Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Интернет на нещата"- как да взаимодействаме с глобалната мрежа

3
Снимка: Радио Видин

Какво означава "интернет на нещата" и как съвременните технологични средства могат да бъдат свързани помежду си? Това е термин, който чуваме все по- често днес. Макар да не е нещо ново, бързият напредък на технологиите през последните две десетилетия е предпоставка за популяризирането и разпространението на този термин. "Интернет на нещата" е начин на взаимодействие с глобалната мрежа, при което "умните" устройства се свързват помежду си. Това ни позволява да ги управляваме така, както желаем от разстояние или дори без директна намеса, а само чрез правила, зададени предварително. Преди дни в столицата се проведе първият по рода си в България форум на тази тема. Емил Кирилов от Видин е собственик на компания, занимаваща се с разработката на електронни устройства и направа на прототипи. Той бе един от лекторите на срещата и според него този процес е неизбежен и започва още с откриването на компютъра.

"В миналия век човекът измисли компютъра, а след това се появи и още един, и решиха да ги свържат в мрежа. Апетитът дойде с яденето и така се появи и интернет, който вече е достъпен навсякъде. Чрез него имаме достъп за секунди до цялата информация в мрежата. Хората, обаче бъркат "нещата" с компютрите. От една гледна точка, например мобилният телефон е "нещо", но от друга гледна точка той си е цял компютър. Когато говорим за "интернет на нещата, говорим за съвсем прости устройства, които нямат тази изчислителна мощност или този капацитет."обясни Емил Кирилов.

Почти всички съвременни устройства, които се произвеждат днес, са "умни" и като такива са част от "интернет на нещата". Всяко едно от тях може да бъде настройвано и управлявано дистанционно, а някои устройства могат да бъдат свързани едно с друго и да работят в синхрон. Новият тип свързаност вече позволява да се свързват автомобили, домове, различни аксесоари и дори има примери за приложения на концепцията в здравеопазването. Използват ли видинчани "интернет на нещата" и предлагат ли магазините за техника модерни и съвременни технологии - това попитахме Андрей Стефанов, служител на магазин за техника във Видин.

"Предлагаме климатици и перални машини, които поддържат услугата "SMART WI- FI", даваща възможност на клиента, чрез мобилно приложение на телефона си, да управлява своя уред. Разполагаме дори и с електроуреди за домакинството или така наречените "SMART прахосмукачки", работещи с WI- FI задвижване, като се въвеждат и предварителни точки за достъп, които да бъдат избягвани. Хората все повече се интересуват от тези неща и дори възрастните вече разполагат със SMART телефони, които спомагат за това."-  обясни Андрей Стефанов, служител на магазин за техника във Видин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Емоции от света на киното в концерта на танцова школа "Swing" във Видин

Превъплъщаване в различни персонажи от любими филми, разказване на истории и предаване на емоции чрез танци - това ще покажат утре малките грации от видинската школа за модерен балет "Swing" . Подготвени са впечатляващи хореографии, съчетаващи класически и модерни танцови техники и всичко това, съпроводено от музика от любими на малки и големи филми...

публикувано на 26.06.24 в 14:35

Видин и Козлодуй ще отбележат 145 години от създаването на Военноморските сили

Военноморските сили на България отбелязват 145 години от тяхното формиране, както и 140 години от създаването на представителния им духов оркестър.   Честванията започват не от Русе, както обикновено, а от Видин, каза за Радио ВИДИН началник на щаба на Военноморските сили Ваньо Мусински : "Видин е по Дунава, Видин е свързан по няколко..

публикувано на 26.06.24 в 14:00

Млада майка се нуждае от средства за лечение в Турция

Десислава Емилиянова е обикновена жена с необикновена история. Медицински работник по професия, бунтар по душа и майка по призвание - така най-правилно бихме могли да я опишем. Зад всичко това обаче седи няколкогодишната ѝ битка. Най-важната в живота ѝ. Не, защото е за живота ѝ, а защото се бори да остане в този на дъщеря си.  Преди 3 години..

публикувано на 26.06.24 в 13:00

Видинското читалище "Славяни" празнува 10-годишнината си с концерт

Десет години от създаването на Народно читалище "Слявани 2013" ще бъдат отбелязани с празничен концерт във Видин тази вечер. "От извора до наши дни" е мотото на събитието. В програмата на концерта са включени народни и съвременни танци, които ще бъдат изпълнени от танцовите състави на читалището, обясни хореографът Деян Славчев...

публикувано на 26.06.24 в 10:15

Две зрелостнички от Видин са с национални дипломи

Християна Страхилова е възпитаник на ППМГ "Екзарх Антим I" във Видин . За нея книгата на ученическия живот е вече затворена, но със своите постижения тя ще остане за дълго в сърцата на своите учители и съученици. Хриси получава национална диплома за средно образование и изкарва две пълни шестици на задължителния и избирателния държавен зрелостен..

публикувано на 25.06.24 в 17:03

Жителка на село Новоселци се оплака от слабо електрозахранване

Жителка на видинското  село Новоселци сигнализира, че от години има проблем с електрозахранването . Габриела Борисова казва, че   токът в дома ѝ е слаб, има и изгорели електроуреди. Сигнализирали са писмено и устно енергийното дружеството, но досега нямат решение на проблема.  "Тук, преди няколко години, токът стана много слаб, направо като..

публикувано на 25.06.24 в 14:52

РЗИ-Видин: Къпането в река Дунав няма да бъде разрешено

С настъпването на горещите дни  видинчани търсят прохлада във водите на река Дунав . Доколко това е здравословно и разрешено ли е, потърсихме за коментар Регионалната здравна инспекция във Видин . От РЗИ съобщиха, че къпането във водите на река Дунав няма да бъде разрешено и занапред, тъй като крие риск за хората. "И тази и следващите..

публикувано на 25.06.24 в 14:24