Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онлайн проучване изследва отношението на българите към оказването на първа помощ

Снимка: Радио ВИДИН


Проучване относно отношението на българското общество към уменията за оказване на първа помощ изготви фондация "Първите три минути", съвместно със софийското училище по първа помощ на FirstAidBg. Националното онлайн изследване "Обществото и първата помощ" проучва степента и мащаба на обучените по съвременните насоки за първа помощ хора. Резултатите обобщи Андриан Георгиев, инструктор по първа помощ в училището:

"Нуждата от умение за оказване на първа помощ е все по-належащата. Инциденти, знаем, се случват често, което пък повишава възможността да станем свидетел на подобна ситуация. В България няма съвременна статистика какво е отношението на обществото към темата, затова ние инициирахме това проучване, чиято продължителност беше между 5 и 7 минути. Съдържа се от пет секции. Първата е демография, втората - кардиопулмонална ресусцитация (изкуственото дишане и сърдечният масаж), след това е употребата на автоматичната външна дефибрилация, четвъртата секция е първа помощ, съответно зададохме и три казусни въпроса, за да разберем доколко хората имат теоретична подготовка да окажат първа помощ. Получените отговори са обработвани като съвкупност от данни, не като индивидуални записи. Анкетирахме всяка от 28-те области".

Данните сочат, че хората от Северозападна България биха се отзовали за човек в беда.

"От област Видин се включиха 23 човека. От Враца - 36, а от Монтана - 55. Северозападната част на България е готова да окаже първа помощ, а основната причина - желанието да помогнат на пострадал, това сочи проучването. Обществото е достигнало до идеята, че подобни обучения по първа помощ трябва да станат регулярни. Те не трябва да са единствено в рамките на обучението по кормуване".

Дори и най-бързите линейки в Европа пристигат на мястото на инцидента за не по-малко от 5 до 8 минути, което увеличава нуждата от умения за оказване на първа помощ.

"Тъжната истина е, че внезапното спиране на сърцето и състоянието, в което правим изкуствено дишане и сърдечен масаж, е с нулева предвидимост. Ако на даден човек му спре сърцето, имате не повече от 3 минути. След третата минута нататък мерките за оказване на първа помощ са почти безсмислени заради настъпването на необратимите процеси в мозъка. Друг интересен момент е секцията за външния дефибрилатор. 60 % от хората са чували за него, а над 90 % - вярват, че инвестицията за ползването му на публична места е обоснована. Основният страх на хората да окажат първа помощ се явява, че се притесняват да не навредят на пострадалия. Съвременните насоки на първата помощ окуражават хората при подобни ситуация да действат. Всяка една мярка дава шансове на човека. Оптимистични са данните, но има още работа. Цялото това проучване обхвана над три хиляди човека. Ние получихме насока - как и накъде да насочим усилия занапред. Основен фактор е липсата на подготовка и съответно липсата на опресняване. Голям процент от хората са минавали курс по първа помощ - в рамките на задължителните курсове за шофьорска книжка".

Проучването обхваща всички 28 области на България, като първоначалната цел от достигане на минимум 15 човека от област е изпълнена. По-голямата част от участниците в проучването са жени на възраст от 25 до 44 години и имат висше образование, бакалавър или магистър.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че агресивното..

публикувано на 02.07.24 в 15:00

Видински ученици проведоха урок по история на остров Белене (снимки)

Общо 26 ученици от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин, с профил "История", посетиха дунавския остров Персин край град Белене, известен като остров Белене, където се проведе урок за  комунистическото минало на България и съществуващия концентрационен лагер там. Обучението носеше името "Памет или забрава - един красив остров за грозни спомени"...

публикувано на 02.07.24 в 14:00

Евгени Будинов: Усмихвайте се повече

Профилактиката има изключително важна роля при поддържането на здрави зъби и красива усмивка. Това обясни с много чувство за хумор в "Час при зъболекаря" актьорът и режисьор Евгени Будинов . Наскоро усмихнатият артист постави във видинския драматичен театър комедията "Убийство в първа класа". "Устната хигиена и това да си мием зъбите, редовно,..

публикувано на 02.07.24 в 13:00

Ще успее ли проектокабинетът на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков .  "Най-важното е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност от нашия европейски път", заяви Желязков след като представи състав и..

публикувано на 01.07.24 в 15:43

От днес плащаме по-скъп ток

Новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година прие Енергийният регулатор . Минималното поскъпване на тока около 1,5 % се оказа малко по-високо, както предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на общественото обсъждане. "Всички жени, които са изготвени като прогноза, са на базата на данните..

публикувано на 01.07.24 в 14:30

Лятото - сезонът на стомашно-чревните инфекции

Лятото е известно като сезона на стомашно-чревни инфекции , които през този период значително се повишават. Основният рисков фактор за тяхното предаване и развитие са мръсните ръце. Затова тези инфекции често са наричани болест на мръсните ръце. Останалите рискови фактори са храната и водата, каза д-р Пепа Цветанова , директор на Дирекция "Надзор на..

публикувано на 01.07.24 в 14:00