Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинско момиче с Национална награда в "Национален студентски конкурс за разработки на името на Петър Увалиев"

Снимка: личен архив

Антонина Лозанова от Видин, първокурсничка в специалност "Медии и журналистика" в УНСС, получи Националната награда в "Национален студентски конкурс за разботки на името на Петър Увалиев"Националният студентски конкурс на името на големия български интелектуалец е организиран от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и фондация "Увалиеви", в чест на 100-годишнината от рождението на Петър Увалиев. 


"Търсих някакво поле за изява и разглеждах сайтовете на университетите и попаднах на този конкурс. Реших да се пробвам и нямах сериозни надежди за награда... Конкурсът е за студентски разработки с есе, доклад, сценарий за телевизионно предаване и документален филм. Темите бяха за проучване на дейността, творчеството или  живота му. Аз избрах да направя документален филм за живота му, пълен с всякакви обрати, за да може всеки зрител да разбере кой е Петър Увалиев и защо заслужава  памет в нашата история.", обясни за Радио Видин  Антонина Лозанова и допълни: "Истината е, че дори аз не бях запозната с това кой е Петър Увалиев, за което ме е срам, защото във време, когато постоянно се говори за напускане на България, този човек може да бъде пример, че дори животът ти да те отведе извън пределите на родината, отдалече можеш да работиш за това да я представяш по най-добрия начин пред света... Така се случва, че той не се завръща в България, остава в Англия, отнема му се българското гражданство, твори под псевдонима "Пиер Рув"и става известен в киносредите..."


Петър Увалиев е български дипломат, филмов продуцент, сценарист и режисьор, театрален режисьор, теоретик на изкуството, семиотик, университетски преподавател, писател, преводач, радиожурналист и критик. Той е един от най-влиятелните български интелектуалци емигранти през втората половина на ХХ век и който макар че се намира в чужбина, продължава да работи за  родината си. Направата на филма отнема три месеца упорит труд, много обмисляне и преправяне, разказва Антонина:

 

 "Представям целия му живот в моя документален филм. Беше ми много трудно да сбия информацията. Най-голямото предизвикателство е фактът, че този човек има пет или шест портрета и липсва снимков материал. Предизвикателството беше какво да се показва на екрана. С много труд и креативност успях да заместя местата, на които беше трудно да монтирам каквото и да било... Филмът е избран за победител с мнозинство, не знам какво точно ги е впечатлило, радва ме крайния резултат."


Антонина ще продължи да участва в конкурси, но вече след внимателен подбор, а иначе ѝ предстои януарска сесия и  благотворителната коледна кампания в Северозапада, която тя продължава да организира.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" е собственик на рибния ресурс на водоема

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" стана собственик на рибния ресурс на водоема за срок от 5 години. Условията по процедурата, по която е кандидатствало сдружението са сурови, заяви Владислав Йорданов- член на организацията. "Реални сдружения, които имат членска маса, които имат членове над 500, с едногодишни билети, валидни в ИАРА. Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:41
Снимката е илюстративна

"Четири лапи": Интензивното животновъдство кара животните да страдат

Ден след Световния ден на селскостопанските животни и ден преди Международния ден за защита на животните говорим с Тихомир Димитров- ръководител на отдел "Програми" към фондация "Четири лапи" за хуманното отношение към животните и за дейността на организацията, която е фокусирана върху животните под пряко човешко въздействие...

публикувано на 03.10.24 в 16:16

Как могат да останат по-дълго туристите в Искърското дефиле

Туристическият бранш в района на Искърското дефиле се обединява около създаването на нова туристическа дестинация. Идеята възниква още миналата година. При разговори с местните хора и от наблюдения на Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" става ясно, че има много голям бум на туристи по Искърското дефиле. Това навежда на мисълта..

публикувано на 03.10.24 в 16:09

Брусарци има нова зона за отдих и спорт

Брусарци вече разполага с нова зона за отдих и спорт . Общинският център е пример за това, как запуснати терени могат да бъдат превърнати в нещо полезно.  Новият обект е създаден по проект "Обичам природата и аз участвам“ в рамките на Национална кампания "Чиста околна среда - 2023 г.“.  Целта му е да повиши екологичната култура чрез..

публикувано на 03.10.24 в 14:00

Община Монтана набира кандидати за стипендии на талантливи ученици

Община Монтана обяви начало на сесия за стипендии на ученици с изявени дарби от 1 октомври. Начало на сесията за определяне на годишна и еднократна стипендия и приемане на кандидатури е съгласно чл. 10 и чл. 11 на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии на ученици с изявени дарби от община Монтана. Това обяви за Радио ВИДИН..

публикувано на 03.10.24 в 12:00

Виктория Асенова - VikA с нов сингъл и видеоклип

Младата певица, родом от Видин, Виктория Асенова -VikA представи новия си сингъл и видео към него. "Gimme love" е песен, създадена от самата изпълнителка и нейните италиански продуценти. След"Heart babe", чиято премиера бе преди година, това е втората песен, продуцирана  от звукозаписната компания със седалище в Италия. Песента е на английски език..

публикувано на 03.10.24 в 10:05