Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политически лидери от Видин за резултатите от изборите

В редица кметства и общини в област Видин предстои втори на местните избори. Във Видин ще има балотаж между досегашния кмет, издигнат от ГЕРБ, и кандидата на местна коалиция СДС.


"ПП ГЕРБ се представи много добре в област Видин, защото имаме двама кмета от първи тур- Бойница, където имаме 10 съветника от общо 11, и Ружинци- с кмет и седем съветника. В село Дреновец също от първи тур избраха нашия кандидат. БСП в Ружинци няма нито един съветник, което също е показателно. Във Видин са на кантар нещата между кандидата на коалицията около СДС и на ПП ГЕРБ. За листата във Видин убедително води ПП ГЕРБ. В областта губим Белоградчик и Грамада (там резултатът е отчайващ за ГЕРБ, но там вотът е изцяло корпоративен). Радвам се за община Макреш, където сме на балотаж с БСП, за община Брегово, където също излизаме на балотаж. Имаме реални шансове на балотажите в Кула. В Чупрене също сме на балотаж и имаме огромен шанс да спечелим кметското място. В Димово нещата са на кантар, в Ново село седем гласа не ни достигнаха на първи тур. От 11 общини- двама кмета и седем балотажа е много добър резултат за ПП ГЕРБ. Увеличаваме си броя на общинските съветници навсякъде. Благодаря на хората, които ни подкрепиха и разчитам кампанията да бъде позитивна и насочена към избирателите, а не към купения вот, което опорочава изборите", коментира народният представител и областен координатор на ПП ГЕРБ във Видин Владимир Тошев. Той очаква десните избиратели и партии да подкрепят ГЕРБ на втория тур:


"Във Видин значимите "играчи", които не се на балотаж, са БСП. Не зная те каква политика ще проведат. Надяваме се да вземат правилно решение. На другите места, където излизаме срещу БСП, мисля, че десните избиратели ще ни подкрепят категорично, за да продължим да развиваме общините."


Областният лидер на СДС във Видин Генади Велков, който отново е избран за общински съветник, каза, че е очаквал водачът на листата и кандидат за кмет на местната коалиция да достигне до балотаж:



"Видин показа, че иска промяна. Надявам се следващата неделя всички видинчани да излязат и да гласуват, за да може контролираният и платен вот да има много малко значение. Добър е резултатът ни и в изборите за общински съвет, ще имаме повече общински съветници, отколкото очаквах. Мисля, че на балотажа почти всички партии ще играят срещу бившия кмет, защото градът има нужда от промяна и такава трябва да се случи."

Кандидатът за кмет на Видин, издигнат от БСП за България, Любомир Георгиев остана на трето място в първия тур на местните избори. Левицата този път не успя да се представи така убедително, както беше дълги години, в някои от по-малките общини в област Видин, където традиционно кандидатите им печелеха още на първи тур.



"Предстоят ни балотажи в много общини. Мисля, че в сравнение с предишните местни избори БСП бележи ръст и на национално, и на регионално ниво. За съжаление загубихме областния център Видин, което няма как да е положително и да ни радва, разбира се, но- "глас народен, глас Божи". Рано е да се каже дали и кого ще подкрепим за балотажите. Трябва да направим своя анализ сред членовете на партията и нашите симпатизанти, за да видим дали ще подкрепим някого от двамата. Там, където БСП излиза на балотаж, ще разчитаме на подкрепа от останалите политически партии, от граждански организации и разбира се от самите избиратели, защото те са тези, които дават своя глас", обясни  народният представител Филип Попов.

Разнороден ще е новият Общински съвет във Видин. Резултатите показват, че нито една група няма да има пълно мнозинство. Ще са необходими коалиции между различните политически формации- до вчера яростни предизборни противници, за да се осигури необходимата подкрепа за предложенията на избрания след балотажа в неделя кмет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00

Гарантира ли Европейският съюз достатъчно икономическо благополучие за всички

Между 6-и и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки имаха право да гласуват на европейските избори. Данните показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 51,08 % при окончателни резултати от 17 държави членки и предварителни резултати от други 10 държави. Най-висока е избирателната активност в Белгия- 89,82%, а..

публикувано на 17.06.24 в 15:35