Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архитект от Видин отбелязва юбилей с изложба

7
Снимка: Радио Видин

Ретроспективна изложба "Построено-непостроено"  подреди доц. д-р архитект Станчо Веков във фоайето на Държавен архив - Видин. Експозицията е по повод 45 години творческата дейност на архитекта и неговата - 70 годишнината. Тя отразява творческия път на автора и неговите реализирани и нереализирани проекти и включва 43 табла с графични и фотографски изображения. Смята се, че силата на един архитект се изгражда както от реализираните така и от нереализираните проекти. Самата експозиция показва и проекти, които се реализират 25 години по-късно след създаването им, разказва арх. Веков:


"Провокира ме една изложба, която аз съм виждал на един от последните конгреси на Световния съюз на архитектите в Берлин, под надслова „Построена и непостроена архитектура“. Това много ме впечатли. Това ме накара да представя и нереализираните свои проекти за 45 години. И да се види как едни неосъществени се претворяват в други, нови обекти… Съжалявам, че някои не са реализирани – Спортна зала в Мездра; един, в който се опитвам да компенсирам загубата на Търговския дом във Видин… Направих един проект за офис-сграда на два калкана, идеята беше да апликирам част от централния фрагмент от Търговския дом като един цитат и така да живее нов живот, но това остана като идея…."


Широк е спектърът на сградите, включени в експозицията, те са обществени и индустриално-складови сгради, индивидуални и групови жилища и комплекси. Показани са  също реставрация, реновация и реконструкция на недвижими културни ценности. Като половината от проектите са осъществени във Видин, а другата половина във Варна.


Реализираните проекти във Видин, с които арх Станчо Веков се гордее са няколко - Домът на учителя, ресторант "Бонония", сградата на банка "Земеделски кредит", сега "Първа инвестиционна":


"Другият обект беше ресторант "Бонония", с който много се гордея, защото темата идва от името на римската крепост Бонония, за съжаление сега този обект е премоделиран и то в посока, която граничи с кича, който сега е повсеместен…"




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" е собственик на рибния ресурс на водоема

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" стана собственик на рибния ресурс на водоема за срок от 5 години. Условията по процедурата, по която е кандидатствало сдружението са сурови, заяви Владислав Йорданов- член на организацията. "Реални сдружения, които имат членска маса, които имат членове над 500, с едногодишни билети, валидни в ИАРА. Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:41
Снимката е илюстративна

"Четири лапи": Интензивното животновъдство кара животните да страдат

Ден след Световния ден на селскостопанските животни и ден преди Международния ден за защита на животните говорим с Тихомир Димитров- ръководител на отдел "Програми" към фондация "Четири лапи" за хуманното отношение към животните и за дейността на организацията, която е фокусирана върху животните под пряко човешко въздействие...

публикувано на 03.10.24 в 16:16

Как могат да останат по-дълго туристите в Искърското дефиле

Туристическият бранш в района на Искърското дефиле се обединява около създаването на нова туристическа дестинация. Идеята възниква още миналата година. При разговори с местните хора и от наблюдения на Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" става ясно, че има много голям бум на туристи по Искърското дефиле. Това навежда на мисълта..

публикувано на 03.10.24 в 16:09

Брусарци има нова зона за отдих и спорт

Брусарци вече разполага с нова зона за отдих и спорт . Общинският център е пример за това, как запуснати терени могат да бъдат превърнати в нещо полезно.  Новият обект е създаден по проект "Обичам природата и аз участвам“ в рамките на Национална кампания "Чиста околна среда - 2023 г.“.  Целта му е да повиши екологичната култура чрез..

публикувано на 03.10.24 в 14:00

Община Монтана набира кандидати за стипендии на талантливи ученици

Община Монтана обяви начало на сесия за стипендии на ученици с изявени дарби от 1 октомври. Начало на сесията за определяне на годишна и еднократна стипендия и приемане на кандидатури е съгласно чл. 10 и чл. 11 на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии на ученици с изявени дарби от община Монтана. Това обяви за Радио ВИДИН..

публикувано на 03.10.24 в 12:00

Виктория Асенова - VikA с нов сингъл и видеоклип

Младата певица, родом от Видин, Виктория Асенова -VikA представи новия си сингъл и видео към него. "Gimme love" е песен, създадена от самата изпълнителка и нейните италиански продуценти. След"Heart babe", чиято премиера бе преди година, това е втората песен, продуцирана  от звукозаписната компания със седалище в Италия. Песента е на английски език..

публикувано на 03.10.24 в 10:05