Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 13 декември 2019 година

Снимка: Радио Видин

Коледно градче посреща децата на Видин на детската площадка до храм "Св. Николай". То е подарък от Фондация "Подкрепа за реализация" и Видинска митрополия. В празничната програма за откриването участваха деца от село Ружинци, които получиха и своите подаръци от благотворителната кампания "Операция "Плюшено мече" ", на която фондацията е партньор. 



Две нови кръгови кръстовища се изграждат във Видин. Едното е на бул. "Панония" и улица "Гео Милев", второто ще е на ул. "Христо Ботев" и  ул."Акад. Стефан Младенов". Днес там се поставят стойките на пътните знаци, които ще обозначават движението. 


Автобусните превозвачи започнаха предупредителни стачни действия. На 13-ти януари ще започне ефективна стачка, ако проблемите в бранша не бъдат решени. От години превозвачите настояват нерегламентираните превози да бъдат обявени за престъпление чрез промяна в Закона за автомобилните превози, което е и основният повод за сегашните действия. Темата неправилно се измества към думата "тол такси", коментира пред Радио ВИДИН Петър Захариев, председател на Националната асоциация на автомобилните превозвачи. 


Здравната каса ще продължи да заплаща всички препарати при лечението на хронично болни пациенти. Остава и тримесечната рецепта за изписване на медикаменти при тяхното лечение - това реши Надзорният съвет на Здравната каса, като се съобрази с исканията на лекарския съюз. Остава възможността хронично болните пациенти да получават лекарството си, както и досега.


Във Видин ще е първият клон на гражданската платформа "Изправи се.БГ", която беше учредена преди дни в София. Приемна за граждани откри председателят ѝ Мая Манолова.

Община Кула организира среща във връзка с разяснения относно управлението на отпадъците в общината.


Общинският съвет в Мездра одобри предложената от кмета Иван Аспарухов структура и обща численост на Общинска администрация  - Мездра за мандат 2019-2023 г. Решението бе взето на декемврийската сесия на местния парламент. Общата численост е 149 щатни бройки, в т. ч. 46 щ. бр. в Обща администрация, 48 щ. бр. в Специализирана администрация, 27 кметове и кметски наместници и 17 специалисти "АОН" в кметствата на населените места.


561 диабетици получиха хранителни пакети във Видин. Общо за видинска област ще бъдат подпомогнати близо 900 души със заболяването. Безплатни пакети с храна получиха и 51 диабетици от Ново село, които членуват в секция "Диабет" с председател Гинка Иванова към Клуба на пенсионера и хората с увреждания в Ново село. 


С езиковата игра "Опознай българския език" днес ще бъде закрита Седмицата на четенето в СУ "Св.св. Кирил и Методий" в Ново село. Тя е разработена и качена в електронен вариант от Института по български език за три възрастови групи и ще се проведе с ученици в 5,  6 и  7 клас.


Коледен благотворителен концерт в подкрепа на 8-годишния Лъчезар Гилов организираха от училище "Иван Вазов" във Видин. На място имаше кутии за дарения, а със средствата ще се подпомогнат разходите, които ще съпътстват лечението на Лъчко и очакваната операция, каза преподавателят Вили Миладинова.



Тримесечната Мартина е с чернодробна недостатъчност. Възможна е операция, с която да се избегне трансплантацията, но в България тя не може да бъде направена. В Турция екип от специалисти се ангажира с интервенцията, но това трябва да стане в най-кратки срокове. Датата, която медиците са определили за влизане в болницата в Истанбул е 20 декември тази година. Необходими са 44 000 евро. В Берковица започна кампания за набиране на средства. Има и открити банкови сметки.

Инициативен комитет организира честването по повод 80-годишнината на почетния гражданин на Видин Богомил Петров, а събитието се състоя в Художествената галерия "Никола Петров" .



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Град Видин

Снимката на 5 юли 2024 година

Уличното осветление във Видин, Белоградчик и Ружинци ще бъде модернизирано. Трите общини са с одобрени проекти за енергийно ефективни системи, съобщават от Областния информационен център в крайдунавския град. Проектът на Община Видин е на стойност почти 2 милиона лева, Община Ружинци ще реализира подобрения, възлизащи на над 1 милион лева, докато..

публикувано на 05.07.24 в 18:05

В Монтана кацна въздушна линейка

Хеликоптерът за спешна медицинска помощ по въздуха направи първо кацане на площадката на болницата в Монтана. Полетът е тестов. В Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Стамен Илиев" бе тествана новоизградената хеликоптерна площадка. „Въздушната линейка" направи тестов полет от София до Монтана, за да бъде проиграна ситуацията. Площадката се..

публикувано на 05.07.24 в 18:02

Обвиняем за домашно насилие в Монтанско отива на съд

Районна прокуратура - Монтана предаде на съд обвиняем за неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие и причиняване на телесни повреди. 56-годишен мъж е нападнал съпругата си през ноември миналата година в село Якимово , въпреки действащата ограничителна заповед. От изготвени съдебномедицински експертизи става ясно, че обвиняемият е причинил..

публикувано на 05.07.24 в 16:57

Деца участваха в арт работилница в Мездра

Арт работилница се проведе в рамките на инициативата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра . Заниманието беше посветено на домашните любимци, след като в понеделник беше представена детската книга на Станка Пенчева "Мили бате!... Писма на един дакел". Проявата започна с решаването на кръстословица, която включваше въпроси за различните породи..

публикувано на 05.07.24 в 16:19

С "Вълшебната флейта" продължават Летните музикални празници във Видин

Операта  "Вълшебната флейта"  от Моцарт ще бъде представена днес, 5 юли, в рамките на Летните музикални празници , които бяха открити вчера в града. Диригент ще бъде  проф. Григор Паликаров .  "Съставът, който ще я изпълни, от млади хора, всичките работили с проф. Нинова, е на едно прекрасно, европейско ниво и този шедьовър на Моцарт, тази..

публикувано на 05.07.24 в 15:46

Кметът на Малорад влезе в ареста заради наркотици

Кметът на врачанското село Малорад Иво Иванов е дал положителна проба за кокаин на теста за наркотици, който му бил направен при рутинна проверка на пътя. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов :  "Отнет е автомобилът. Лицето е задържано. характерно е, че той е поискал и е дал кръвна проба. Ще изчакаме и резултатите на кръвната проба."..

публикувано на 05.07.24 в 14:46

Археологическият комплекс в Мездра празнува рожден ден

Археологическият комплекс "Калето" в Мездра тържествено ще отбележи своята 11-годишнина днес, 5 юли.  В програмата са предвидени разнообразни артистични изненади , каза управителят на комплекса Павел Петров. "Калето" в Мездра става на 11 години и сме приготвили куп артистични изненади, поднесени по специален начин в подножието на 7000 години..

публикувано на 05.07.24 в 13:00