано на 02.07.24 в 18:05

Паднали клони и наводнени дворове след пороен дъжд в Дреновец

Пороен дъжд е причинил щети на земеделци в община Ружинци.  Аварийната група на общината и доброволци са  разчиствали паднали клони на пътя между селата Дреновец и Бело поле, каза кметът на Ружинци Александър Александров. "Вдигнахме аварийната група и момчетата от Дреновец с машинки и с триони да разчистим пътя. Лично бях с тях...

публикувано на 02.07.24 в 17:50
Община Монтана

В Монтана започва нов проект за подмяна на стари отоплителни уреди

Община Монтана отвори ново кандидатстване за безвъзмездна подмяна на отоплителни уреди , които замърсяват околната среда, съобщи кметът Златко Живков. Процедурата е по проект за подобряване качеството на въздуха, финансиран от Европейския съюз по програма „Околна среда“ 2021 – 2027 г. Безвъзмездната помощ е на стойност 21 695 000 лева...

публикувано на 02.07.24 в 16:36

Здравната инспекция установи замърсена вода в три берковски села

Замърсена с колиформи и еширихия коли вода е установено в три села в община Берковица. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. В селата Бистрилица , Лесковец и Котеновци водните проби отчели наднормено съдържание на колиформи и еширихия коли, което е показател за..

публикувано на 02.07.24 в 15:43

Новият Общински съвет в Борован предстои да положи клетва

Новоизбраният Общински съвет в Борован ще се закълне на 3 юли (сряда) на първото си заседание. Сесията е свикана от областния управител Надя Донкинска. Форумът ще започне в 15.30 часа в голямата зала на Народно читалище „Цани Иванов 1907“ в Борован. Припомням, че до извънредните общински избори се стигна, след като Върховният..

публикувано на 02.07.24 в 15:33

Екоминистърът проверява за нерегламентирани сметища в област Монтана

Министърът на околната среда и водите проверява нерегламентирани сметища в област Монтана. Общините Берковица , Монтана и Бойчиновци са обект на извънреден контрол след подадени сигнали. В последните няколко месеца за трети път служебният екоминистър Петър Димитров лично проверява нерегламентираните сметища в Монтанско. Днес обиколката му..

публикувано на 02.07.24 в 15:28

Водна забава зарадва деца във Видин

Волейболният клуб "Бдин-Вида" (Видин) организира водна забава днес пред Пазар капия в града. Събитието се провежда за втора поредна година, а различното този път е, че освен членовете на клуба, може да се включи всеки, който има желание. Повече разказа Елизабет Георгиева , помощник-треньор на "Бдин-Вида" : "Организираме водни забави, с..

публикувано на 02.07.24 в 12:29