Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Зверино спаси богоявленския кръст

4
Снимка: Радио Видин

Стотици жители и гости на Зверино се събраха за ритуала по спасяването на кръста. От десетките скочили в ледените води, най-бърз се оказа новият кмет Стоян Петров, който пръв достигна до кръста. След това под звуците на каба гайдите се изви и мъжкото хоро.


В Моравица за първи път от десетилетия възстановиха ритуала. Във водата скочиха петима, а кръста успя да спаси Александър Иванов.


В Мездра, иконом Данаил Цинцарски. хвърли кръста във водите на Искър от стария мост при "Калето".  Най-бърз от петимата скочили бе най-младият - Иван Иванов, който вдигна кръста над главата си и получи парична награда от църквата и подарък от кмета Иван Аспарухов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Висока остава безработицата на територията на Монтанско

Безработицата в монтанската община Якимово е седем пъти над средната за страната за месец август, сочи статистиката.  В община Монтана хората без препитание са най-малко на територията на дирекция „Бюро по труда" Монтана 8.2 % е безработицата в дирекция „Бюро по труда" Монтана за август, която включва пет общини в областта – Бойчиновци, Георги..

публикувано на 01.10.24 в 07:46

Шофьор влиза в затвора, карал без книжка

Наложиха ефективно наказание за управление на автомобил без шофьорска книжка, съобщиха от Районната прокуратура във Враца.  Държавното обвинение чрез Териториално отделение – Мездра, приключи дело за извършено престъпление по престъпление по чл.343в, ал. 2 от НК. На 27.06.2024 г. в с. Струпец, община Роман, обвиняемият З.И. управлявал лек автомобил..

публикувано на 01.10.24 в 07:42

Тежките пътни инциденти в Монтана са се увеличили през настоящата година

При челен удар между коли най-често се стига до фатален край на участниците в пътно-транспортното произшествие. От началото на годината по пътищата в област Монтана са загинали 11 души, отчитат от КАТ. Повече тежки пътни инциденти са станали по пътищата в област Монтана от началото на годината в сравнение с миналата.  Регистрирани са 157 тежки..

публикувано на 01.10.24 в 07:35

Тестват системата за ранно известяване

Тест на Националната система за ранно предупреждение ще бъде направена днес от 11 часа, за да се установи техническото и състояние.  Чрез акустичните устройства ще бъде излъчен национален сигнал за тревога и край на тревогата в редица градове, сред които и тези от Северозападна България.  Чрез системата BG-Alert ще бъде разпространено съобщение до..

публикувано на 01.10.24 в 07:32

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година.  На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на..

обновено на 01.10.24 в 07:30

Снимката на 30 септември 2024 година

Продължително  безработните лица  в общините Враца и Криводол през август са били 311 мъже и жени. Броят им се увеличил в сравнение с юли с петима.  Прави впечатление, че на борсата за работа чакат 254 висшисти. Прогнозите за поскъпване на олиото, заради слабата реколта в страната през следващите месеци, няма да се оправдаят. Това съобщи за..

публикувано на 30.09.24 в 18:05

БДЖ с промени в разписанието на влаковете

БДЖ въвежда промени в разписанието на влакове от 1 октомври , съобщават от дружеството. Промените са въведени за оптимално използване на подвижния състав на БДЖ в участъци с реална необходимост от транспортно обслужване с железопътен транспорт, се посочва още в съобщението.  Една от композициите, които вече няма да се движат, е крайградски..

публикувано на 30.09.24 в 14:00