Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архипастирски благослов на Врачанския митрополит Григорий по случай Въведение Богородично

Снимка: Врачанска Митрополия

Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква в пределите на богохранимата Врачанска епархия,

С отеческа в Христа любов и всесърдечен архипастирски благослов приветствам и поздравявам всички вас с Въведение Богородично: светлия богородичен празник, който е определен от Православната ни църква още и за Ден на християнското семейство и на православната младеж. В празничния ден моля Бога за всекиго от вас и за всяко християнско семейство, а най-много за най-малките сред нас, за които Църквата – следвайки заръката на Иисус Христос – винаги е проявявала особена грижа, защото, както свидетелства Господ, „техните Ангели на небесата винаги гледат лицето на Моя Отец Небесен“ (Мат. 18:10).

Като всеки голям църковен празник, за нас, православните християни, празникът на Въвеждането на малката Мариам в Божия дом е не просто спомен за едно от важните събития в живота на Божията майка, но и повод за осмисляне на важни, определящи за християнския ни живот и подвиг положения на нашата вяра – постоянна актуализация на факта на отдадеността и на посвещението на Божията отроковица на богочовешкото дело на спасението. Свидетелство за всички нас, че пътят към богочовечеството, пътят от Божия образ, по който човекът е създаден, до уподобяването на Бога, към което всеки от нас е призован, минава не само през нашето желание да бъдем Божии съработници, но и през подготовката ни за това.

В този паметен не само за Божията майка, но и за цялото човечество, ден всеки от нас и всички ние заедно, като общество, сме призвани да погледнем вътре в себе си и да потърсим там знаците и свидетелствата за нашата готовност и годност да бъдем Христови: не само по своето звание и божествено призвание, но и според усилията, които полагаме за това. Подготвяме ли себе си, и особено нашите деца, за съработничеството с Господа, което е наш дял независимо от общественото ни положение и от ролята, която в Божия свят промисъл е отредена на всекиго от нас? Ще можем ли и ние, подобно на Пресветата Дева – когато настъпи определеният за това час, да кажем: „ето рабинята Господня; нека ми бъде по думата ти“ (Лука 1:38)?Полагаме ли нужните усилия да вграждаме сами себе си – всеки от нас лично и всички заедно, като общество, в живия богочовешки организъм на Църквата Христова – като живи, словесни камъни в продължаващия и до днес градеж на онова здание, което „стройно сглобено, възраства в храм свет чрез Господа“ (Еф. 2:21)?

Всички тези и още много сходни на тях въпроси поставя пред нас честваният днес празник. Денят, в който невръстната Мариам изкачва сама стъпалата на Йерусалимския храм, е ден, в който Църквата ни призовава да се вгледаме внимателно и да видим на кое от тези стъпала се намираме и самите ние. Защото за нас – кръстените в името Христово, този път към храма е не просто необходим, но и задължителен, и друг път ние нямаме.

По молитвите и небесното застъпничество на Пресвета Богородица, Господ Бог да милва и спасява всички нас!

Честит и благословен празник!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

През юни продължават изявите на колективите при градското читалище в Мездра

Готов е Календара на дейностите и участията на колективите от НЧ "Просвета 1925 - Мездра"  за предстоящия месец. Нормално най-много са участията на различните възрастови групи на танцьорите.   На 2 юни участие на Средношколски танцов ансамбъл “Мездра” в празник в с. Люти брод, от 7  до 16 юни в Мултикултурен фестивал “Duna Karnevál” в Будапеща,..

публикувано на 01.06.24 в 15:53

"Лято в библиотеката" започна във Видин

Традиционната инициатива "Лято с библиотеката" стартира в Деня на детето, във Видин. Сред предвидените занимания бяха и работилница за плетене на една кука .  Макар и само на 8 години, Габриела Светославова вече има зад гърба си няколко плетива: "До сега  съм плела подложки за чаши, за кафе и чанти. Мисля да изплета една чанта. По-точно..

публикувано на 01.06.24 в 15:34

Стартира "Summer Vibes Festival" във Видин

С лекоатлетически маратон, стрийтбол и турнир по шах стартира Summer Vibes Festival във Видин. Общо 84 деца и младежи взеха участие в надпреварите. Момичетата от волейболен клуб "Бдин Вида" се записват в маратона за пета поредна година: "Както при всеки мач във волейбола има вълнение, както и сега има вълнение. Това е поредната година, която..

публикувано на 01.06.24 в 15:00

"Замени пластмаса за книга"

"Замени пластмаса за книга" едно от съпътстващите събития във Видин по повод Деня на детето премина с голям интерес. В рамките на събитието, всеки може да върне непотребни, стари или счупени пластмасови играчки и в замяна да получи детска книжка. Организатори на инициативата са Ротари Дунавски Алианс, Ротари Видин, Инър Уийл Видин, Интеракт Видин,..

публикувано на 01.06.24 в 14:28

Язовир "Огоста" край Монтана се напълни с риболовци

"Рибари, спазвайте правилата и не прекалявайте с улова". Това призоваха инспекторите от "ИАРА -Монтана". Риболовът се открива днес.  От няколко дни на язовир "Огоста" край Монтана прииждат каравани и лодки. Днес изтича забраната за пролетно-лятното размножаване на рибите и от утре любителите свободно могат да мятат въдици. „Язовир „Огоста" е един от..

публикувано на 01.06.24 в 14:00
враца концертна зала общински съвет

Кръстиха градската концертна зала във Враца

Градската концертна зала във Враца  беше кръстена на Радосвета Бояджиева , а решението за даване на наименованието беше взето от общинските съветници на последното им редовно заседание за май. Единодушният вот в залата показа волята на местния парламент да отдаде заслуженото на първата жена-диригент в България и третата в световен мащаб. Радосвета..

публикувано на 01.06.24 в 11:56
Маестро Дико Илиев на среща с военен оркестър

В Монтана подредиха камерна изложба "Дико Илиев и културната памет на Северозападна България"

Камерна изложба "Дико Илиев и културната памет на Северозападна България" се открива днес в Монтана. Тя е съпътстваща проява на започналите снощи Международни празници на духовите оркестри "Дико Илиев". В камерната изложба "Дико Илиев и културната памет на Северозападна България" ще има възможност да се видят плакати, програми и покани, представящи..

публикувано на 01.06.24 в 11:10